Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Amasya'da polislere özel harekat kursu
        1

        Amasya'daki 49. dönem temel özel harekat kursuna katılan polisler, dağlık arazide komando eğitimini aratmayan 3,5 aylık zorlu süreçten geçiriliyor.

        2

        Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terörle mücadele için polis meslek yüksekokullarından yeni mezun olan veya halen görev yapan emniyet mensupları arasından gönüllü özel harekat polisliğini tercih edenler, ön elemeye tabi tutuluyor.

        3

        Spor testi yapılan kursiyerlerden uygun görülenler, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun doğa şartlarına en uygun yer olarak belirlenen Amasya'daki dağlık arazide oluşturulan kampta temel özel harekat kursuna alınıyor.

        4

        Zorlu eğitimden geçirilen kursiyerlere ilk olarak seviyelerini belirlemek amacıyla tabancayla atış yaptırılıyor. Atış becerilerinin geliştirildiğine kanaat getirildikten sonra özel harekatçı adaylarına uzun namlulu tüfek, keskin nişancı tüfeği, ardından da bomba atar ve diğer silahları kullanmaları ile el bombası atmaları öğretiliyor.

        5

        Koordinatları bulamayana yemek yok

        6

        Arazide pusulayla yön bulabilme eğitimi kapsamında kursiyerlerin öğle yemekleri, eğitmenleri tarafından belirlenen yere bırakılıyor. Daha sonra koordinatları verilerek kursiyerlerden yiyecekleri bulup yemeleri bekleniyor. Kursiyerlere akşam yemeği de aynı yöntemle veriliyor. Bırakılan yiyecekleri bulamayanlar ise yemekten mahrum kalıyor.

        7

        Kursiyerlere zırhlı araçları kullanma, araçlarla konvoy halinde ilerleme, pusuya düşüldüklerinde alandan çıkma ve teröristlere en hızlı şekilde karşılık vermeleri de öğretiliyor.

        8

        Son dönemde çatışmaların genellikle sokaklarda gerçekleşmesi ve tuzaklamalar nedeniyle eğitimlerde bu konulara yoğunlaşılıyor. Özel harekat polis adaylarına sokaklarda, binaların arasında zayiat vermeden ilerleyebilme, evlerde arama yapma teknikleri öğretiliyor.

        9

        Başarısız bulunan kurstan ayrılıyor

        Her ay seviye belirleme sınavına tabi tutulan kursiyerlerden spor ve atış gibi tüm alanlarda 100 üzerinden en az 75 puan almaları bekleniyor.

        10

        Herhangi bir alanda 2 kez üst üste 75 puanın altında kalan veya değerlendirme sonucunda yeterli bulunmayan kursiyer, ilişiği kesilerek eski görev yerine gönderiliyor.

        11

        Şehitliği en büyük "ödül" sayıyorlar

        Kursiyerlere polis disiplininin yerleştirilmesi de eğitim programının temel amaçlardan birini oluşturuyor. Maneviyat, vatan bütünlüğü, bayrak ve ezanın önemiyle ilgili bilgi yüklenen kursiyerler, şehitliği en büyük "ödül" sayıyor. (AA)

        12