Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 26.Genelkurmay Başkanı İlker Basbuğ, Koç Üniversitesi EkoPolitik kulübünün davetlisi oldu

        İlker Başbuğ’un “Ortadoğu ve Türkiye” başlığıyla gerçekleştirdiği konuşmasına üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.

        Basbuğ, Ortadoğu’nun yakın tarihini üç süreceayırarak anlattığı konuşmasında İngiltere ve Amerika tarafındanuygulanan güç dengesi stratejisine dikkat çekti. OsmanlıDevleti’nin bölgeyi yönettiği birkaç asırlık süreye erişebilen bir devlet olmadığını vurgulayan Başbuğ, 1. Dünya Savaşınınardından İngilizlerin ve 2.dünya Savaşı’nın ardından Amerikalıların Ortadoğu siyasetine hakim oldukları sürede, Ortadoğu coğrafyasındaki sorunları kullanarak ülkeler arasında güç dengesi kurduklarını söyledi.

        İran-Hindistan dengesininAfganistan’daki savaşla Hindistan lehine, İsrail-Arap dengesininArap Baharıyla İsrail lehine, İran-Irak dengesinin de Amerika’nın Irak’ı işgaliyle İran dengesine bozulduğunu açıklayan Basbuğ, uzun vadede İrana karşı potansiyel sağlayacak Türkiye dışında ülke görülmediğini belirtti.

        “TERÖR ÖRGÜTLERİNİN FİLİZLENMESİNDE CEZAEVİ SÜREÇLERİ ROL OYNUYOR"

        Arap Baharına ilişkin Mısır ve Suriye karşılaşması yapan İlkerBasbuğ, Mısır’da ordunun halkla beraber hareket edip Müberak’îindirdiğini ancak Suriye’de ordunun Esadla beraber kaldığınadikkat çekti. Işid’in ortaya çıkmasında Amerika’nın Irak’ı işgali sırasında cezaevinde kalanların etkin rol oynadığınıvurgulayan Basbuğ, Diyarbakır Cezaevi’nin de PKK’nın filizlenmesinde önemli rol oynadığını b elirtti. Işidin ortayaçıkışıyla İranın Irak üzerindeki etkisinin kırıldığını ve Irak yönetiminin değiştiğini belirten Basbuğ, İran ve Irak’Isürecin kaybedeni gördüğünü açıkladı; bölgesel yönetimin Kerkük’te etkin olmasıyla Barzani’nin ve Kobane’de Işid’i yenilgiye uğratan YPG’nin de Barzani ile aynı pozisyonda görülmeyebaşlanmasıyla sürecin kazananı olduklarını belirtti.

        Öğrencilerin sorularını alan Basbuğ, Süleyman Şah türbesiyleilgili gelen “Operasyonu mesleki deneyimlerinize gore yorumlarmısınız?” sorusuna meselenin Atatürk’ün milli siyaset tanımıolan “milli sınırlarımız içindeki varlığı korumak” ve“milletin ve devletin stratejisini korumak” çerçevesindeyorumlanması gerektiğini söyleyerek cevap Verdi..

        Terörün,güvenlik konseptini globalleştirdiğini ve terörle mücadelenin tekbaşına değil, uluslararası işbirliği içinde olması gerektiğinibelirten ve Ülkelerin “BM kararı dışında diğer ülkeleriniçişlerine karışma yetkisi yok” diyen Basbuğ, “Dış siyasetkonuları iç siyaset malzemesi yapılmamalı ve muhalefet bu konularıniçine çekilmeli, mecliste muhalefet partileri bilgilendirilmeli.”Şeklinde konuştu . Şah Fırat operasyonunun medyaya bu şekildeyansımasının ve iç siyaset malzemesi yapılmasının doğruolmadığını belirten Basbuğ, Suriye politikasının parlementodakonuşulması halinde toplumun bölünmeyeceğini söyledi.

        TSK’nın konuya ilişkin açıklamasından iki noktayı önemsediğinibelirten Basbuğ, açıklamada belirtilen askeri zaruretin neolduğununaçıklanması gerektiğini söyledi. Yine açıklamada belirtilen butaşıma işleminin geçici bir hareket tarsi olduğu noktası hakkındada “Geçiciyse neden Eşme’de türbe yapılıyor?” sorusunu sordu.

        Öğrencilerden Basbuğ’a yöneltilen bir diğer soru da hakkındakitutuklama kararının kaldırılmasına ilişkindi. “Siyasi iradeaçısından ne değişti?” sorusuna, “Silahlı kuvvetlere yargıyoluyla zulmedildi, düşman ordusu muamelesi uygulandı. Bu dünyanınhiçbir yerinde görülmemiştir.” diyerek cevap veren Basbuğ, busüreçte mağdur olanların yalnız bırakıldığına dikkat çekti.

        Toplumun da yeterince tepki göstermediğini söyleyen Basbuğ,tutukluluğa karşı Beşiktaş’ta 50-100 bin kişi toplansaydı, bumesele farklı noktalara giderdi” dedi.

        Emekli TSK personelinin desürece tepki göstermediğini söyleyen Basbuğ bu tepkisizliğin,oyunu kuranların işini kolaylaştırdığını belirtti. Cemaatinoyunu planlayan olduğunu ve “Dönemin başbakanına bugün bizeyarın size dedim.” Diyen basbuğ, kendisinin dinlenmediğinisöyledi. Başbakanın aldatıldık ve bize doğru anlatmadılarsözlerinde hakikat payı olduğuna inandığını söyleyen Basbuğ,“Ona (başbakana) da bu işi yapanlar anlattı. Kendisine 130 kezsuikast ihbarı geldiğini söylediler.” Dedi. Basbuğ, Erdoğanıntutukluluğa karşıyım ve terörist diyeni tarih affetmezaçıklamalarının eyleme dönüşmediğini söyledi.

        Dava süreçleriboyunca hayatını kaybedenler, mesleği karalananlar ve TSK’nınkalifiye elemanlarının tasfiye edilmesinin söz konusu olduğunuvurgulayan Başbuğ “Cemaate yönelik yapılanları destekliyorum ancakyasal olarak, adil yargılanmayla ve haksızlıklarıntekrarlanmamasıyla olmalı” dedi.

        Ekopolitik Kulübü, öğrenci organizasyonu olarak gerçekleştirdiğietkinliklerle bugüne kadar İlber Ortaylı, Bülent Arınç, Muarremİnce, Mehmet Bekaroğlu , Sebahat Tuncel, Umut Oran, İlhan Cihaner,Mehmet Tezkan, Nail Olpak, Ufuk Uras, Kamer Genç, Oğuz Kaan Salıcı,Yüksel Taşkın, Süheyl Batum, Sevan Nişanyan, Hasan Cemal, NaciKoru, Deniz Ülke Arıboğan, Meral Akşener, Soli Özel gibi birçokismi Koç Üniversitesi’nde ağırladı, Kulüp, etkinlikleriniseminer, tea talk ve think tank olmak üzere üç şekilde düzenliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ