Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Iğdır'daki terör saldırısının detayları

        Iğdır'da 13 polisin şehit olduğu terör saldırısıyla ilgili yürütülen soruşturmayla saldırının nasıl gerçekleştirildiği de ortaya çıktı.

        Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye ile Azerbaycan'ın Nahçıvan Özerk Bölgesi arasındaki Dilucu Sınır Kapısı'nda görev yapan memurlar ile Aralık ilçesine atış eğitimine giden özel harekat polislerini taşıyan 4 araçlık konvoyun Hasanhan köyü mevkisinden geçişi sırasında teröristlerce düzenlenen saldırı sonrası geniş çaplı soruşturma başlattı.

        Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince titizlikle yürütülen soruşturma, saldırının ayrıntılarını da gözler önüne serdi.

        Soruşturmada elde edilen bilgilere göre, bölücü terör örgütü mensuplarınca düzenlenen saldırı şu şekilde gerçekleşti:

        - Saldırı "Firaz" kod adlı teröristin liderlik yaptığı PKK'lı grup tarafından planlandı. Grup, saldırıdan 3 gün önce Halfeli beldesinde nakliyecilik yapan S.P'den 76 DP 825 plakalı kamyoneti 20 bin liraya satın aldı.

        - Bulakbaşı köyüne götürdükleri kamyoneti bir samanlıkta gizleyen teröristler, araca yüklü miktarda uzaktan kumandalı el yapımı patlayıcı yerleştirdi.

        - Teröristler, 8 Eylül sabahı kamyoneti samanlıktan çıkarıp Hasanhan köyü yakınlarında yol kenarına bıraktı.

        - Kamyonetteki patlayıcı, Dilucu Sınır Kapısı'nda görev yapan memurlar ile Aralık ilçesine atış eğitimine giden özel harekat polislerini taşıyan 4 araçlık konvoyun geçişi sırasında uzaktan kumandayla infilak ettirildi.

        - Patlama sonucu konvoyu arkasında bulunan midibüs ve zırhlı araçtaki 13 polis şehit oldu, 1 polis yaralandı.

        - Araçlara ait parçaların geniş bir alana yayıldığı patlamada yolda 5 metre genişliğinde 2 metre derinliğinde çukur oluştu.

        - Patlamanın etkisiyle Hasanhan, Çamurlu, Kıraçbağı ve Babacan köyleri ile olay yerine 5 kilometre uzaklıktaki Ermenistan'ın bazı ilçe ve köylerinde sarsıntı hissedildi, civar köylere elektrik ve telefon bağlantısı sağlayan iletim hatlarında hasar oluştu.

        - Patlayıcıyı infilak ettiren terörist, saldırının ardından bir köylüye ait traktörü gasbederek Ağrı Dağı yönüne kaçtı.

        - Yolda oluşan çukur ve gözle tespit edilebilir farklı bir emareye rastlanmaması nedeniyle saldırının ilk anda yola döşenen patlayıcıyla yapıldığı tahmin edildi.

        - Olay yerinde toplanan delillerin analiz edilmesi sonucunda, polis araçlarının dışında başka bir araca ait parçalara rastlandı. Bu yönde genişletilen soruşturmada, saldırının yüksek miktarda patlayıcı yüklü kamyonetle gerçekleştirildiği belirlendi.

        - Yolda oluşan tahribatı dikkate alan ve saldırının yüksek miktarda patlayıcı ile gerçekleştirildiğini belirleyen güvenlik güçleri, kamyonete yerleştirilen bombanın türünün ve miktarının belirlenmesi çalışmalarını sürdürüyor.

        - Saldırının düzenlenmesinde bölücü terör örgütüne yardım ve yataklık yapanların da saptanması için yürütülen çalışmalarda, kamyonetini teröristlere satan ve saldırıdan 2 gün sonra kayıp başvurusunda bulunan S.P. ile saldırı hazırlığından haberdar olduğu belirlenen Yazlık köyü muhtarı M.P. gözaltına alındı.

        - Zanlılar, 14 Eylül'de sevk edildikleri sulh ceza hakimliğince tutuklandı, olayla bağlantısı olduğu tespit edilen 2 kişi aranıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ