Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Konya merkezli birçok ilde operasyon başlatıldı

        Zafer SAMANCI/HABERTÜRK

        Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik 2008 yılında düzenlenen operasyonun ardından tutuklanan ve 66 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan Nusret Argun’un “operasyonun Fethullah Gülen Cemaati’nin komplosu” olduğu iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine, Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında dün Konya merkezli Ankara, İzmir, Antalya, Aksaray, Ağrı, Aydın, Bingöl, Bitlis, Düzce, Hatay, Muş, Mersin, Kilis, Şanlıurfa, Şırnak, Sivas, Tokat ve Van’da eşzamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda haklarında gözaltı kararı bulunan 66 kişiden 43’ü yakalandı.

        ESKİ REKTÖR, POLIS VE İŞADAMLARI VAR

        Gözaltına alınanlar arasında eski Mevlana Üniversitesi Rektörü Bahattin Adam, tutuklu polis müdürü Yurt Atayün’ün ağabeyi olan eski Konya Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü ve Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Başmüfettişliği’nden ihraç edilen 1. Sınıf Emniyet Müdürü Anadolu Atayün, eski YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Şaban Çalış ile çok sayıda işadamı ve polisin bulunduğu öğrenildi. “Okyanus Operasyonu” sırasında Konya Emniyet Müdürü olan Salih Tuzcu ile eski İzmir Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Mehmet Erikoğlu’nun da arananlar arasında olduğu, İzmir’deki evlerinde bulunmakları öğrenildi. Gözaltına alınanlardan bazılarının Konya’da faaliyet gösteren Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği’nde yönetici olduğu belirtildi. Haklarında gözaltı kararı çıkan bazı işadamlarının yurtdışında olduğu ifade edildi.

        GİZLİLİK KARARI BULUNABİLİR’

        Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik operasyon sırasında Konya Asayiş Şube Müdürü olan ve Ankara’da gözaltına alınan eski Bingöl Emniyet Müdürü Ercan Taştekin’in de aralarında bulunduğu 6 kişi, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Saat 06.30’da evinde eşi ve çocuklarının yanında gözaltına alındığını kaydeden Taştekin, “Yalan beyan ve iftiralardan elde edilen bilgiler doğrultusunda 17 sayfa deli saçması sorular soruldu. Soruların detayını anlatmak istemiyorum. Çünkü soruşturma hakkında gizlilik kararı bulunabilir. Konya Emniyet Müdürlüğü’nün Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik yapılan operasyonla ilgili sorulardı’’ dedi. Soruşturma kapsamında Avukat M.O. ve sekreteri 11 Mayıs’ta yurtdışına çıkacakları sırada gözaltına alınmış, çıkarıldıkları mahkemede serbest bırakılmış, itiraz üzerine tutuklanmıştı.

        OKYANUS OPERASYONU NEYDİ?

        Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 26 Nisan ile 27 Eylül 2008 tarihleri arasında Nusret Argun’un yönetim kurulu başkanlığını yürüttüğü Okyanus Şirketler Grubu’na yönelik operasyon yaptı. 13 ilde düzenlenen operasyonda başta Argun olmak üzere dönemin Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan’ın da aralarında bulunduğu doktor, avukat ve gazetecilerin yanı sıra birçok meslekten 234 kişi gözaltına alındı. Tıbbi malzeme ticareti, temizlik ve güvenlik hizmeti, yemek servisi, turizm ve inşaat sektörleriyle doğalgaz dağıtımında faaliyet gösteren Okyanus Şirketler Grubu’nun, 130 ihalede devleti yaklaşık 350 milyon lira zarara uğrattığı iddia edildi. ‘Örgüt kurmak, özel belgede sahtecilik, soruşturmanın gizliliğini ihlal, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet vermek’ suçlarından tutuklanan ve Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Argun, 73 ayrı suçtan toplam 180 yıl 4 ay 15 gün, tutuksuz yargılanan eski Selçuk Üniversitesi Rektörü Süleyman Okudan ise 3 ayrı suçtan toplam 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Şirket avukatlarından İlker Turdan’a da 42 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası verildi. 114 sanık ise 1 ile 42 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldı, 117 kişi de beraat etti.

        ‘FETHULLAHÇI TERÖR ÖRGÜTÜNE ÜYE OLMAK’

        OPERASYONLA ilgili Konya Valiliği’nden yapılan açıklamadaysa, şöyle denildi: “Fethullahçı terör örgütüne üye olmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek suçlarından Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü’müzce yürütülen soruşturma bağlamında; Okyanus Şirketler Topluluğu’na yapılan kumpas operasyonuyla ilgili olarak Konya Barosu’na kayıtlı bir avukat ve sekreteri operasyon öncesi yurtdışına çıkmak isterken yakalanarak 11.05.2015 tarihinde tutuklanmışlardır. Konuyla ilgili yapılan adli işlemler kapsamında 22.05.2015 Cuma günü aralarında dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyet üyesi ve işadamlarının da olduğu 66 şahsın mahkeme kararına istinaden yakalanarak gözaltına alınmaları amacıyla 19 ilde operasyona başlanılmıştır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ