Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İngiltere ve Çin'den ortak nükleer santral

        İngiltere Hazinesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Bakan Osborne'un Çin ziyaretinin ilk gününde, İngiltere'nin güneybatısındaki Somerset - Hinkley Burnu'ndaki yapılması planlanan nükleer santral projesi için 2 milyar sterlin değerinde garanti vermeyi taahhüt ettiği bildirildi.

        Teminatın, Çin'in Genel Nükleer Kurumu (CGNC) ve Çin Ulusal Nükleer Kurumu (CNNC) tarafından desteklenen, EDF'nin nihai yatırım kararının yolunu açacağı belirtilen açıklamada, mevcut anlaşmanın, İngiltere ve Çin arasında yeni nükleer santrallerin kurulması konusunda iş birliğine de "kapı aralaması"nın beklendiği ifade edildi.

        Açıklamaya göre, nükleer enerjinin, düşük karbon teknolojisine sahip olması sebebiyle kaya gazıyla birlikte en rekabetçi maliyete sahip enerji kaynaklarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Osborne, Hinkley Burnu'ndaki nükleer santral projesi için garantiyi vermekten ve Çin'le İngiltere'deki nükleer yatırımlarını görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

        Toplamda yaklaşık 24,5 milyar sterline mal olacak Hinkley Point nükleer santralinin, Fransız tasarım firması EDF ve Çin'in kamu şirketlerinden CGNC ve CNNC tarafından inşa edilmesi planlanıyor. Nükleer santralin, 2023 yılında tamamlanmasının ardından ülkenin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 7'sini karşılaması öngörülüyor.

        Bu ayın başında Fransız EDF şirketinden, "Hinkley Point C" nükleer santral projesinin maliyetlerinin yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğu belirtilerek, erteleme kararı alınmıştı. İngiliz hükümetinin, proje maliyetinin bir kısmına garanti verdiğini açıklamasının ardından Fransız şirketin, Çinli ortakları ile birlikte nihai yatırım kararını kasım ayında açıklaması bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ