Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Ezanlar da çanlar da sustu

        Ahmet YUKUŞ/DİYARBAKIR

        9 günde 56 saat sokağa çıkma yasağının uygulandığı Diyarbakır Sur’da, imam ve papazlar göreve gidemediğinden dolayı minarelerde ezan okunmadı, kiliselerde çanlar çalmadı.

        Farklı kültür, kimlik ve inançların bir arada yaşadığı Doğu ve Güneydoğu’da 2 yıl sonra baş gösteren terör olayları, ibadetlerin aksamasına da yol açtı. Güvenlik güçleri ve PKK’nın şehir yapılanması YDG-H üyeleri arasında ağır silahlarla günlerdir çatışmaların sürdüğü Şemdinli, Silvan, Yüksekova, Nusaybin, Varto, Cizre, Silopi, Lice, İdil ve Sur ilçelerinde risk nedeniyle imamlar camileri açtıramıyor.

        Şiddetli çatışmaların cereyan ettiği mahallelerde 5 vakit ezan çoğu zaman okunmazken, bölgenin diğer illerinde ise can güvenliği nedeniyle merkez camiler dışındaki ibadethanelerde sabah, akşam ve yatsı namazı kılınmıyor. Tarihi cami ve kiliselerin bulunduğu Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde olaylar nedeniyle 9 günde 56 saat sokağa çıkma yasağı uygulandı. İlçedeki çatışmalar sırasında Kurşunlu Camisi, Ermeni Surp Gragos Kilisesi ve Katolik Kilisesi kurşunların hedefi oldu.

        Kurşunlu Camisi’nde hasar büyük olduğu için bakım ve onarım için caminin kapısına kilit vuruldu. Yasağın olduğu sürede Ulu Cami başta olmak üzere merkez dışındaki birçok camide ezan okunmadığı gibi namaz da kılınmadı. İmamlar can güvenliği tehlikesi nedeniyle ara sokaklardaki camilere gidemediğinden dolayı sabah, akşam ve yatsı ezanı okunmuyor.

        Meryem Ana Süryani, Ermeni Katolik ve Protestan kiliselerinde ayin yapılamadı. Batı illerinden gidip Diyarbakır’da görev yapan çok sayıda imam can güvenliği nedeniyle başka illere tayin istedi. YDG-H üyelerinin tehdit ettiği bazı din görevlilerinin görev yerleri valilik onayıyla değiştirildi.

        Diyarbakır Müftüsü Burhan İşleyen, “Sur, Lice, Kulp ve Silvan ilçelerinde zaman zaman camileri tamamen kapatmak durumunda kalıyoruz” dedi. 60-70 kişilik cemaati bulunan Protestan Kilise’nin ruhani lideri Ahmet Güvener ise son 2 haftada pazar ayini yapamadıklarını belirterek “2 gün, ben dahil kimse kiliseye gidemedi ve ayin yapamadık. Barış için dua ediyoruz” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ