Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya F-16 ihalesini ABD'nin PKK koordinatörü kaptı

        Daha önce, hem Lockheed Martin, hem de Amerikan lobi şirketi Cohen Grubu'nun yönetiminde yer aldığı gerekçesiyle eleştirilere neden olan Ralston'ın PKK ile Mücadele Koordinatörlüğü devam ederken böyle bir sonucun çıkması dikkat çekti. Lockheed Martin ihaleyi objektif değerlendirme şartları altında alma kapasitesine sahip olsa da, şirketin, Ralston gibi kritik bir ismi bu kadar hassas bir ihale sürecinde halen yönetiminde tutması rahatsızlığın odaklandığı nokta oldu.

        'F-16

        için uygun fiyat'

        Lockheed Martin şirketince yapılan açıklamada, ihalenin toplam değerinin yaklaşık 800 milyon dolar olduğu belirtildi. Modernizasyon programıyla, Türk Hava Kuvvetleri'nin F-16'larının Blok 40 ve Blok 50 savaş uçakları ileri versiyon olan Block 50+ haline getirilecek. Block 30 tipi F-16'lar da daha güçlü bir elektronik sistem entegrasyonu ile daha teknolojik bir yapıya kavuşturulacak. Lockheed Martin'in F-16 Başkan Yardımcısı June Shrewsbury, "Türk Hava Kuvvetleri, F-16'lar için fiyat olarak uygun bu modernizasyon programından yararlanıyor. Bu program, Amerikan Hava Kuvvetleri'nde mevcut bir yaklaşıma dayalı. Bizim görevimiz, Türk sisteminin benzersiz bölümlerine karşılık bulmak olacak" diye açıklama yapmıştı.

        Temmuz 2005'te imzalanan prensip anlaşmasını netleştiren nihai sözleşme ile, F-16 C ve D tipi 216 uçağın modernizasyonu ile birlikte uçuş testleri, sistem entegrasyonu, eğitim-teknik desteği de üstlenilecek. Alınan bilgiye göre, Ankara Akıncı'daki fabrikasında daha önce Türkiye'nin F-16'larını üreten Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TAI) de Lockheed'in modernizasyon projesinde rol alacak. Planlama çerçevesinde, Lockheed firmasınca modernize edilen her F-16 için lisans ücreti alınacak. Projeye göre, ilk Block 30-40-50 modellerinden oluşan 10 F-16 uçağı TAI ve Lockheed tarafından ortak olarak birer prototip haline getirilecek. Ancak geriye kalan F-16'ların modernizasyonunun ağırlıklı bölümünün işçiliğini yapacak TAI mi, yoksa Lockheed Martin tarafından mı modernize edileceği ileriki dönemde kararlaştırılacak.

        Kimden alınacak?

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ