Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Türkiye'de yabancı ajanların seri cinayetleri!
        1

        Mustafa ŞEKEROĞLU / YAZI DİZİSİ / HT GAZETE

        Türkiye’de faili yabancı olan ve en çok ses getiren olaylar Çeçenlere yönelik suikastlardı. Çoğunun faili yakalanamadı. Ancak polis ve MİT’in yaptığı çalışmalar perde arkasında Rus ajanların olduğunu ortaya koydu.

        2

        Son olarak 2 ay önce İstanbul Zeytinburnu’nda “Özbek Hoca” olarak bilinen Abdullah Buhari, kurucusu olduğu dernek binasına girerken sırtından vurularak öldürüldü. Olayın faili olarak bir kişi tutuklandı. Ancak cinayetin arkasında Rus ve Özbek istihbaratının olduğu belirtildi.

        3

        Özbekistan Devlet Başkanı Kerimov’un muhalifi olan Buhari’nin Özbekistan’da savaşacak militanlar yetiştirdiği için hedef alındığı iddia edildi. Güpegündüz gerçekleşen bu infazdan önce, benzer başka cinayetler de işlendi.

        4

        SİLAHLAR DİKKAT ÇEKİCİ
        Suikastlar serisi 2008 yılında İstanbul Başakşehir’de Çeçen komutan Gazi Edilsultanov’un öldürülmesiyle başladı. Rusya ile Çeçenistan arasındaki savaşa katılan Edilsultanov, 2004 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’de yaşamaya başlamıştı.

        5

        Çeçen komutanı vuran kişi tespit edilemedi ama Edilsultanov’u öldüren 2 merminin Rus gizli servisinin kullandığı “Silent Pistol” marka silahtan çıktığı tespit edildi. Bu cinayetten 3 ay sonra Aralık 2008’de Çeçen komutan İslam Canibekov, Ümraniye’de öldürüldü.

        6

        Olayda kullanılan 6.35 mm çapındaki silah Türkiye’de çok rastlanan bir model değildi. Her iki cinayetin de perde arkasında Rus ajanların olduğuna ilişkin deliller bulunsa da ikinci cinayet de ilki gibi faili meçhul kaldı.

        7

        ZANLININ YÜZÜ NET DEĞİLDİ
        Üçüncü cinayet ise 3 ay sonra Şubat 2009’da Zeytinburnu’nda işlendi. Hedefte bu kez Rusya’ya karşı savaşan Kafkasya Emirliği Örgütü’nün temsilcisi Ali Osaev vardı. Çeçen komutan Osaev, evine girerken 3 kurşunla öldürüldü. Kamera kayıtlarında zanlının yüzü net değildi.

        8

        Olaydan bir süre sonra polis, olayın faili olarak “Zona” lakaplı Temur Makhauri’yi gözaltına aldı. Tutuklanan Gürcistanlı Makhauri, mahkemede “Ali Osaev’in öldürüldüğünü Tiftis’te öğrendim. Cenazeye katılmak için uçakla İstanbul’a geldim.

        9

        Cebimde para olmadığı için geri gönderildim” dedi. Mahkemenin resmi makamlardan istediği belgeler de Makhauri’yi doğruladı. Belgelere göre olay tarihinde Türkiye’ye giriş yapmamıştı. Ancak diğer deliller ışığında şüpheli “Zona” halen cezaevinde.

        10

        3 CİNAYET BİRDEN
        Sıradaki suikastın adresi yine Zeytinburnu’ydu. 16 Eylül 2011’de Çeçen asıllı Berg Khanz Musaev, Ameriev Zaurbek ve Rustem Altemirov sokak ortasında kurşun yağmuruna tutularak öldürüldü. Cinayetlerde 6 Rus ajanın görev aldığı tespit edildi.

        11

        Zanlıların kaçtığı otomobil, Rus uyruklu Alexsander Zharkov ve Nadim Ayupov tarafından kiralanmıştı. Rus ajanı oldukları saptanan 2 zanlıdan yola çıkan polis, şüphelilerin İstanbul’da 5 ayrı araç kiraladığını da belirledi. Polisin ulaştığı çarpıcı bir başka bilgi ise Alexander Zharkov’un 2008 yılında Ümraniye’de öldürülen Çeçen komutan İslam Canibekov suikastından 11 gün önce İstanbul’a gelmiş olmasıydı.

        12

        Rus ajan İstanbul’da 3 gün kalmış ve ayrılmasından 8 gün sonra da Çeçen komutan öldürülmüştü. Rus ajanın bu seyahati soruşturma dosyasında yer aldı ve suikast planını hazırladığı belirtildi.

        13

        ÖLÜM LİSTESİNİ DOĞRULAYAN BELGE
        Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı’nın 9 Kasım 2012 tarihinde 81 ilin emniyet müdürlüklerine gönderdiği “Gizli” ibareli belgede, özel eğitimli 3-4 kişilik bir suikast timinin Türkiye’ye giriş yaptığı ve Çeçen mültecilere yönelik suikastlar düzenleyebileceği bilgisi yer aldı. Ajanlarda Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov karşıtı kişilerin isim listesi bulunduğu belirtilen yazıdan 6 ay sonra, Ankara’da Çeçenistan Cumhuriyeti İçkerya Türkiye Fahri Konsolosu Medet Ünlü öldürüldü.

        14

        SİYAH KAĞITTAN DOLAR DOLANDIRICILIĞI
        Türkiye’de polisin ilk kez karşılaştığı olaylardan biri de Afrikalı dolandırıcıların kullandığı yöntemdi. İstanbul’da polise başvuran 31 yaşındaki işadamı İ.A., 3 kişi tarafından dolandırıldığını söyleyerek şikâyetçi oldu. A., “Güney Afrika’ya yaptığım ithalat sırasında tanıştığım kişi, kâğıt görünümündeki dolarları yurtdışına çıkarmaya çalıştığını, bu kâğıtların özel bir solüsyonla yıkandığında 100 dolarlık banknotlara dönüştüğünü söyledi.

        15

        Deneme yaptılar, inandım. 30 bin dolar istediler. Paranın iki katını kâğıtları paraya çevirdikten sonra bana vereceklerdi. Parayı onlara verdim. Sonra dolandırıldığımı anladım” dedi. Polisle işbirliği yapan işadamı, şüphelileri arayarak 20 bin dolar daha vermek istediğini söyledi. Bir oteldeki randevuda parayı almaya gelen Kamerunlu Albert N., Fransa uyruklu Aik N. ile Liberya uyruklu Charli T. yakalandı.

        16

        İNTERNET ÜZERİNDEN DOLANDIRDILAR
        İstanbul’da polise başvuran Ercan Ö., “Yabancı kaynaklı bir kumar sitesine üye oldum. Birkaç gün sonra mail ve telefonla büyük ikramiye olan 600 bin sterlin kazandığım söylendi. Havale ve vergi ücretleri için 20 bin sterline yakın para istediler, verdim” diyerek dolandırıldığını söyledi.

        17

        Polis olayı soruştururken Ercan Ö.’yü bir kez daha arayan dolandırıcılar, ödülün zamanaşımına uğradığını ve paranın Gana BM Fonu’na aktarıldığını ifade etti. Birkaç gün sonra ise Ganalı avukat olduğunu kaydeden bir kişi ödülü alması için 25 sterlin karşılığında yardımcı olabileceğini söyleyince Ö., bir kez daha soluğu poliste aldı. Bir otelde Ö.’nün verdiği randevuya gelen Nijerya uyruklu dolandırıcı, yakalandı.

        18

        HAVALİMANI HIRSIZLARI
        İthal hırsızların görüldüğü yerlerden biri de İstanbul Atatürk Havalimanı. Son 3 ayda Atatürk Havalimanı’nda hırsızlık yapan 14 yabancı uyruklu şahıs yakalandı. İthal hırsızlar, özellikle havalımanının dış hatlar terminalinde uyuyan yabancı yolcuları hedef alıyor.

        19

        MOLDOVALI SOYGUNCULAR
        Yaklaşık 3 ay önce İstanbul Kağıthane’deki bir döviz bürosundan gece yarısı yan duvarı delinerek 1 milyon lira değerinde döviz, nakit para ve altın çalındı. Zanlılar bu kez Moldovalıydı. Gözaltına alınan 4’ü erkek 6 Moldovalının evlerinde, çalınan paralar ve ziynet eşyalarının yanı sıra duvar delmede kullandıkları çok sayıda alet de ele geçirildi.

        20

        Çetenin İzmir’de de bir döviz bürosunu aynı yöntemle soyarak 800 bin TL aldıkları ortaya çıktı. Çete üyelerinin soygunlardan sonra eğlence yerlerine giderek kutlama yaptıkları da ortaya çıktı.

        21
        22

        MİLYONLARCA DOLARLIK SOYGUN YAPIP KAÇTILAR
        Son 10-15 yılda Türkiye’nin tanıştığı yabancı uyruklu suçluların geldikleri ülkeler de oldukça dikkat çekici. Binlerce kilometre uzaklıktan; Afrika, Asya, Güney ve Kuzey Amerika kıtasından gelenler de oldu.

        23

        Polis kayıtlarına göre Dominik Cumhuriyeti, Guatemala, Kolombiya ve Venezüellalı hırsızlar da olaylara karıştı. Moldovalılar da listeye girdi. Bu ülkelerden gelen hırsızların karıştığı olayların büyük bir kısmı faili meçhul kaldı. Milyonluk soygun yapan hırsızlar, arkalarından iz bırakmış olsalar da yakalanmadan Türkiye’den çıkmayı başardı.

        24

        SOYGUN İÇİN SURVIVOR ADASINDAN GELDİLER
        Tatil cenneti Dominik Cumhuriyeti’nden İstanbul’a gelen soyguncular film gibi operasyonla yakalandı. Fatih’te bir kuyumcuya ait altın taşıyan motosikletli kuryeyi takip eden şüpheliler, 500 bin TL değerinde altını çaldı. Polis, zanlıların yabancı uyruklu olduğunu ve bir kısmının karayoluyla Yunanistan’a doğru kaçmaya çalıştığını tespit etti.

        25

        Takip edildiklerini anlayan ve altınların bir kısmını Meriç Nehri kenarına gömen şüpheliler, sınır kapısına yaklaştıklarında, polis tarafından düzenlenen operasyonla yakalandı. Olayla ilgili toplam 14 kişi gözaltına alındı. Zanlıların yarısı Kolombiyalı diğer yarısı ise Survivor yarışmasının çekimlerinin yapıldığı Dominik Cumhuriyeti vatandaşıydı. Altınlar da gömüldükleri yerden çıkarılarak İstanbul’a getirildi.

        26

        YÖNTEMLERİ TÜRK İŞİ AMA FAİLLER YABANCI
        İstanbul’da 6 ay önce banka ve tapu dairelerinden para çeken vatandaşların paralarının çalınması olaylarının artması üzerine polis olayları mercek altına aldı. Yerli hırsızların sık başvurduğu yöntemin yabancı suçlular tarafından da kullanıldığı ortaya çıktı. Venezüella uyruklu bir kadının kiraladığı otomobilin 5 ayrı benzer olayda kullanıldığı tespit edildi. Adresleri belirlenen 2’si Venezüellalı, 1’i Kolombiya uyruklu 3 kişi gözaltına alındı.

        27

        MÜCEVHER FUARINDA KUSURSUZ SOYGUN
        Mart 2011’de İstanbul’da CNR EXPO’da 32. İstanbul Mücevher Fuarı açıldı. Güvenlik en üst seviyedeydi. Önlemlere rağmen, zümrüt ve pırlantadan oluşan 1 milyon dolarlık bir gerdanlık çalındı. Güvenlik kamerası görüntüleri hırsızın Filipinli Janice Apostol olduğunu ortaya koydu.

        28

        Polis 2’si kadın toplam 7 kişiden oluşan hırsızlık çetesinin olaydan 3 gün önce Türkiye’ye giriş yaptıklarını ve fuarda dikkat çekmemek için çok şık giyindiklerini belirledi. Çete üyeleri Janice Apostol, Armanda Fajardo, Edgaro Ramos, Cesar Galves, Rosita Panalıo, Armando Adona ve Hebire Cruz’un aynı gün Dubai uçağına binecekleri de öğrenildi ancak uçak çoktan havalanmıştı.

        29

        Şüphelilerin isim ve görüntüleri Dubaili yetkililere iletildi. Şüphelilerin havalimanından hiç çıkmadan Filipinler’e giden uçağa aktarma yaptıkları haberi geldi. Interpol aracılığı ile şüphelilerin yakalanması için çalışma başlatıldı ve kırmızı bülten çıkarıldı. Buna rağmen hırsızlar bulunamadı.

        30

        4 KİLO ALTIN DA GİTTİ
        Bu olaydan bir yıl sonra açılan mücevher fuarında bu kez bir önceki sene yaşanan olay nedeniyle güvenlik önlemleri daha da artırıldı. Buna rağmen fuarın son gününde, bir stanttan içinde yaklaşık 4 kilogram altın ve 40 bin TL para bulunan bir çanta çalındı. Hırsızların 1’i kadın 4 kişi olduğu belirlendi. Kolombiyalı oldukları tespit edilen hırsızlar, Filipinliler gibi yakalanmadan Türkiye’den ayrılmayı başarmıştı.

        31

        ÇİNLİLERİ SOYDULAR
        Geçen yıl İstanbul’daki mücevher fuarında yine benzer bir olay yaşandı. Olay bu kez fuarda gerçekleşmedi ancak katılımcı Çinli işadamları, Kolombiyalı hırsızlar tarafından soyuldu. Fuara katılan 4 Çinli, fuar bittikten sonra takıların bulunduğu valizleri yanlarına alarak Levent’teki bir restorana yemeğe gitti. Altınları otomobilde bırakan 4 Çinli yemek yerken araçtaki 1 milyon dolarlık mücevher çalındı.

        32

        Kamera görüntülerinden Çinlilerin Türkiye’ye giriş yaptığı gün 3 Kolombiyalının da havalimanından giriş yaptıkları ve Çinlileri takip ettikleri belirlendi. Polis, Heber P.C., Pinzon Torneros E.H. ve Alvarez Ortız M.H.’yi Türkiye’den çıkmadan yakaladı. E.H. tutuklandı ancak çalınan mücevherler bulunamadı.

        YARIN: -YABANCI UYRUKLU HIZMETÇILERIN KARIŞTIĞI CINAYETLER -TIRNAKÇILIK YAPAN İRANLILAR -SURIYELI GENCIN ÖLDÜRDÜĞÜ ÖĞRETMEN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ