Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Davutoğlu Biden ile görüştü

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde görüştü. Toplantının ardından yapılan açıklamada Başbakan Davutoğlu, "Türkiye Suriye rejimini, DAEŞ'i ve YPG'yi tehdit unsuru olarak görmektedir. Sayın Biden'la Suriye'deki geçiş sürecine ilişkin kanaatlarımızı paylaştık" dedi. Görüşmede PKK'ya karşı yürütülen operasyonların da konuşulduğunu vurgulayan Davutoğlu, "PKK bizim için DAEŞ gibi bir terör örgütüdür. Son silahlı unsur silahını bırakana kadar ya da Türkiye'yi terk edene kadar devam edecektir" ifadelerini kullandı. Biden ise yaptığı açıklamada, "PKK da DAEŞ gibi Türkiye için bir tehlikedir. PKK hiçbir şekilde barışa gönüllü değildir. Bu terör örgütüdür. Kabul edilemeyecek faaliyetlerde bulunmaktadır. Geçmişte barış görüşmeleri başarılı olmadı ve PKK başka çözüm yolu bırakmadı. Tabiki siz de terörle mücadele edeceksiniz" diye konuştu. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada Başika'da koordineli hareket edilmesinde anlaşma sağlandığı belirtildi.

        Joseph R. Biden, Türkiye'deki temasları kapsamında bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştü. Biden, saat 11.15'de görüşmenin yapılacağı Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne geldi. Başbakan Davutoğlu, bir süre Biden'in aracından inmesini bekledi. Kısa bir aranın ardından Biden, aracından inerek koşar adımlarla Başbakan Davutoğlu'nun yanına geldi.

        GÖRÜŞMEDEN NOTLAR

        Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Dolmabahçe Başbakanlık ofisi'ndeki görüşmeleri planlanandan uzun sürdü. Görüşme 15 dakika geç başladı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden kendisini kapıda karşılayan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte bir süre İstanbul Boğazı'nın eşsiz güzelliğini seyretti. Başbakan Davutoğlu el işaretiyle Biden'a manzarayı anlattı.

        SARAYIN TARİHÇESİNİ ANLATTI

        Görüşmenin başında da Başbakan Davutoğlu Biden'a Osmanlı İmparatorluğundan Cumhuriyete Dolmabahçe Sarayı'nın kısa tarihçesini anlattı.

        ASKERLER DE KATILDI

        İkili görüşmenin ardından kurmayların da yer aldığı görüşmeye geçildi. Masaya haritalar konuldu. Askeri danışmanların da katıldığı bu toplantıda Suriye ve Irak'taki durum ele alındı.

        TERCÜMAN DEĞİŞTİ

        Davutoğlu ve Biden'in görüşmenin ardından basın açıklaması yapacakları ve soru almayacakları duyuruldu. İkili kameraların karşısına planlanandan yaklaşık 1 saat daha geç çıktı. Davutoğlu ve Biden gelmeden önce tercüman değişikliği yaşandı. Türk tarafının ayarladığı tercümanın yerini, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir tercüman aldı. Biden'in konuşmasını kendi tercümanı Türkçe'ye çevirdi. Bu arada basın toplantısı için Dolmabahçe Sarayı'ndaki büyük salon yerine daha küçük olan ara salonun kullanılması dikkat çekti.

        DAVUTOĞLU'NDAN AÇIKLAMALAR

        Davutoğlu'nun açıklamalarından sınır başları şöyle:

        "Bugünkü görüşmelerimde teröre karşı tavır alma konusunda aynı yaklaşımı benimsedik. Hangi gerekçe ile tırmandırılmış olsun insanlık suçudur. Biz terör örgütleri arasında fark görmedik. Bütün terör örgütlerine karşı birlikte tavır alma konusunda hassasiyetimiz var.

        Suriye ve Irak'taki gelişmeler, haritalar üzerinde tek tek kritik noktaları ele aldık. Türkiye sınırları boyunca, sınırları ötesinde bir mutabımız yok. Türkiye rejimi, DAEŞ'i ve YPG'yi tehdit unsuru olarak görmektedir. Sayın Biden'la Suriye'deki geçiş sürecine ilişkin kanaatlarımızı paylaştık. Önümüzdeki dönemde barış görüşmeleri esnasında Suriye muhalefetinin temsili konusunda hiçbir belirsizlik olmamasını istiyoruz. Türkiye'nin hedefi, sınırlarımızdaki bütün DAEŞ unsurlarının temizlenmesidir, sınırımızda DAEŞ görmek istemiyoruz, ABD de bunu destekliyor. Ancak bu konuda Rusya'nın engellemeleri konusunda kaygılarımızı paylaştık.

        YPG, PKK'nın bir parçasıdır ve PKK'dan açık bir destek almaktadır. Sınıra komşu şehirlerde Suriye'den Türkiye'ye dönük terörist, silah sızmasını düşmanca bir tavır olduğunu gördüğümüzü paylaştık.

        Irak'ta Başika'daki eğitim kampı çerçevsinde gelişmeleri ele aldık. Türkiye'nin PKK ve DAEŞ'e karşı mücadelesinde etkin kılmaktadır. Biz aktif desteği göstermek için eğitim kampı kurmuştuk. Bunun Irak tarafından yanlış yorumlanmasını doğru görmüyoruz. Bu kampın tek hedefi vardır, DAEŞ'ın Irak ve Suriye'den temizlenmesidir.

        Türkiye 2013'te çözüm sürecini başlatarak, PKK'nın Türkiye'den silahlı bütün güçlerinin çıkmasını ve hiçbir silahlı gücün bulunmamasını istemiştir. PKK ile mücadelemizin temelini anlattım. Hiçbir ülkenin silahlı bir grubun şehirlerde hendek ve barikatlar kurmasını, silahlar kullanamasını kabul edilemeyeceğini konuştuk. Biz bu açık ve net tutumu ABD'den de görmekten memnuniyet duyuyoruz. ABD dost ve müttefik ülke. Geldiklerinde herkesle temaslarda bulunabilirler. Ancak bu resmi bir bütün olarak görmek önemli. Bugün kendisine verdiğimiz bilgilerle terör faaliyetlerinin sadece Türkiye'yi değil, bölgeyi de tehdit ettiğini paylaştık. PKK bizim için DAEŞ gibi bir terör örgütüdür. Son silahlı unsur silahını bırakana kadar ya da Türkiye'yi terk edene kadar devam edecektir."

        BIDEN'DAN AÇIKLAMALAR

        ABD Başkan Yardımcısı Biden'ın açıklamaları şöyle:

        "Konuşmama konstare olmak için penceden dışarı bakmamalıyım. Çünkü çok güzel bir manzara var. Başbakan ile benim aramda ortak noktalar var. Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz çok önemlidir, bu yüzden yanlış anlaşılmalar olmasını istemiyoruz. Biz sizinle Sayın Başbakan, DAEŞ ile ilgili konularda, PKK, El Nusra konusunda hemfikiriz. Bunlar terörist gruplardır. Türkiye'ye zarar veren kişilerin, örgütlerin karşısındayız.

        Sultanahmet'te terör olayının meydanı gelen yere karanfil bıraktım. Biz terörün ortadan kalkması için işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Bizim ortak misyonumuz DAEŞ'i ortadan kaldırmaktır. Bizim planlarımız olgunlaşmıştır, koordineli hale gelmiştir. Daha fazla ilerleme kaydetmeliyiz. Bu ilerleme daha da artacak. Bizim işbirliğimiz sayesinde hareketlerimiz ivme kazanacaktır. Sadece bölgede değil, Türkiye'de de DAEŞ'i yok etmek için işbirliği yapıyoruz. Türkiye bu yolda önemli adımlar atmıştır. Biz bundan sonra da DAEŞ'le mücadele için işbirliği yapmak, istihbarat toplamak, kampanya yapmak, yerdeki faaliyetlerimizi artırmak için çalışmalara devam ediyoruz. Kaybedilen toprakları almak, DAEŞ'in Türkiye sınırına ilerlemesini engellemek için tedbirleri aldık. DAEŞ'i yendikten sonra faaliyetlerimize devam edeceğiz. Sizin güney sınırınızda bir devlet kurulmasına engel olacağız. Suriye konusunda kötümser olmamak gerek.

        PKK da DAEŞ gibi Türkiye için bir tehlikedir. PKK hiçbir şekilde barışa gönüllü değildir. Bu terör örgütüdür. Kabul edilemeyecek faaliyetlerde bulunmaktadır. Geçmişte barış görüşmeleri başarılı olmadı ve PKK başka çözüm yolu bırakmadı. Tabiki siz de terörle mücadele edeceksiniz.

        Irak'taki başarılarınız taktir ediyoruz. Biz Ankara ile Bağdat ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlgili taraflarla birlikte Musul'u geri almak için çalışacağız. Musul'u işgalden kurtarmamız gerekiyor.

        Kıbrıs'ta süren yıllarca çıkmaz yolda ilerlenen çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyoruz. Bu anlaşmazlık yıllarca devam etti. Kıbrıs ile müzakereler devam ettiriliyor, bunun Avrupa'nın güvenliğine de etkisi olacak. Türkiye kritik bir rol oynuyor. Sizin büyük rol oynamanız için potansiyeliniz var bunun için biz de gereken yardımı göstereceğiz.

        Türkiye stratejik partnerimizdir. Türkiye'nin başarısı son derece ABD için de önemlidir. Bizim başarımız da sizin için önemlidir."

        SORU SORMAK İSTEDİ

        Davutoğlu ve Biden açıklamanın ardından yemeğe geçmek üzereyken ABD'li bir gazeteci ABD Başkan Yardımcısı Biden'a soru sormak istedi. Biden oralı olmadı. Zira soru alınmayacağı daha önceden duyurulmuştu. Bu talebin de ABD tarafından geldiği öğrenildi.

        BAŞBAKANLIK'TAN "BAŞİKA" AÇIKLAMASI

        Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden görüşmesinin ardından başbakanlık kaynakları varılan mutabakat konusunda açıklama yaptı.

        Açıklamada şöyle denildi:

        "Başika kampı ve Irak'ta DAEŞ'le mücadele konusunda koordinasyonun güçlendirilmesi ve yeni inisiyatiflerle yola devam edilmesi konusunda mutabakat oluştu."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ