Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul 48 milyonu telefonla çaldılar

        GAZETE HABERTÜRK

        Mağdurlardan 48 milyon lirayı çalan dolandırıcıların hedefinde ise daha çok kadınlar ve yaşlılar vardı. Emniyet yetkilileri, İstanbulluları ‘Devlet para istemez’ diye uyardı.

        İstanbul'da2015 yılında bin 269 vatandaş, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtan telefon dolandırıcılarına 48 milyon lira kaptırdı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün verilerine göre; Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince yıl boyunca kent genelinde telefon dolandırıcılarına yönelik düzenlenen operasyonlarda yakalanan 288 kişiden 97’si tutuklandı. Telefon dolandırıcıları, mağdurlardan her ay 4 milyon lira çalmış oldu.

        358’İ ÜNİVERSİTE MEZUNU

        Telefon dolandırıcılarının 2015 içinde dolandırdığı kişilerden 854’ü kadın, 415’i ise erkekti. Kendilerini polis veya savcı olarak tanıtan dolandırıcıların, bin 269 mağdurun 763’ünden elden para aldıkları, 324’üne de parayı bir yere bıraktırdıkları belirtildi. Dolandırıcıların, diğer mağdurlara ise banka hesapları üzerinden para transferi yaptırdıkları öğrenildi. Yılın ilk 10 ayında, telefon dolandırıcılarınca kandırılan bin 121 kişiden 358’inin üniversite mezunu olduğu belirtildi. Aynı verilere göre, dolandırılan vatandaşlardan 641’inin 60 yaş üstü, 172’sinin 50-60, 163’ünün 40-50, 124’ünün 30-40 ve 21’inin 15-30 yaşında olduğu öğrenildi.

        300 BİN BROŞÜR DAĞITILDI

        Emniyet yetkilileri, telefon dolandırıcılığının önüne geçmek için öncelikle tüm vatandaşların “Devlet para istemez” sözünü anlaması ve bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini belirtti. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, 155 Polis İmdat aracılığıyla vatandaşlara, telefon dolandırıcılığıyla ilgili bilgilendirme mesajları gönderiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı da emniyet yetkilileriyle ortaklaşa yürütülen çalışmalar kapsamında, vatandaşları imamlar vasıtasıyla camilerde telefon dolandırıcılığı konusunda uyarıyor. Ayrıca, emniyet tarafından bu yıl içinde 300 bin broşür dağıtılırken, 10 bin de afiş asıldı. Yetkililerce, İstanbul’daki banka ve PTT şubesi görevlilerinin telefon dolandırıcılığı hakkında bilgilendirildiği, dolandırıcılıkla ilgili kamu spotlarının yayınlandığı, vatandaşların dolandırıcılara karşı uyarıldığı bildirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ