Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Meryem Ana Evi paylaşılamıyor

        Mehmet İNMEZ / GAZETE HABERTÜRK

        Hz. İsa’nın annesi Meryem Ana’nın mezarı, Selçuk ve Tire Belediye başkanlarını karşı karşıya getirdi. Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek, geçtiğimiz günlerde Meryem Ana’nın yaşadığı yerin ve mezarının halk arasında “Yukarı Meryem Ana Mahallesi” olarak bilinen bölgede bulunduğunu iddia etti.

        Meryem Ana’nın mezarının Selçuk’ta olduğuna dair kesin bir bilgi olmadığını belirten Tayfur Çiçek, “Zaten mezarı da bulunamamıştır. Meryem Ana’nın bugüne kadar üzerinde yazılı bir kitabe olan mezarı henüz bulunmadı. İnsanlar neden Tire’deki bir mahalleye durup dururken ‘Yukarı Meryem Ana Mahallesi’ desinler. Burada bir yeri neden kutsal kabul edip suyunu da kutsasınlar” dedi. Meryem Ana’nın Tire’de yaşadığını ispat etmek için çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Çiçek, “Bazı kiliselerle, Rum Ortodoks Patrikhanesi ve Vatikan’a yazılar yazdık ve yeniden araştırılmasını istedik. Tarihçileri Tire’ye davet ediyorum. Zaten devam eden kazılarla bu iddiamız ispatlanacak” dedi.

        ‘PAY ALMAK İÇİN ORTAYA ATIYOR’

        Yıllardır Meryem Ana’nın evinin bulunduğu yer olarak bilinen Selçuk İlçesi’nin Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı ise şu açıklamayı yaptı: “Selçuk, Hıristiyanların merkezlerinden ve inanç turizm açısından güçlü bir yer. Belki Tire’de bulunmuş olabilir, ama bu mezarın orada olduğu anlamına gelmez. Ortada bir gerçek var. O da Meryem Ana Kilisesi’nin Selçuk’ta olduğu, Meryem’in burada vefat ettiği ve göğe yükseldiğidir. Meryem Ana kilisesi, İncil yazarı St. John’un mezarı ve iki ayrı kilisenin bu bölgede olması da bu bölgede olduğunu tamamen ispatlamıştır. UNESCO’nun koruma altına alması da bunu kanıtlamıştır. Başkan belki bu bölgeden pay almak veya turist çekmek için böyle bir iddiayı ortaya atmış olabilir. Tarihi kalıntılara göre bu iddia doğru değildir.” Yılda 700 bin turistin geldiği Meryem Ana Evi’ne giriş için alınan 20 liralık ücret belediyeye yılda 14 milyon liraya yakın gelir bırakıyor.

        GÜMÜLDÜR İDDİASI

        28 yıl önce iki turistin, “Meryem Ana’nın mezarı Gümüldür”de’ iddiası üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Müze Müdür Yardımcısı Okşan Zazaoğlu, müze araştırmacısı Güngör Gürkan başkanlığında ekip kurarak araştırılmasını istedi. Bir zamanlar kaçak kazı yapılan Dereboğazı mevkiindeki kilisede araştırma yapıldı. Yapılan araştırmada mezar yeri olduğu tespit edildi. Ekipte bulunan Doç. Dr. Erol Atalay, “Meryem Ana’nın mezarı burasıdır” diyerek rapor hazırladı. Rapor Kültür Bakanlığı’na iletildi, ama detaylı bir araştırma yapılmadı. Bir inanışa göre ise Meryem Ana’nın mezarı Kudüs’te.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ