Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Kilis sınırında IŞİD ile muhalif gruplar arasında çatışma

        Lokman HAPPANİ/KİLİS

        Çatışmalardan dolayı Kilis sınırında üst düzey güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na bağlı 1 Hudut Alay Komutanlığı ekipleri IŞİD'in bulunduğu bölge ve çatışmaların yaşandığı yerlere askeri ve lojistik takviye yaptı. Kazılan hendeklerin haricinde askerler, kulelerden indirilerek yere yapılan mevzilere yerleştirildi.

        IŞİD'in iki gündür Kilis sınırına yakın yerlerdeki köy ve kasabalara saldırı düzenleyerek ilerlemesi üzerine muhalifler de karşılık verdi. IŞİD'in Suriye'nin Azez kentine bağlı Kilis sınırına yakın olan Soran, Savran, Bilid, Bulgarat ile birlikte iki köyü daha ele geçirmesinin ardından Özgür Suriye Ordusu ile birlikte hareket eden Cephetul Nusra karşı koyarak bazı köyleri geri aldı.

        Soran kasabasında şiddetli çatışmaların sürdüğü belirtildi. Muhalifler, kasabanın yarısını IŞİD'den aldı. Çatışmalar Berat Kandili olan önceki gece de sürdü. IŞİD yer yer Mera kasabasına havan ve roket atışı yaptı.

        HALEP VE İDLİB'DEN MUHALİFLERE DESTEK GRUBU GELDİ

        IŞİD'in Azez kenti köylerine saldırarak, Azez'e doğru ilerlemesi üzerine İdlib'ten 350 muhalif, Azez'e doğru araçlarla yola çıktı. 150 muhalif Azez'e ulaştı. Çatışmaların olduğu bölgede muhaliflerin kontrolünde bulunan ve Kilis sınırına iki kilometre mesafede olan İğde köyüne önceki gün akşam saatlerinde onlarca araç konvoyu ile gelen muhalifler, IŞİD'la savaş için hazırlık yaptı.

        SORAN'DA 20 IŞİD'ÇİNİN KAFASI KESİLDİ

        Muhalif gruplar Soran kasabasına yaptıkları saldırıda ele geçirdikleri 20 IŞİD militanını kasabada kafalarını kesti. IŞID militanları ise Bulgaran köyünde 10 sivil vatandaşı kendilerine karşı geldiği için kurşuna dizerek öldürdü.

        SURİYELİ TÜRKMENLER ÇOCUKLARINI IŞİD'DEN KAÇIRIYOR

        IŞİD'in, Azez kentine bağlı Kilis sınırındaki Türkmen köylerine saldırmasıyla birlikte köylerde yaşayan Suriyeli aileler, erkek çocuklarını mayınlı alandan Türkiye'ye kaçırıyor. Mayınlı alandan çıkıp gelen Türkmen gençler, "IŞİD, aniden köylerimize saldırı yaparak ilerliyor. Annemiz babamız orada, bizler mecbur kaçtık. Ailemiz bizleri buraya gönderdi. Çünkü IŞİD girdiği köylerde buldukları gençleri silah altına alarak savaşa zorluyor. Biz savaşmak istemiyoruz, artık barış gelsin istiyoruz. Şu anda yoğun çatışma var, yüzlerce IŞİD'ci yoluna çıkan köyleri yakıp kavuruyor. Azeze doğru ilerliyor yer yer şiddetli çatışmalar yaşanıyor, onlarca ölü ve yaralılar var bölgede" dediler.

        ÜST DÜZEY GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

        Bu arada çatışmalar nedeniyle Kilis sınırında üst düzey güvenlik önlemleri alınmaya başlandı. Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı'na bağlı 1. Hudut Alay Komutanlığı ekipleri IŞİD'in bulunduğu bölge ve çatışmaların yaşandığı yerlere askeri ve lojistik takviye yaptı. Kazılan hendeklerin haricinde askerler kulelerden indirilerek yere yapılan mevzilere yerleştirildi. Komando birlikleri de sınır bölgesinde zırhlı araçlarda sürekli ring halinde geziyor. Kazılan hendeklerin ön tarafına özel olarak yapılan bir metre yüksekliğindeki siperlerin içerisi toprakla doldurularak konulması dikkat çekti.

        STİNGER VE TANKLAR SURİYE'YE ÇEVRİLDİ

        Sınır karakollarında konuşlandırılan stinger füze bataryaları ve obüs topları yönleri Suriye'ye çevrilerek olası bir duruma karşı 24 saat esasına göre hazır bekletiliyor.

        5 BİN İNSAN SINIRDA BEKLİYOR

        Çatışmaların başlamasıyla birlikte Türkmen köylerinde yaşayan Suriyeli Türkmenler eşyalarını alarak Kilis sınırına akın etti. Sınırdaki zeytinlik alanda bekleyen yaklaşık 5 bin kişi, canlarını kurtarmak için Türkiye'ye geçmeye çalışıyorlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ