Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hopa'da şiddetli yağış yeniden başladı

        Meteorolojinin uyarısının ardından Hopa ilçe merkezinde belediye hoparlörlerinden vatandaşlara aşırı yağış uyarısı anonsu yapıldı. Öğle saatlerinde başlayan şiddetli yağış cadde ve sokakları yeniden göle çevirdi.

        Bölgede yağış sürerken vatandaşlar Kaymakamlık binası ile çevredeki binaların altına sığınmaya çalıştı.

        CHP, HDP, ÖDP VE HALKEVLERİ HEYETİ HOPA’DA

        Artvin’in Hopa İlçesi’ndeki sel bölgesine gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu, yetkililerden bilgi aldıktan sonra açıklama yaptı. Bölgede yıllardır yaşanan afetlerin 'doğal' olarak nitelendirilemeyeceğini ifade eden Bekaroğlu, “Doğu Karadeniz 'deki yapılaşmalar, dere içlerinin istismar edilmesi ve yollar bu şekilde hasarlara neden oluyor. ‘Öldüren deprem değil tedbirsizliktir’ diyorlar ya, sel ve heyelanda da durum budur. Eski insanlarımız sel ve heyelan olacak yerlere yerleşmemişler. Şimdi bütün dere yatakları yapılaşmaya açılmış. Sahil yolu büyük bir set olarak duruyor. Daha yaygın bir selde suların denize akamaması tehlikesi vardır. Bu durum bölgede çok defa yaşandı. Bunları biliyoruz ama bilmemize rağmen tedbir almıyoruz. Devlette bunları koordine etmiyor. Umarım bunlar ders olur ve bundan sonra tedbirler alırız” dedi.

        ÖDP EŞ GENEL BAŞKANI ALPER TAŞ: BİLE BİLE ÖLÜME YOL VERİYORUZ

        ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş da, Hopa Belediye Parkı'nda Hopa Sivil İnisiyatifi grubunu ziyaret ederek bilgi aldı. 26 Ağustos 2010 tarihinde Rize’nin Gündoğdu Beldesi'nde benzer büyük bir acı yaşlandığını hatırlatan Taş, o tarihten buyana değişen bir şeyin olmadığını iddia etti ve şunları söyledi:

        “Bile bile ölüme yol veriyoruz. Hiçbir tedbir almıyoruz. Büyük bir yağışın geleceğine rağmen herhangi bir tedbir söz konusu değil. Felaket anında da ne yapılacağını devlet ve yerel yönetim bilmiyor. Halkın dayanışması ile sorunlar çözülmeye çalışılıyor. Devletin örgütlenme tarzı bu tür afetlere dönük bir örgütlenme tarzı değil. Devlet bir güvenlik devleti. Bu tür afetlerde ne olacağı, nasıl mücadele edileceği konusunda kendini örgütleyememiş bir devlet anlayışı ile karşı karşıyayız.”

        “CUMHURBAŞKANI ‘DAĞLARI SÖKÜYORUZ’ DEDİ, DAĞLARDA BİZİ SÖKÜYOR”

        Doğaya savaş açıldığını, doğanın da bu savaşa yanıt verdiğini anlatan Taş, “Doğayla uyumlu ve barışık bir hayat kuramadığımız, doğayı tükettiğimiz ve sömürdüğümüz, doğanın dengelerini ortadan kaldırdığımız müddetçe maalesef bu acılarla yüz yüze kalacağız. Burası afet riski ile karşı karşıya kalan bölge olmasına rağmen afet riskini gözeten bir planlamanın olmadığı bir bölge. Planlama sözcüğü zaten bizim devletin anlayışında yok. Çünkü planlama komünistlik olarak değerlendiriliyor. O nedenle, 'Saldım çayıra, mevlam kayıra' anlayışı ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son Rize ziyaretinde ‘Dağları söküyoruz’ dedi. Bu sözü orada büyük alkış aldı. Dağları söküyorsak işte dağlarda maalesef bizi söküyor. O yüzden bununla övünmeyeceğiz. HES’ler, madenler ve Yeşil Yol projelerinin yaratacağı sonuçlar bunun çok ötesinde acılar yaşatacak. O nedenle bu bir uyarı olsun. Artık doğaya sırtımız dönmeden, doğayla barışık, doğayı gözeten bir hayatı hep beraber planlı bir şekilde inşa edelim" dedi.

        HDP HEYETİ BÖLGEYE GELDİ

        HDP İstanbul Milletvekilleri Beyza Üstün ve Garo Paylan, Hopa İlçesi’ne gelerek vatandaşlara taziye dileklerini iletti. Hopa Belediye Parkı'da eski belediye başkanı Yılmaz Topaloğlu’ndan bilgiler alan heyet daha sonra sel bölgesini gezdi.

        HALKEVLERİ SEL RAPORU HAZIRLADI

        Hopa’ya gelen Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy da Halkevleri Doğu Karadeniz Şube Başkanı Taylan Kaya ve Halkevleri Hopa Şube Başkanı Kamil Ustabaş ile görüştü, vatandaşlara taziyelerini iletti. Sel ve heyelanlarla ilgili rapor da hazırlayan Halkevleri heyeti acil önlem ve talepleri sıraladı. Halkevleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Doğayı katledenlerin karşısında Hopa halkının yanındayız, dayanışmayı ve mücadeleyi öreceğiz. Hükümetiyle, belediyesiyle, polisiyle doğayı katleden şirketlere saf tutan AKP’nin karşısında halkevleri olarak bizim yerimiz Hopa halkının safıdır. Hopa halkının nerede ihtiyacı varsa orada olacağız” ifadelerine yer verildi.

        AKUT SEFERBER OLDU

        Hopa ve Arhavi ilçelerinde yaşanan sel ve heyelan afetlerinin ilk gününden itibaren arama ve kurtarma çalışmalarını yürüten Rize AKUT ekibi, yıkılan 4 katlı binanın enkazı altında kalan ve hayatını kaybeden Nermin Demir’in cesedini güçlükle çıkardı. AKUT ekipleri, arama ve kurtarma çalışmalarını kayda aldığı görüntüleri DHA ile paylaştı. Görüntülerde ekiplerin zor şartlar altında mahsur kalanları kurtarmaya çalıştıkları gözlendi.

        SEL VE HEYELAN UYDUDAN GÖRÜNTÜLENDİ

        Artvin'deki sel ve heyelan RASAT uydusuyla görüntülendi. Arhavi ilçesinde etkili olan yağışların yol açtığı hasarlar RASAT uydusuyla çekilen fotoğraflara yansıdı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ