Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Denizi kirleten gemiyi, pilot ihbar etti

        Gökhan ARTAN / İSTANBUL

        Pilotların iniş ya da kalkış yaparken denizlere atık bırakan gemilerle ilgili yaptıkları ihbarlara dün bir yenisi eklendi. Dün sabah Atatürk Havalimanı'ndan kalkış yapan yolcu uçağının pilotu, Kuzey Karadeniz Sahili'nin yaklaşık 5 kilometre doğusundaki bölgede bir geminin sintinesini boşaltarak denizi kirlettiğini tespit etti. Pilot, Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesiyle irtibata geçerek deniz kirliliğine neden olan gemiyi rapor ettirdi. Pilotun verdiği bilgilerinin, ilgili birimlere iletilmesi üzerine de gemiyle ilgili çalışma başlatıldı.

        SİNTİNE NEDİR?

        Geminin makine ve kazanlarının bulunduğu bölümünün zemininin altında yer alan, gemi içinden sızan sularla makine ile kazan dairelerinden akan yağ yakıtların toplandığı en alt kısımda biriken atıklara sintine atığı deniliyor.

        GEMLİK VE MARMARA'DA DA YAKALATTILAR

        Geçtiğimiz Mayıs ayında Gemlik Körfezi'ne atık boşaltan bir gemi, Atatürk Havalimanı'na iniş yapan bir uçağın pilotları tarafından farkedilmişti. Pilotların Atatürk Havalimanı Hava Trafik Konrol Kulesi'ne verdiği bilginin ardından gemiyle ilgili yasal işlem yapılmıştı. Haziran ayında da Marmara Denizi'ne sintine boşaltan gemiyi geçtiğimiz şubat ayında Kharkov-İstanbul seferini yaparken Ukraynalı hava korsanı Artem Kozlov tarafından Soçi'ye kaçırılmak istenen Pegasus Havayolları uçağının kaptan pilotu İlyas Karagülle görmüş ve kuleye bilgi vererek, rapor etmişti. Karagülle, "Ben yurttaşlık görevimi yaptım. Benim yerimde bir başkası da olsa,bu duruma sessiz kalamazdı.Ben de bir yurttaş olarak sorumluluğumu yerine getirdim" demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ