Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa İkinci öğretimdeki üniversitelinin 'Özgecan' korkusu

        Çağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesi, özellikle ikinci öğretimde okuyan üniversite öğrencilerinde 'benim başıma da gelebilir' korkusuna neden oldu.

        Öğrenciler sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda, ikinci öğretimdeki derslerin geç saatte bittiğine vurgu yaparak, başta Yükseköğretim Kurulu (YÖK) olmak üzere üniversite yönetimlerinden ders saatlerinin yeniden düzenlenmesini istedi. Üniversite öğrencileri, geç biten dersler nedeniyle evlerine gece yarısı gitmek zorunda kaldıklarını anlattı. Pek çoğu yaşadığı korkuyu dile getirirken, 'Okuldan gece 10'da çıkıyoruz. Şu dersleri adam gibi saate koymanız için Özgecan Aslan gibi tecavüze uğrayıp, bıçaklanıp, yakılmamız mı lazım?' gibi paylaşımlarda bulundu.

        DİCLE ÜNİVERSİTESİ YÖK'E SORDU

        Dicle Üniversitesi'nin başvurusu üzerine YÖK'ün ikinci öğretim ders saatlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkin verdiği karar, öğrencilerin korkusunu bir kat daha artırdı. Dicle Üniversitesi 1 Nisan 2014 tarihli başvurusunda İkili Öğretim Yapılmasına Dair Kanunun 3'üncü maddesinde 'İkinci öğretimin yükseköğretim kurumlarında normal örgün öğretimin bitimini takiben yapılan öğretim' olarak tanımlandığını hatırlatarak, YÖK'ten bu tanımın saatsel açıklamasını istedi.

        DERSLER 17.00'DEN SONRA BAŞLAYACAK

        Dicle Üniversitesi'nin başvurusu üzerine 4 Haziran 2014 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında alınan kararda şöyle denildi:

        "İkinci öğretim programlarında öğrenim gören bazı öğrencilerin, gündüz bir işte çalıştıkları için ikinci öğretim derslerinin bir kısmının mesai saatleri içerisinde yapılması nedeniyle derslere giremediklerinin anlaşıldığı, ikinci öğretim programlarının başlama saatlerinin üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermesi nedeniyle bu programların ders saatlerinin normal öğretim derslerinin bitim saati olan 17.00'den sonra yapılması gerektiğine karar verilmiştir."

        UYGULAMA BU BAHAR DÖNEMİNDE BAŞLIYOR

        Alınan karar, YÖK Genel Sekreteri Süleyman Necati Akçeşme imzasıyla 10 Ekim 2014 tarihinde tüm üniversiteler ve vakıf meslek yüksekokullarına tebliğ edildi. Karar sonrası üniversiteler 2014- 2015 eğitim yılı bahar dönemi öncesi ikinci öğretim ders saatlerini karara göre güncelledi. Derslerin geç bitmesinden yakınan öğrenciler, kararla birlikte bu bahar döneminde başlayacak uygulama nedeniyle daha geç saatlere kadar üniversitede kalacak.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ