Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'de ateşten gömlek üç koltuk

        Düzgün KARADAŞ/ANKARA

        2010’dan bu yana 7 MYK ile çalışan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurultay sonrası 8’inci MYK’sını oluşturacak. Kılıçdaroğlu, her MYK değişikliğinde ‘“genel sekreter” ile “dış ilişkiler” ve “örgüt”ten sorumlu genel başkan yardımcılarını yenilediği için CHP’de bu 3 koltuk için “Ateşten gömlek” deniliyor.

        CHP Kurultayı’nın ardından gözler, Kılıçdaroğlu’nun açıklayacağı merkez yönetim kurulu (MYK) üyelerine çevrildi. Kurultay sonrası ilk parti meclisi (PM) toplantısı bugün yapılacak. Kılıçdaroğlu’nun toplantının ardından yeni MYK’yı açıklaması bekleniyor.

        CHP’de, gözler özellikle 3 koltuğa yoğunlaşmış durumda. Partide, “2 numaralı” koltuk olarak görülen parti örgütlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı ile genel sekreterlik ve dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığı koltuklarına kimin oturacağı merakla bekleniyor.

        Kılıçdaroğlu, daha önceki MYK değişikliklerinin tümünde söz konusu 3 koltukta değişikliğe gitti. Mayıs 2010’da ilk genel başkan olduğunda, genel sekreterlik koltuğuna Önder Sav oturdu. 3 Kasım 2010 tarihinde Sav’ı yönetimden uzaklaştıran Kılıçdaroğlu, genel sekreterlik koltuğunu Süheyl Batum’a emanet etti. 1 ay sonra bu kez Bihlun Tamaylıgil, genel sekreter oldu. Tamaylıgil’in ardından bu kez genel sekreterlik koltuğuna Gürsel Tekin oturdu. Tekin’in yeterli oyu alamayarak liste dışı kalmasının ardından kimin bu koltuğa oturacağı merakla bekleniyor.

        KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ

        Partide “2 numara”’ olarak nitelendirilen örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı da “ateşten gömlek” olarak görülen görevlerden. Kılıçdaroğlu, ilk genel başkan olduğunda “güçlü genel sekreterlik” modeli nedeniyle örgütlerin patronu Önder Sav’dı. Sav ile yolları ayırdıktan sonra Kılıçdaroğlu, koltuğu önce Gürsel Tekin’e, 2011 yılında Nihat Matkap’a emanet etti. 2012'deki kurultayın ardından ise makam Adnan Keskin’in oldu. 8 Mayıs 2014’teki MYK değişikliğinde ise bu kez örgütlerin başına Tekin Bingöl geçti. PM’ye girmeyi başaran Bingöl’ün görevine devam edip etmeyeceği yeni MYK atamasından sonra belli olacak.

        CHP’de sürekli değişen koltukların 3’üncüsü de dış ilişkilerden sorumlu genel başkan yardımcılığı. 2010 yılındaki ilk MYK’sında Haluk Koç’u dış politikadan sorumlu yapan Kılıçdaroğlu, ardından sırayla Oğuz Oyan, Osman Korutürk, Faruk Loğoğlu ve Murat Özçelik’e bu görevi verdi. En son Faik Öztrak bu görevi yürütüyordu. Ancak Öztrak PM’ye seçilemediği için dış ilişkilere yeni bir isim atanacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ