Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Türkiye, öğrencilerin eğitimi terk oranında Avrupa birincisi oldu.

        Ahmet KIVANÇ/ANKARA

        Kız ve erkek çocukların eğitimi terk oranında Türkiye Avrupa birincisi oldu. Liseye devam edemeyen çocukların oranı kızlarda yüzde 40, erkeklerde yüzde 35 olarak belirlendi. Türkiye’ye en yakın ülke olan İspanya’da ise liseye devam edemeyen kızların oranı yüzde 19.8. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) Avrupa Komisyonu’nun Avrupa’da Eğitimi Erken Terk Durumu başlıklı raporundan derlediği verilere göre, Türkiye kız öğrencilerin eğitimi erken terk etme oranında Avrupa ülkelerine fark attı.

        İSTİHDAMDAN DA YOKSUN KALIYORLAR

        Yaşları 18-24 arasında değişen gençlerin değerlendirildiği rapora göre, 2013 yılı itibarıyla Türkiye’de kız öğrencilerin yüzde 39.9’u ortaokuldan sonra okulu bırakıyor ya da bırakmak zorunda kalıyor. Bu da her 100 kız öğrenciden 40’ının eğitimin ileri aşamalarından ve istihdamdan yoksun kalmasına neden oluyor. Türkiye’nin ardından ikinci olan İspanya’da ise kız çocuklarının eğitimi erken terk oranı yüzde 19.8 ile Türkiye’nin yarısı düzeyinde gerçekleşti. Avrupa Birliği üyesi 28 ülkenin ortalaması ise yüzde 10.2 oldu. Kızlarda eğitimi erken terk etme oranı Slovenya’da yüzde 2.6, Polonya’da yüzde 3.2, Hırvatistan’da yüzde 3.4 oldu.

        AVRUPA’DA KIZLAR AVANTAJLI

        Türkiye, erkek öğrencilerde eğitimi erken terk etme oranında da Avrupa birincisi. Türkiye’de erkeklerin yüzde 35’i ortaokuldan sonra eğitimi terk ediyor. Avrupa genelinde ise kız öğrenciler erkek öğrencilere göre daha avantajlı durumda. Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti hariç diğer Avrupa ülkelerinin tamamında eğitimi erken terk edenlerin oranı erkeklerde kızlardan daha yüksek. AB ortalamasında ortaokuldan sonra eğitimi terk edenlerin ortalaması kızlarda yüzde 10.2 iken erkeklerde bu oran yüzde 13.6 olarak gerçekleşiyor.

        ‘ETKİLİ BİR STRATEJİ YOK’

        Raporda, Türkiye’nin eğitimde erken terkin üstesinden gelecek etkili bir stratejisi bulunmadığı ifade edildi. TİSK’in rapora ilişkin değerlendirmesinde ise bu oranların Türkiye’nin eğitim politikasının enine-boyuna irdelenip yeniden tasarlanmasını gerekli kıldığı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ