Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik güçleri yoğun önlemler alıyor

        AA

        Kaçakçılıkla mücadeleyi artıran güvenlik güçleri, sigara kaçakçılığından yıllık 1,2 milyar lira kazanç elde eden bölücü terör örgütüne büyük darbe vurdu.

        AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, hudut birliklerinin kaçakçılara yönelikçalışmaları aralıksızsürüyor.

        Türkiye-Irak sınır hattındaki Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı bazı köyler, kaçakçılıkla ilgili bölgenin "nabzını tutan kritik bölgeler" olma özelliğini taşıyor.

        Söz konusu bölgedekaçakçılıkfaaliyetleri artış gösterirken bununla ilgili önlem alan askerlere de zaman zaman tepki gösteriliyor. Bölgedekikaçakçılıkfaaliyetleri bölücü terör örgütünün en önemli gelir kaynaklarından birisi olması nedeniyleörgüt tarafından da destekleniyor.

        Dağlık ve engebeli bölgeden geçensınır hattı da bölgedekontrolü zorlaştıran bir diğer unsur olarak dikkati çekiyor.

        Sözde gümrük noktaları

        Kaçakçılar tarafından kullanılan güzergahlar aynı zamanda teröristlerce de kullanılıyor. Bu güzergahlarısınırın güneyindeki kamplara giriş çıkış için kullanan teröristler, sınır dışındaoluşturdukları sözde gümrük noktalarında, kaçakçılardan para alıyor.

        Bölgedekikaçakçılıktürlerinin başındasigara kaçakçılığı geliyor. Kaçakçılar bunun için genellikle katırları kullanıyor. Kaçakçılar, bir katırla yaklaşık 3 bin paket sigara taşıyabiliyor.

        İki paket sigarayı yaklaşık bir dolara satın alan kaçakçılar, yasa dışı yollarla yurda soktukları sigaraların paketini ortalama 4 liraya satıyor.Böylece kaçakçılar sadece bir katırdan9 bin lira kar elde ediyor. Günlük ortalama 500 katır geçtiği hesaplandığında ise günlük kazanç 4,5 milyon lira, aylık kazanç140 milyon lirayı buluyor.

        Askeri konvoylar taşlanıyor

        Güvenlik güçlerinin aldığı yeni önlemler, bölgedeki kaçakçılığı büyük ölçüde engellerkenterör örgütü yandaşları bölgede zaman zamanŞırnak-Hakkari karayolunu trafiğe kapatıyor, askeri konvoy geçişlerine engel oluyor, konvoyları taşlıyor.

        Terör örgütü, köy muhtarlarına ve köylerin ileri gelenlerine gönderdikleri mektuplarla bölge halkınıkaçakçılıkyapmaları konusunda teşvik de ediyor.

        "Fatura askere çıkarılmaya çalışılıyor"

        Askeri uzmanlar, terör örgütüne yakın bazı basın organlarının güvenlik güçleri çalışmalarına ilişkin gerçek dışı haberler yaptıklarını, gerçekteaskerlerin karların erimesiyle sınırda kaçakçı/terörist geçiş güzergahlarını kapatacak şekilde tedbir aldığını kaydetti.

        Bölgedekikaçakçılıkfaaliyetlerinin bölücü terör örgütününve kaçakçılıkla uğraşan şahısların maddi ve manevi kazanımlar elde ettiği, devlet otoritesinin zayıflatılmaya çalışıldığı, bu maksatla her türlü propaganda faaliyetlerinin artırıldığı belirtiliyor.Meydana gelecek olaylarda ise faturanın askeri birliklere çıkarılmaya çalışıldığı kaydediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ