Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim ‘Başarısızlığın nedeni eğitimin kalitesinden kaynaklanıyor’

        Lütfi ERDOĞAN/ANKARA

        Öğretmen adaylarının KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi’nde (ÖABT) gösterdiği “başarı” tartışmalara yol açtı. Tıpkı üniversite sınavlarında olduğu gibi öğretmenler de fizik, kimya, biyoloji ve matematik olmak üzere sayısal testlerde en düşük başarıyı gösterdi.

        50 soruluk biyoloji testinin yapılma ortalaması 12.8 iken bu oran kimya ve fende 14.5 olarak kaydedildi. Biz de eğitimcilere nedenlerini sorduk.

        SINAVDAN ÖNCE EĞİTİMİN KALİTESİYLE İLGİLİ SORUN VAR

        Doğu Akdeniz Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Yaşar Özden:

        Sınav geçerli ve güvenilir bir sınavsa “Bu öğretmenler çok başarısız” diyebiliriz. Eğitim kalitesiyle ilgili birçok sorun var. Öğretilen mi soruluyor buna bakmak gerekiyor. Öğretmen yetiştirme işi ciddi bir iş. Finlandiya’da öğretmen olmak için 3 ayrı sınavdan geçiyorsunuz. Sınava başvuranların sadece yüzde 10’u öğretmen olabiliyor. İyi öğretmen yetiştirmek istiyorsak seçimi de iyi yapmamız gerekiyor. Başımız ağrıyınca onu çözmeye çalışıyoruz. Hastalığı daha önce belirlersek tedavisini geliştirebiliriz.

        KPSS’NİN PEDAGOJİK DEĞERİ YOK

        İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Şimşek:

        KPSS gibi bir ucube yapının dünyanın bazı ülkelerinde mezuniyet sonrası yapılan mesleki yeterlilik sınavlarıyla hiçbir benzerliği yok. 4 yıl üniversite okuyan öğretmen adayını KPSS gibi hiçbir pedagojik değeri olmayan bir sıralama sınavına sokmanın tek amacı başvuranları sıraya sokmak.

        Böylesi bir sınavda tamamen ezbere dayalı, kıyıda köşede kalmış, tipik bir öğretmenin kişisel ve mesleki yaşantısı boyunca hiç işine yaramayacak konuları bulup soru haline getirmeniz gerekir. KPSS gerçekte “Kim 500 Milyar İster” yarışmasından çok da farklı değildir.

        EĞİTİM FAKÜLTESİNDE AKADEMİSYEN YOK

        Türk Eğitim Sen Başkanı İsmail Koncuk:

        Bu bir sıralama sınavı. Eğitim fakültelerinden mezun olan öğrenciler diplomalarıyla sınava giriyor. KPSS’yi bir mezuniyet sınavı gibi değerlendirmek bizi yanlış sonuca götürür. Diploma alanlar içerisinde yeteri kadar kontenjan olmadığı için sıralama sınavı yapılıyor. Sorular zor. Öncelikle “Bütün üniversitelerde gerçekte iyi eğitim veriliyor mu?” sorusu cevaplandırılmalı.

        Hesapsız kitapsız eğitim fakülteleri açılıyor. Açıyorsun; akademisyen yok. Kaliteli eğitim verilmiyor. Bu soruları hazırlamakla yükümlü olanlar doğru soru bile soramıyor. Şu an netlerin doğru hesaplanmadığı ifade ediliyor.

        EĞİTİM FAKÜLTELERİNE TABAN PUAN

        Okan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Ali İlker Gümüşeli:

        Sistemin bir yerinde problem olduğunda bu her yere yansıyor. Bu durum ortaokuldan itibaren geliyor. Eğitim sisteminde fen alanının gözden geçirilmesi gerekiyor. Türkiye’de 101 eğitim fakültesi var. Bunların hepsinin standardı da aynı değil. Üniversitelerin birçoğunun kadroları oldukça zayıf.

        İlkokul ve ortaokuldan gelen eksiklik mezuniyete kadar devam ediyor. Ayrıca müfredat ve soruların arasındaki tutarsızlığa bakmak gerekiyor. Ne öğretilip ne soruluyor, onu irdelemek lazım. Eğitim fakültelerine taban puan getirilmesi de gündeme gelebilir.

        2 BİN TL’YE FORMASYON VAR

        Anadolu Eğitim Sen Genel Başkanı Cansel Güven:

        Başarısızlık bir sonuç ama tek bir nedeni yok. Temel eğitimden gelen öğrencilerimiz akademik anlamda olması gereken seviyenin altında. Üniversite kapısına gelen öğrencinin niteliğinde bir sorun var.

        İşi öğretmen yetiştirmek olmayan fen-edebiyat fakültelerinden mezun olan öğrencilere 2 bin TL’ye formasyon verip öğretmen olmalarını istiyoruz. Bu öğrencilerin de alan testinde çuvallaması doğal. Öğretmen yetiştirme sistemimizi gözden geçirmemiz gerekiyor. Finlandiya’da çocuklar ortaokuldan itibaren öğretmen gibi yetiştiriliyor.

        KONTENJANLARA SINIRLAMA GELSİN

        TED Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu:

        Ortaya çıkan gerçeklerden bir tanesi öğretmenleri genel sınavlarla almanın sıkıntılı olduğudur. Eğitim fakültelerinin son 2 yılı KPSS’ye çalışmaya yönelik oluyor. Öğretmen ihtiyacı gitgide azalıyor. Eğitim fakültesi kontenjanlarına sınırlama getirilmeli.

        Atanamayanlar ordusu yetiştirmeye gerek yok. Öğretmen niteliğini artırıcı adımlar atılmalı. Bugün öğretmen niteliğinde sıkıntımız büyük. Öğretmenlerin KPSS ile yerleşmesi eğitim fakültelerinde aldıkları eğitimi yok etmektedir. Eğitim fakültelerinden dereceyle ayrılanların KPSS’de kötü sonuçlar aldığını görüyoruz.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ