Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı "Himmet adı altında terörizme finansman sağlandı"

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finansal destek sağlamakla suçlanan 5 kişi hakkında hazırladığı iddianamede, sanıkların "himmet" adı altında para toplayarak "Terörizmin Finansmanı Hakkındaki Kanunu" ile "Yardım Toplama Kanunu"na muhalefet ettikleri belirtildi.

        Başsavcılığın, FETÖ'ye "himmet" adı altında finansal destek sağladıkları gerekçesiyle 5 kişi hakkında "silahlı terör örgütüne üye olma", "Terörizmin Finansmanın Önlenmesi Hakkındaki Kanuna muhalefet" ve "zimmet" suçlarından hazırladığı iddianame, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede sanıklar Kenan Ünal, Mesut Güneş, Mülazım Ünal, Mustafa Erkul ve İlker Kılgöz'ün atılı suçlardan 21 yıl 3'er aydan 46'şar yıla kadar hapisleri talep edildi.

        İddianamede, sanıklardan Ünal'ın "Fetullahçı Terör Örgütlenmesinin Keçiören müteahhitler abisi olduğu" savunuldu. Ünal'ın, diğer şüphelilerle "mütevelli heyeti" oluşturduğu bildirilen iddianamede, sanıkların, esnaf ve iş adamlarından "öğrenci bursu", "zekat", "himmet", "yardım" adı altında para toplayarak, örgütü finanse ettikleri anlatıldı.

        Kenan Ünal da toplanan kaynağın önce Moğolistan'daki "örgüt okulları ve kurumlarına", sonradan Afrika'daki okullara gönderildiğine yer verilen iddianamede, "himmet" adıyla toplanan paranın miktarının kesin olarak belli olmadığı bildirildi.

        Sanıkların, paraların önemli kısmını da mal varlığı olarak ellerinde tuttuğu aktarılan iddianamede, sanıkların, "yardım toplama izni olmadan para topladıkları" ifade edildi.

        İddianamede sanıkların "FETÖ üyesi oldukları" savunuldu. Sanıkların, örgüt amacına yönelik toplantılar yaptıkları, gelirlerin nasıl sağlanacağı, kimlerden alınacağı gibi konuları karara bağladıklarına, örgüt adına sistemli ve sürekli faaliyet yürüttüklerine yer verilen iddianamede, "Kenan Ünal başkanlığında bir araya gelen örgüt üyelerinin, esnaf ve işadamlarından toplanan yüklü miktarda parayı, örgütün belirlediği ülke ve yerlere göndererek, silahlı terör örgütünün amacına yönelik faaliyet yürüttükleri" bildirildi.

        Örgütün okul, dershane ve yurtlarını finans toplamak için kullandığı aktarılan iddianamede, sanıkların aynı zamanda, eylemleriyle "terörizmin finansmanı" suçunu işledikleri vurgulandı.

        HİMMET

        İddianamede "Himmet" ayrı başlık altında değerlendirildi. "Himmet"in kelime anlamının "yardım" ve "çalışma" olduğuna işaret edilen iddianamede, "Fetullahçı Terör Örgütü literatüründe ise himmet, cemaat mensuplarının kafaladıkları zengin kişilerle mutad zamanlarda bir araya gelerek, o günün ve yapılacak hayırların öneminin vurgulanmasının ardından 'metafizik gerilim etkisi' altında 'yarı açık artırma düzeni'nde, maddi ve bazen manevi vaatlerde bulunmaktır" denildi.

        "BASKI VE TEHDİT"

        Kamu ve özel sektördeki evli örgüt mensuplarının maaşlarının yüzde 10, bekarların maaşlarının yüzde 15-20'sinin "himmet" olarak alındığına yer verilen iddianamede, "himmet" vermek istemeyen veya ihtilafa düşenlerin, çalıştıkları yerlerden "organize" şekilde uzaklaştırıldıkları veya baskı ve tehditle "himmet" vermeye zorlandıkları anlatıldı.

        Toplanan paralarının yüzde 10-15'inin "Kutsal Hoca Payı" olarak doğrudan Pensilvanya'ya, Fethullah Gülen'e gönderildiği aktarılan iddianamede, "bu paranın ne amaçla, ne şekilde kullanıldığını sadece Gülen'in bildiği, bunu hiçbir örgüt mensubunun sorgulayamadığı" ifade edildi.

        Sanıkların yargılanmasına gelecek günlerde başlanacak.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ