Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika "HDP ve MHP devre dışında"

        Canikli, AK Parti Giresun İl Başkanlığı'ndaki bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmaad, şu anda çok şeffaf bir şekilede koalisyon çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bunu ifade ettiğini belirten Canikli, şunları kaydetti:

        "Herkesin gözü önünde kimseden bir şey gizlemeden saklamadan koalisyon ya da hükümet oluşturma çalışmaları devam ediyor ve edecek. Şimdi tabi zor bir süreç olduğunun kabul edilmesi gerekiyor çünkü seçeneklerde azalmış durumda, HDP ve MHP seçeneği çok büyük oranda tamamen kapılar kapanmamış olmakla birlikte çok büyük oranda bu iki seçenek devre dışında gibi görünüyor şu an itibariyle, en azından şu anki siyasi tablo itibariyle. Tabi siyasette çok kısa sürede her şey değişebilir 24 saat çok uzun bir süredir siyasette. Bir de yüzde bir ihtimalle yüzde doksan dokuz ihtimal siyasette eşittir. Bunlar gerçekten önemli laflardır."

        Canikli, en azından şu an görünen tablo ve denge itibariyle bakıldığında iki seçeneğin büyük oranda devre dışında kalmış gibi olduğunu dile getirerek, "Kendilerinin iradeleriyle, çünkü seçim akşamından itibaren bu iki siyasi parti MHP ve HDP bir koalisyon içerisinde olmayacaklarını, muhalefette kalacakları şeklindeki kanaatlerini paylaştılar ve paylaşmaya da davam ediyorlar. Geriye Cumhuriyet Halk Partisi'yle şu anda bu görüşmeler devam ediyor. Bu nedenle zor dedim yani bir defa seçenek itibariyle Cumhuriyet Halk Partisi kaldı" ifadesini kullandı.

        Koalisyon kurmanın bir uzlaşmayı gerektirdiğini belirten Canikli, "Yani kendi orijinal hedeflerinizden düşüncelerinizden ve program unsurlarımızdan bir miktar ayrılmayı gerektirir. Eğer olduğunuz yerde kalırsanız bir uzlaşma noktası yakalayamazsınız elbette" diye konuştu.

        Nurettin Canikli, böyle bir görüşmeye başlayan her siyasi organizasyonun, her yapının mutlaka orijinal tezlerinden, savından, iddialarından bir miktar ayrılmak zorunda olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

        "Eğer herkes orijinal yerinde kalırsa hareket etmezse hiç bir şekilde uzlaşma sağlanmaz. Ama bu hareket etmenin de elbette bir sınırı olmalı sınırsız değil. Yani herkes uzlaşmak için bulunduğu yerden bir hareket edecek karşı tarafa doğru, taraflar için geçerli ama yeni uzlaşma noktası da o siyasi partiyi tanınmaz hale getirmemesi lazım. Bundan neyi kastediyoruz sonuç itibariyle her siyasi partinin bir programı var bir dünya görüşü bir ideoloji ve o hedeflere yön veren bir düşüncesi var. Temel karakteristiği var. Eğer hareket ettiğiniz uzlaşma için ama bir buluşma yeri başlangıç noktanızdan çok uzakta ise bu da doğru bir tarz yaklaşım değildir. Bu da siyasi partileri tanınmaz hale getirir."

        "Sonuç itibariyle bu şekilde tanınmaz hale getirecek aşırı tavizler de o zaman siyasi partilerin millete verdikleri sözler programların tamamen devre dışı kalması ortadan kalkması ve bu nedenle tanınmaz hale gelmesi sonucunu doğurur" diyen Canikli, "Hiç kimse bunu tasvip etmez siyasi partilere destek veren vatandaş da bunu tasvip etmez, hiç kimse bu siyasi partilerle bu görüşmeleri yapan siyasi partilerden bunu beklememesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

        Nurettin Canikli, şöyle konuştu:

        "Uzlaşmaya evet belli bir noktaya kadar evet ama onun ötesinde çok farklı uzlaşma noktasına tanınmaz hale getirecek bir durum söz konusu ise buna kimse müsaade edemez etmemelidir. İnşallah bu anlayışla hükümet kurma çalışmaları devam ediyor, bu anlayışla devam edecek ama hiç kimse de bizden bir fedakarlık bir aşırı fedakarlık beklememesi gerekiyor. O nedenle bu görüşmelerin yani bundan sonraki koalisyon görüşmelerinin de zor bir ortamda yürütüldüğünü yürütüleceğini de herkesin kabul etmesi gerekiyor."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ