Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu: Gelecek hafta görüşmelere başlayacağız

        Volkan YANARDAĞ/HABERTÜRK

        Memleketi Konya’da, AK Parti İl Teşkilatı’nın düzenlediği iftara katılan Başbakan, KON TV’de canlı yayına katıldı ve iftar sonrası Konyalılara seslendi. Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

        3 PARTİYE ZİYARET : 3 partiyi de ziyaret edeceğiz. HDP’yi de ziyaret edeceğiz. Ama görünen o ki ya MH P ya CHP yönünde bir tercih, daha doğrusu bir atmosfer oluşuyor. Bunun hakkını vermeye çalışacağız. 3 tarafla da görüşeceğiz ama iki tarafla muhtemelen koalisyon müzakereleri önyargısız bir şekilde başlayacak.

        TABANIMIZIN TEMAYÜLÜ: HDP’den görüş almayacağız anlamına gelmez. Oturulur, konuşulur. Onların ne diyeceğine bakarız, yeni siyasi tabloda onlara söyleyeceklerimiz vardır. Onların söyleyeceği anlamlı bir şey varsa alır, onu değerlendiririz. Ama nihai aşamada tabanımızın ve teşkilatlarımızın temayülü de bizim için önemlidir. HDP ile koalisyonu şu aşamada makul görmüyoruz. Onlar da tavırlarını o kadar net, katı şekilde koydular ki bir koalisyon tablosu içinde olacaklarını sanmıyorum.

        HIZLI TRENDE BU İŞİ BİTİRİRİZ: Sayın Bahçeli ile Sayın Kılıçdaroğlu’nu hızlı trene alalım, Ankara-Konya arasında bu işi bitiririz. Bu işin latifesi ama nihayetinde AK Parti karşıtlığı üzerine kurulan siyasetin tutmadığı ortaya çıktı. Meclis Başkanlığı seçimi AK Parti’nin bir başarısıdır. Onların siyaseti tutmadığı için değil. AK Parti Grubu firesiz, istikrarlı çizgisini sürdürdü. Perde gerisinde hiçbir müzakereye girmedik.

        MÜTEYAKKIZ DURUMDAYIZ: “Türkiye, Suriye’ye hemen fiili müdahale edecek ve girecek” diye bir beklenti doğru değil. Ama Türkiye, Suriye’den gelebilecek herhangi bir tehdide karşı da müteyakkız durumdadır. Son dönemdeki hareketlilik, teyakkuz halinin hareketliliğidir. Daha çok olabilecek bir oldubittiye ya da Türkiye’yi tehdit edebilecek bir tehlikeye karşı hazır olmaktır. “Hazır ol cenge, istersen sulhu salah” demiş atalarımız. Cenk etmeyi ve savaşı istemeyiz. Ama etrafımızda birçok savaş cereyan ediyorsa bunlar karşısında da “Ya onlar orada, bize bulaşmaz” diye rehavet içine giremeyiz.

        ‘2. turda netleşir’

        Ankara’da dün TBMM Başkanı İsmet Yılmaz’ı ziyaret eden Davutoğlu, çıkışta gazetecilerin “erken seçim ihtimaline” ilişkin sorusu üzerine “Bir yola çıktınız mı alternatif çıkışları, exit’leri düşünmemek lazım. Yani bizim şu andaki hedefimiz koalisyonu kurmak” diye konuştu. Partileri ziyaret edeceğini belirten Davutoğlu, “Bir tur yaparız, kanaatlerimizi paylaşırız. İlkesel tutumlarımızı karşılaştırırız. Sonra herkes kendi ekibiyle, kurullarıyla istişare eder. Daha sonra 2. turda durum daha netleşir” dedi.

        ‘Oylar ilçelerde verilsin’

        (Doğu ve Güneydoğu’da seçmene baskı iddiaları) “Seçim Kanunu bazı uygulamalara izin vermiyor. YSK, bizim eklediğimiz bazı talepleri ‘Yasaya uygun olmadı’ diyerek, zamanında uygun görmemişti. Çok uzak bir köyde baskı uygulamak mümkün. Ama seçimlerde ilçelerde oy verilirse ve sandıklar karışsa, kimse kimin hangi oyu kullandığını takip etme imkânına sahip olmayabilir. Bunların düzenlenmesi lazım. Bunların hepsi gözden geçiriliyor. Ciddi bir şekilde bunlar üzerinde çalışıyoruz.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ