Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Küçükçekmece kurtuldu darısı Kurbağalıdere’ye

        Esra BOĞAZLIYAN / GAZETE HABERTÜRK

        2009’daki sel felaketinin ardından İstanbul’da dere ıslah seferberliği başlatılmış, yıllar yılı kentin başına bela olan derelerin temizlenmesi ve taşkın tehlikesinin giderilmesi için harekete geçilmişti. Aradan geçen 6 yılda çalışmalar devam etti fakat ıslah projesi tamamlanamadı. Hâlâ atık suların aktığı, mikrop yuvasına dönüşmüş derelerden tam olarak kurtulabilmiş değiliz.

        Atık su demişken... Ne yazık ki bu sorun sadece derelerle sınırlı değil, kentteki göller de bu dertle boğuşuyor. Hatta kanalizasyon girişi nedeniyle bataklığa dönüşmüş göller bile var. Misal, Küçükçekmece Gölü... Bölgenin gözbebeği, doğa harikası Küçükçekmece Gölü’ne yıllarca kanalizasyon akışı engellenemedi, sonuçta da güzelim göl, etrafa mikrop saçan bir pislik yuvasına dönüştü. Önceki gün, Küçükçekmece Gölü’yle ilgili sevindirici bir gelişmeyi haber aldım.

        İBB ve Küçükçekmece Belediyesi tarafından başlatılan temizlik çalışmalarının sonucunda göle atık su girişi tamamen engellenmiş. Gölün kuzeyinden ve Sazlıdere Havzası’ndan gelen atık suları toplayarak, Eşkinoz Deresi kolektörleri ve Ambarlı Tüneli vasıtasıyla Ambarlı Atık Su Arıtma Tesisi’ne ulaştıracak 4 bin 720 metre uzunluğundaki Firuzköy Atık Su Tüneli tamamlanmış ve hizmete girmiş. Bir zamanlar, yaydığı kötü koku yüzünden yanından bile geçilmeyen Küçükçekmece Gölü, artık tertemiz. Gölün çevresi de kentin en önemli sayfiye mekânlarından birine dönmüş durumda. Hatta Küçükçekmece Belediyesi, göle su sporları merkezi de kurmayı planlıyor. Küçükçekmece Gölü’ndeki sevindirici gelişmenin darısı, diğer dere ve göllerin başına... Öncelikle de Kurbağalıdere’nin... Zira Kadıköylüler, çok uzun yıllardır Kurbağalıdere’nin temizlenip ıslah edilmesini bekliyor...

        Yanarsu’da lambalar yanmıyor

        KARANLIK sokaklar, İstanbulluların en çok şikâyetçi olduğu konuların başında geliyor. Sokak aydınlatmalarının aydınlatmaması yüzünden güvenlik zafiyeti yaşanmasından endişe ediliyor. Bir şikâyet de Beşiktaş Etiler’den gelmiş. Yanarsu Sokak sakinleri, sıkıntılarını şöyle anlatmış: “Neredeyse bir ana cadde yoğunluğundaki bu sokakta lambalar yaklaşık 1 aydır çalışmıyor. Yolun bir bölümünde sokak lambası yanıyor fakat 200 metrelik bölümünde yanmıyor. Lambaların çalışmadığı kısım da zifiri karanlık oluyor. Şu kadarcık alandaki arıza bir türlü giderilemiyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ