Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Türkiye Atletizm Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı'nın yaptığı araştırma, İstanbul'un Atletizm konusunda yetersiz olduğunu gösterdi

        Aslı ÖZTÜRK / HT GAZETE

        İstanbul, olimpiyatlara 5 kez aday olarak en çok aday olan şehirler sıralamasında Los Angeles, Detroit, Roma ve Amsterdam’dan sonra 5. sırada yer alıyor. 2020 Yaz Olimpiyatları adaylığının olumsuz sonuçlanmasıyla birlikte de en çok kaybeden kentler arasında 7 kez aday olup hiç kazanamayan Detroit’ten sonra 2. sıraya yükseldi. Bu iki şehir örneğinden anlaşılan şöyle bir gerçek var ki; olimpiyat adaylığını kaybetmenin tek sebebi sadece tesis yetersizliği değil. Aday olan diğer şehirlerin sizinkinden bir adım daha önde olması da yarışı kaybetmenize sebep olabilir. Ancak söz konusu İstanbul olduğunda olimpiyatın ana branşı olan atletizm konusundaki eksiklikler de göze çarpıyor.

        Her ne kadar son 10 yılda önemli adımlar atılsa da, özellikle ilçe belediyeleri atletizm kulüpleri oluştursa da Türkiye Atletizm Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı’nın (TAV) yaptığı araştırma ve açıkladığı rakamlar, İstanbul’da atletizmle ilgili katedecek daha çok yol olduğunu gözler önüne seriyor. İstanbul, 2010’da yıkılıp 2015 sonunda tamamlanması beklenen Tarihi Ekrem Koçak Atletizm Pisti ile dört dörtlük bir tesise sahip olacak. Günümüz itibarıyla ise yarışmaların düzenlenebileceği 3 büyük tesis bulunuyor.

        NÜFUSU EN FAZLA OLAN 5 İLÇENİN 4’ÜNDE KULÜP YOK

        Örneğin şehirdeki 39 ilçenin 16’sında hiçbir atletizm kulübü yok. Geri kalan 23 ilçede ise 44 kulüp aktif olarak faal atletizm şubesine sahip. Bu 44 kulübün ise sadece 5’i liglerde mücadele ediyor. TAV’ın geçtiğimiz günlerde Kadir Has Üniversitesi’nde düzenlenen forumda aktardığı bilgilere göre ise nüfus yoğunluğu sıralamasında ilk 5’e giren Bağcılar, Küçükçekmece, Ümraniye, Pendik ve Esenyurt ilçeleri arasında atletizm kulübüne sahip olan tek ilçe Pendik... İstanbul’un tümünde atletizme yönelik yarış ve antrenman yapılacak toplam tesis sayısı ise sadece 30.

        Tesis ve kulüp sayısının yetersizliği bir yana 14.377.018’lik nüfusuyla birçok ülkeden daha kalabalık olan İstanbul’da 7.090 kadın ve 10.362 erkek olmak üzere sadece 17.452 aktif lisanslı atlet var.

        3 TESİS DE AVRUPA’DA

        İstanbul’da günümüzde atletizm yarışmalarının yapılabildiği 3 tesis mevcut. Bu üç tesis de Avrupa yakasında bulunuyor. Bu tesislerin en büyüğü Atatürk Olimpiyat Stadı... Başakşehir İlçesi Altınşehir bölgesinde bulunan stat konum itibarıyla ulaşılması güç bir yerde. Ayrıca çok büyük olması sebebiyle birçok küçük organizasyonu burada gerçekleştirmek mümkün olmuyor. 2012’de yapılan Aslı Çakır Alptekin Atletizm Salonu ise bir antrenman pistine sahip değil. Öyle ki aynı yıl yapılan Dünya Şampiyonası’nda hemen yan tarafında bulunan Sinan Erdem Spor Salonu antrenman sahası olarak kullanıldı. Sarıyer’deki ENKA Sadi Gülçelik Spor Sitesi özel bir kulüp tesisi olmasının yanı sıra hem tribün hem de soyunma odası olarak yetersiz görülüyor.

        TAV’ın İstanbul ile ilgili tespit ettiği sorunlar

        * Erken özelleşme ve denetimsiz antrenman

        * Ekip çalışması, çalışma programı, planlama

        * Tesis sorunu (Butik atletizm sahaları)

        * Malzeme sorunu

        * Antrenör sorunu: Genel Müdürlük kadrolu antrenörler (5 kişi) Federasyon sözleşmeli antrenörler (4 kişi) Fahri antrenörler (14 kişi)

        STANDARTLARA UYGUN ANTRENMAN TESİSLERİ

        1. Marmara Üniversitesi Pisti, Beykoz

        2. Boğaziçi Üniv. Atletizm Sahası, Sarıyer

        3. Hasbahçe Stadı (Koşular), Kağıthane

        4. Olimpiyat Parkı Antrenman Sahası, Başakşehir

        5. Atatürk Stadı (Koşular), B.Çekmece 6. Cebeci Spor Kompleksi (Koşular), Gaziosmanpaşa

        REVİZYON GEREKTİREN ANTRENMAN TESİSLERİ

        1. Çamlık Stadı, Pendik

        2. Sancaktepe Belediyesi Stadı, Sancaktepe

        3. Gedik Üniversitesi Pisti, Pendik

        4. Bağcılar Belediyesi Kompleksi, Bağcılar

        5. Kemer Spor Tesisleri, Esenler

        6. Eyüp Stadı, Eyüp (Toprak)

        7. Vefa Stadı, Fatih (Halı)

        8. Yenibosna Stadı (Halı)

        9. Silivri Stadı, Silivri

        Proje ve revizyon çalışmaları sürüyor

        * İstanbul’da uluslararası standartlara uygun 6 antrenman tesisi faaliyet göstermekte. Bunlar; Marmara Üniversitesi Pisti, Boğaziçi Üniversitesi Atletizm Sahası, Hasbahçe Stadı, Olimpiyat Parkı Antrenman Sahası, Atatürk Stadı, Cebeci Spor Kompleksi.

        * İstanbul’da revizyon gerektiren 9 antrenman tesisi mevcut. Resmi kurumlara ait fakat serbest kullanıma açık olmayan tesislerin sayısı 7.

        * İstanbul’da projelerine devam edilen atletizm tesisleri ise şunlar: Maltepe Sahil Atletizm Pisti, Burhan Felek Spor Kompleksi, Olimpiyat Parkı Antrenman Sahası Dönüşümü, İBB Halkalı 3. Etap Stadı ve Terakki Vakfı Pisti.

        8 ilçede atletizm şubesi var

        Spor kulübü bulunan 17 belediyenin 8’inde atletizm şubesi var

        * Ataşehir Belediye

        * Avcılar Belediyesi

        * Pendik Belediyesi

        * Bahçelievler Belediye

        * Sancaktepe Belediyesi

        * Sultanbeyli Belediyesi

        * Üsküdar Belediyesi

        * Çekmeköy Belediyesi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ