Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul ‘Her isteyen Kapalıçarşı’nın çatısında film çekemeyecek’

        Kurthan DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Önceki pazar yapılan seçimle Kapalıçarşı, tarihinde ilk kez bir yönetime kavuştu.Yönetimine ise 928 oy alan Ahmet Kökler geldi. Restorasyon çalışmalarının başlaması için her şeyin hazır olduğunu belirten Ahmet Kökler, “Restorasyon büyük ihtimalle mart ayının sonunda başlayacak ve yaklaşık 5-6 yılda bitirilecek. Proje 5 etaptan oluşacak ve ilk olarak altyapı ele alınacak. Ikinci etap üst yapı ve çatı, üçüncü etap hanlar, dördüncü etap konaklama tesisleri, beşinci etap çarşıya bağlı diğer unsurların rehabilite edilmesi şeklinde gerçekleştirilecek” dedi.

        ÇARŞI KAPATILMAYACAK

        Restorasyon sırasında Kapalıçarşı’nın kapatılmayacağını ve alt yapı çalışmalarının bitmesi ile çalışmaların cadde ve sokaklara bölünerek ilerleyeceğini söyleyen Kökler, “Kapalıçarşı restorasyon planı Fatih Belediyesi tarafından daha önce hazırlandı. Orada yapılacaklar belli, çalışmalar adım adım devam edecek. Önümüzde hazır bir yol haritası var. Seçilen yeni Kapalıçarşı yönetimi de bu işin icrasını sağlayacak olan yönetim’’ diye konuştu. “Kapalıçarşı’nın içeride yaşayanlar tarafından hor kullanılıyor olması bir tamiratı gerektiriyor’’ diyen Kökler, şöyle devam etti: “Burada en son restorasyon çalışması 12 Eylül’ün ardından yapılmıştı. O da sadece çatı ve içeride yapılan badana boyayı kapsıyordu ama burada çok ciddi bir altyapı sorunu var. Çatının durumu çok kötü. Dolayısıyla o dönemde bir restorasyon yapılmış ama eksik yapılmış, altyapıya hiç dokunulmamış. Ama şimdi hepsini tamamlayacağız.’’ Sürekli gündeme gelen çatı meselesi hakkında da Kökler şunları söyledi, “Bir yerde irade yoksa orada boşluk vardır. Siz buraya sahip çıkamazsanız gelir başkaları kendi mallarıymış gibi kullanır. Artık yapılan onarımlar tahrip edilemeyecek. Her aklına esen çatıya çıkıp klima koyamayacak. Isıtma ve soğutma sistemleri merkezileştirilecek farklı bir noktada toplanacak. Çarşının çatısı sadece kiremitten oluşan tertipli düzenli bir yapı şekline dönüştürülecek. Her film çekmek isteyen çıkıp kiremitlere zarar veremeyecek.’’

        ‘KRITERLER GETIRECEĞIZ’

        Ahmet Kökler, Kapalıçarşı esnafına bir takım kriterler getireceklerini belirterek, “Erozyona uğramış olan sadece yapı değil. Çarşının içerisinde çalışan insanların, son dönemde modernitenin getirdiği pek çok yozlaşmanın, bir medeniyet terakkisi yaratamamanın getirdiği sıkıntılar değerlerin de erozyona uğramasına sebep olmuş. Bundan sonra dükkânlar el değiştirirken yönetim müsaade etmeden el değiştirilmemeli. Kiraya verirken ahlaklı bir insana kiraya verilmeli. Sabıka kaydına bakılmalı. Mülk sahibi parasını alacak diye Kapalıçarşı esnafı sıkıntı yaşamamalı. Buna yönelik kriterler getirilip kaliteyi yükselteceğiz’ dedi.

        OTELLER ÇARŞI DIŞINA YAPILACAK

        Kapalıçarşı içerisinde bazı bölümlerin otele dönüştürüleceği iddialarını cevaplayan Kökler, “Kapalıçarşı’da otel yapılacak iddiaları mantıklı değil. Burası akşamları, pazar günleri, dini bayramlar ve Cumhuriyet Bayramı’nda kapatılıyor. Esnaf da bu geleneği biliyor ve devam ettiriyor. Içeride konaklama tesisi yapılırsa bu turist nasıl içeri girip çıkacak. Ama çarşıya bitişik hanlarda konaklama tesisleri olabilir. Restorasyon çalışmaları kapsamında Beyazıt Çadırcılar Caddesi dediğimiz Sahaflar Çarşısı’nın önünden Süleymaniye tarafına doğru giden o yolun üzerindeki 4-5 tane hanın da otelleştirilmesi ve konaklama tesisi haline getirilmesi ile ilgili proje var. Ama bunlar daha sonraki adımlarda düşünülüyor. Şu anda değil” diye konuştu.

        ‘SANDAL BEDESTENİ İHALEYİ ALANDA’

        Ahmet Kökler boşaltılan Sandal Bedesteni için de şunları söyledi: “Sandal Bedesteni’ne gelince oranın mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait. Vakıflar Genel müdürlüğü yetkilileri istedikleri kirayı toplayamadıklarını ifade etti ve kendi mülkünü açık ihale yaparak kiraladı. Bir grup bedesten ihalesini aldı ve artık orası tamamen onların tasarrufunda.’’

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ