Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte terör saldırılarındaki 45 günlük bilançosu!

        KCK'nın geçen ay "Barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozan eylemlerini sürdürüyor.

        Son 45 gündeki (7 Temmuz-20 Ağustos) terör saldırılarında, Malazgirt Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız ile Sultanbeyli'deki Fatih Polis Merkezine yönelik bombalı saldırının ardından çıkan çatışmada şehit olan Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürü Beyazıt Çeken'in de aralarında bulunduğu 55 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit edildi, biri İran uyruklu 14 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 192 kişi yaralandı.

        Teröristlerce çoğunluğu tırlardan oluşan 175 araç ateşe verildi. Çatışmalarda 81 terörist öldürüldü, 10'u yaralı 12 terörist ele geçirildi.

        Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere IŞİD ve DHKP-C terör örgütlerine yönelik pek çok ilde gerçekleştirilen operasyonlarda, 24 Temmuz'dan bu yana 2 bin 11 kişi gözaltına alındı ve bunlardan 467'si tutuklandı.

        TSK'NIN HAVA OPERASYONLARI

        Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) hava harekatlarında 390 terörist etkisiz hale getirildi, 150'si ağır olmak üzere 400'ün üzerinde terörist yaralandı. Bölücü terör örgütüne ait hedeflere büyük zarar verildi. Bokriskan bölgesinde örgütün 4 büyük grup lideri öldürüldü, 30 terörist yaralandı.

        Zargeli kampına yönelik hava harekatında 20'nin üzerinde bölücü terör örgütü üyesi etkisiz hale getirildi. Enze'de barınma alanındaki bölümde ise terör örgütüne ait karargah olarak kullanılan binalar vuruldu. Harekatta yaklaşık 30 kadın terörist öldürüldü.

        SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

        Adana'da kent merkezinde terör örgütüne yönelik operasyonda 17 kişi gözaltına alındı.

        Diyarbakır'ın Lice ve Silvan ilçelerinde huzur ve sükunetin sağlanması amacıyla terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 18 terörist etkisiz hale getirildi.

        Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasındaki Karaçalı'da bulunan PKK kamplarına yönelik hava operasyonu düzenledi. Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanan F-16'lar, Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Karaçalı'da terör örgütü PKK'ya ait barınak ve sığınakları vurarak, kullanılamaz hale getirdi.

        Siirt'te 3. Komando Tugay Komutanlığına terör örgütü PKK mensuplarınca taciz ateşi açıldı. Saldırıda herhangi bir zayiat oluşmadığı kaydedildi.

        Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde, yüzü maskeli bir grup, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine ait yolcu otobüsünü molotofkokteyli atarak yakmaya çalıştı.

        Dolmabahçe Sarayı'nda nöbet tutan polislere yönelik dün gerçekleştirilen saldırının ardından gözaltına alınan 2 teröristin Güven Usta ve Ayberk Demirdöğen olduğu belirlendi. Güven Usta, 2010 ve 2013'te, Demirdöğen de 2010 ve 2011'de terör örgütü DHKP-C'ye yönelik operasyonlarda yakalanarak tutuklanmıştı.

        Ankara'nın Nallıhan ilçesinde devlet hastanesine molotofkokteyli ile saldırıda bulunuldu. Kantinde çıkan yangın itfaiye ekibince söndürüldü.

        Adıyaman'da terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda 2 terörist etkisiz hale getirildi. Çatışmada, bir jandarma astsubay ve bir uzman jandarma çavuş hafif şekilde yaralandı.

        Mersin'de terör örgütü DHKP-C'ye yönelik düzenlenen operasyonda, aralarında terör örgütünün çeşitli il sorumlularının da olduğu 41 kişi gözaltına alındı.

        METAL SANDIKTA 12 EL YAPIMI PATLAYICI BULUNDU

        Sivas'ta jandarma ekipleri, Divriği ilçesi Dumluca köyü Kemerkol Tepesi bölgesindeki arazi aramasında, toprağa gömülü, üzeri taşlarla örtülü, metal sandık içerisinde 12 adet tüp şeklinde hazırlanmış ve fitilleri takılı vaziyette 20 kilogram ağırlığında el yapımı patlayıcı buldu. Bölücü terör örgütü mensuplarınca hazırlandığı değerlendirilen patlayıcılar, Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda uzman ekiplerce imha edildi.

        Kilis'in Elbeyli ilçesinde terör örgütü IŞİD mensubu oldukları iddiasıyla 2 kişi gözaltına alındı.

        Samsun'da terör örgütü IŞİD'e yönelik düzenlenen operasyonda 5 kişi gözaltına alındı.

        Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki operasyonlarda 2 terörist öldürüldü. Operasyonlarda daha önce de 6 terörist etkisiz hale getirilmişti. Öldürülen teröristlerden birinin, 28 Temmuz'da ilçe merkezindeki bankamatikten para çektiği sırada uğradığı saldırı sonucu şehit olan Uzman Çavuş Ziya Sarpkaya'yı şehit eden "Baz" kod adlı Azad Çiftçi olduğu öğrenildi.

        Batman'da önceki gün yapılan sözde "özerklik" açıklamalarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 2 DBP yöneticisi gözaltına alındı.

        Batman'ın Kozluk ilçesinde Gümüşörgü Jandarma Karakoluna terör örgütü PKK mensuplarınca taciz ateşi açıldı.

        Muş-Diyarbakır karayolunda çalışma yapan iş makinesi teröristler tarafından yakıldı.

        Batman'ın Sason ilçesinde GSM şirketine ait baz istasyonuna terör örgütü PKK mensuplarınca saldırıda bulunuldu.

        Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Doğubayazıt İlçe Başkanlığınca düzenlenen basın açıklamasının ardından savcılıkça başlatılan soruşturma kapsamında, ilçe başkanı Muhsin Kula hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

        Siirt'te terör örgütüne yönelik bir adrese yapılan operasyonda 10 uzun namlulu silah ele geçirildi, 1 kişi gözaltına alındı.

        Şırnak'ta terör örgütü PKK mensuplarınca polis kontrol noktasına uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Can kaybı ve yaralanmanın meydana gelmediği saldırının ardından bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

        Siirt'te fıstık bahçesinde toprağa gömülü vaziyette bulunan mutfak tüpüne tuzaklanmış patlayıcı imha edildi.

        Muş'ta teröristlerce demiryoluna yerleştirilen el yapımı patlayıcının, yük treninin geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu 3 vagonda hasar oluştu.

        Mardin'in Nusaybin ilçesinde yapılan sözde "özerklik" açıklamasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında bir kişi gözaltına alındı.

        Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde bölücü örgüt mensubu bir terörist, 3'üncü Hudut Alay Komutanlığına teslim olurken, Ceylanpınar'da ise 3'üncü Hudut Alay Komutanlığı tarafından iki terörist yakalandı.

        Şırnak 1'inci Jandarma Tugay Komutanlığınca, Uludere Karaçalı Tepe mevkisinde düzenlenen operasyonda, bölücü terör örgütü mensubu teröristlerce silahlı saldırıda bulunulması üzerine bir jandarma uzman çavuş hafif şekilde yaralandı.

        Terör örgütü PKK mensuplarınca farklı noktalara açılan hendekler nedeniyle kapalı bulunan Şemdinli-Yüksekova karayolu, 6 günün ardından yeniden ulaşıma açıldı.

        Şırnak-Cizre arasında özel bir şirket tarafından yapımı süren duble yolun Cudi Dağı mevkisindeki tünel inşaatı sahasına gelen bir grup terör örgütü PKK mensubu, işçileri uzaklaştırdıktan sonra 30 iş makinesini ateşe vererek kaçtı, araçlar kullanılamaz hale geldi. Teröristlerin daha önceden de Siirt'in Eruh ilçesinde aynı şirkete ait 5 iş makinesini yaktığı kaydedildi.

        Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığınca, HDP ve DBP ilçe teşkilatları ile mahalle meclisleri tarafından kent merkezinde yapılan "öz yönetim" açıklamasıyla ilgili soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen Hakkari Belediye Başkanı Dilek Hatipoğlu ve Meclis Üyesi Nurullah Çiftçi, adliyedeki işlemlerinin ardından güvenlik önlemleri eşliğinde İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

        Erzurum'da terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 5 kişi tutuklandı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ