Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kadınların beklediği tasarı, Genel Kurul'da

        Gelir Vergisi ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Tasarısı üzerinde konuşan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, ciddi olmayan bir yasalaşma süreci yaşandığını belirterek, ilgili kurumlardan görüş alınmadan tasarı ve tekliflerin hazırlandığını savundu. Torba kanun şeklindeki düzenlemelerin getirilmeyeceği konusunda iktidarın söz verdiğini ifade eden Günal, farklı konularda, farklı bakanlıkları ilgilendiren çok sayıda kanun değişikliğinin bir paket içine konulduğunu anlattı.

        Günal, Gelir Vergisi Kanunu'nda köklü reform gerektiğini savunarak, ayrıca kamu personel rejiminin gözden geçirilmesini istedi.

        HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, iktidarın yasama faaliyetlerini askıya aldığını, ihtisas komisyonlarının çalıştırılmadığını savundu. Yıldırım, iktidarın kadına bakışının muhafazakar neo-liberal politikalara dayandığını öne sürerek, düzenlemenin sihirli sözcüğünün "esnek çalışma" olduğunu söyledi.

        Esnek ve güvencesiz çalışmanın, öncelikle doğum ve annelik üzerinden kadınlara, daha sonra bütün çalışanlara yaygınlaştırılacağını ileri süren Yıldırım, iktidarın bu yıl içinde çalışma yaşamını felç edecek tüm çalışanlara dönük kısmi ve esnek çalışma düzenlemelerini Meclise getireceğini savundu.

        Tasarıyla ilgili kamuoyuna yanlış bilgilerin sunulduğunu ifade eden Yıldırım, kadının annelik ve doğumdan dolayı yarı zamanlı çalıştığında ekonomik kayba uğramayacağına yönelik yalan haberlerin yapıldığını söyledi. Yıldırım, kadınların yarı zamanlı çalışması durumunda yarım maaş alacağını, sigorta priminin yarısının işveren, yarısının ise İşsizlik Fonu'ndan karşılanacağını belirtti.

        Kadınların çalışma yaşamı ile doğum yapmak arasında tercihe zorlandığını savunan Yıldırım, "AKP, enerjisini kadını aile sınırları içinde çekmek için harcıyor. Tasarı, kadınları sadece annelik rolü üzerinden tanımlıyor. Kadın annelikle var edilmeye çalışılıyor. İktidar, samimiyse ILO 183 üzerindeki çekincesini kaldırır" dedi.

        "KADINLARI TERCİHE ZORLAMAMALIYIZ"

        CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, 34 maddelik tasarıyla 11 ayrı yasada değişiklik yapıldığını, düzenlemelerin 5 ayrı komisyonun alanına girmesine rağmen hiçbirinde ele alınmadığını söyledi. Tasarının genç girişimcilere bin 800 liralık avantaj sağladığını belirten Çam, polislerle en çok karşı karşıya gelen ve biber gazı yiyen milletvekili olarak polislerin haklarını da kendilerinin savunduğunu kaydetti.

        Çam, "Polislerin de birer emekçi olduğunu düşünüyoruz. Polislerin vatandaşlara insanca davranması gerektiğini savunuyoruz. Onlara 3600 göstergeyi önerdik, AKP reddetti. Yine getireceğiz. Kapılarımızda 12 saat bekleyen bu insanların çalışma koşulları mutlaka düzeltilmeli. 50 bin muhtarın üçte ikisi emekli. Biz ödeneklerinin bin 500 lira olmasını istedik, bin 300 lira oldu. 16-17 bin muhtarın da sosyal güvenlik kapsamına alınması gerekiyor" diye konuştu.

        Kadınların doğum ve sonrasındaki süreçte izinlerini kullanmalarını ve izin süresinin artırılmasını desteklediklerini belirten Çam, "Asıl amaç kadına biçilen roldür. İstihdamdan çekilsin, eve kapansın, çocuk doğursun isteniyor. Yarı zamanlı çalışmayla birlikte, kadınlar sosyal güvenlik primlerini kendileri ödemekle karşı karşıya kalacak. Ya iş ya çocuk denildiğinde tercih etmek zorunda kalıyorlar, kendilerini bu tercihe zorlamamalıyız. Bu, özel istihdama giden yoldur, kiralık işçi sisteminin yasalaşmasıdır. Önümüzdeki günlerde çalışma hayatıyla ilgili, istihdamın esnekleştirilip güvencesiz ortamın yaratılmasına yol açacak yeni düzenlemeler geliyor. İyi gibi gözükse bile çok büyük sorunları da beraber getirecek" dedi.

        "MUHTARLARI KURUMSAL YAPIYA KAVUŞTURMAMIZ LAZIM"

        Tasarı üzerinde şahsı adına konuşan CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Plan ve Bütçe Komisyonuna gelen "torba kanunların" çok fazla irdelenmeden geçtiğini belirterek, "torba kanunların" ilgili komisyonlardan gelmesinin daha yararlı olacağını söyledi. Torun, kendi komisyonlarında incelenmeden geçilen kanunların, zaman geçtikçe yeni bir kanunla değiştirilmesinin gündeme geldiğini kaydetti.

        Halkın faydasına olan her şeyde var olacaklarını vurgulayan Torun, "Muhtarlarımızın sadece maaşlarını arttırmak yeterli değil. Onları mutlaka kurumsal yapıya kavuşturmamız lazım. Ben 15 yıl yerel yöneticilik yaptım. Bugün ne belediye meclisinde temsil hakları var ne de kurumlarda bir yaptırım güçleri var. Belirli diyalogları kullanarak vatandaşlara hizmet götürmeye çalışıyorlar. Bunu da iktidar partisine mensup ise yapabiliyorlar. Zaman zaman köylerinden ihtiyar heyetini taşıyorlar, belirli yerlere hizmet alabilmek için" diye konuştu.

        Tasarı ile kadın memurlara doğum yapmaları halinde analık izni sonrasında yarı zamanlı çalışma izninin verildiğini kaydeden Torun, bu konuda yarı zamanlı çalışma izinlerinde iki, dört ve altı ayın neye göre belirlendiğini bilmediklerini söyledi.

        AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ise Acil Eylem Planı çerçevesinde vatandaşlara verilen vaatlerle ilgili belli periyotların belirlendiğini hatırlattı. Erdinç, öğrenim gören gençlerden 25 yaşını doldurmamışların pasaport harçlarının kaldırıldığını kaydetti.

        "Temel kanun" olarak ele alınan tasarının görüşmeleri sürüyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ