Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu: Rahat iktidar oluruz

        Bülent AYDEMİR / HT GAZETE

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçim gecesi balkon konuşması geleneğini sürdüreceğini açıkladı. Kahramanmaraş mitingi öncesinde gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, şu mesajları verdi:

        SARE HANIM EN BÜYÜK İLAÇ: Sare Hanım’ın seçim kampanyası sırasında bazı takviyeleri oldu tabii ama mevcudiyetinin bizatihi kendisi ilaç.

        GENÇLİĞİN HEYECANI: Dinamizm müthiş. 12 senelik iktidardan sonra hafif rehavet doğaldır. Bu rehavetin olmadığının ölçüsü bence gençliğin heyecanıdır. Rahata alıştıkça gençliğin heyecanı zayıflar. Biz, varoşlarda olduğu düşünülen bir kitleyi merkeze taşıdık. Şehirleşme rehavet getirir.

        KUTUPLAŞTIRICI ÜSLUP: Siyasette kutuplaştırıcı dil kullandığımızı iddia edenlere baktığımızda; bir Kürt’ün MHP’de önemli bir yere gelmesi mümkün mü? Damardan Türkmen birinin HDP’de çok iyi bir yere gelmesi mümkün mü? CHP’nin içselleştirme kabiliyeti yok.

        KİMLİK SİYASETİ: Kimlik siyaseti yapanlar, birbirinin düşmanı olarak görünürler ama kimliği aşan bir siyasete karşı bilrleşirler. MHP ile HDP’nin aynı çizgide buluşması da böyle.

        KAVGADAN KAÇMAM: Diğer siyasi partilerle polemik üzerine kurduğum bütün bir konuşma yok. Bazen öyle sert saldırılarla karşılaştım ki istemediğim tarzda tartışmalara girdim. Kavgaya girmemeye özen gösterdim ama kavgadan da kaçmadım. Kavga başlatmam ama başlayan kavgadan da kaçmam.

        DURUŞ MURUŞ KALMADI: Herkes birbiriyle işbirliği yapıyor. Dün “Faşist” dediklerine onlar çiçek atıyor, dün “Bölücü” dediklerine onlar çiçek atıyor. Duruş muruş kalmadı bunlarda. PKK, DHKP-C, CHP, MHP, HDP’nin aynı potada olduğu başka bir seçim görmedik.

        SANDIK GÜVENLİĞİ: Örgüt, psikolojik baskı oluşturuyor. Daha da vahimi, muhtarlara baskı yapma cihetine gidiyorlar. Gerekli tedbirleri alıyoruz ama vatandaşlar da çekinmeye başlıyorlar. Orta, Doğu ve Güneydoğu’da ağır psikolojik koşulların ortamında seçime giriyoruz.

        MALZEME TAŞIYORLAR: Ortada şeffaflıkla ilgili sıkıntı olmamasına rağmen, uluslararası çevrelerle birlikte, Türkiye’yi ‘yarı demokrasinin olduğu’ bir ülke olarak yansıtmaya hazır bir yurtdışı çevre var. İçeridekiler, onlara malzeme taşıyıp HDP barajın altında kalır biz de ciddi bir sonuç elde edersek bunun altyapısını hazırlamaya çalışıyorlar.

        TAVİZ VERMEYİZ: HDP barajı geçerse bu, halkın tercihidir. Tartışma konusu yapmayız. Kim Meclis’e girerse onunla çalışırız. Ama barajı aşamazsa, HDP’nin de bunu tartışma konusu yapmaması lazım. HDP eğer “Barajı geçersek makbul, barajı geçmezsek ‘kriz’ üzerinden AK Parti’yi sallarız” derse kamu düzeninden taviz vermeyiz.

        SORUMLULUKTAN KAÇMAM: (Zaferle çıkarsanız balkon konuşması var mı?) Seçim sonrası ilk açıklamayı yapmak boynumun borcudur. Türkiye’de seçime girmiş iktidar partisinin genel başkanı olarak sorumluluğu alır ve ilk açıklamayı ben yaparım. Ben sorumluluktan hiç kaçmadım, kaçmam. Her sonuçta yaparım konuşmayı.

        MESAJI TAKDİRLE KARŞILARIZ: Seçimi kazanırsak muhatabım siyasi partilerin genel başkanlarıdır. İletişimi kesmem. Diyarbakır’da mesajını verdiğim 10 madde temel olacak. Bu sağduyu mesajı olur.

        RAHAT İKTİDAR OLURUZ: Her seçim kendi konteksi içinde mühimdir. Rahat bir çoğunlukla iktidar olacağımızdan hiç şüphem yok.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ