Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem PYD krizi! Ankara o davet için uyardı!

        Bahar BAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Birleşmiş Milletler (BM), Suriye’nin geleceğini şekillendirecek Cenevre toplantısının, cuma günü yapılacağını açıkladı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Cenevre’de görüşmeler 29 Ocak’ta başlayabilir. Görüşme davetiyelerini bugün göndereceğim” dedi. Toplantıya, Türkiye’nin “terör örgütü” olarak kabul ettiği PYD’nin lideri Salih Müslim’in de davet edileceği belirtiliyor.

        Cenevre toplantısı, heyet listelerindeki anlaşmazlık ve “güven artırıcı önlemlere” ilişkin uzlaşmaz nedeniyle dün yapılamamıştı. BM Suriye Özel Temsilcisi De Mistura, dün yaptığı açıklamada, Cenevre’de heyetlerin ikili müzakerelerde bulunmayacağını, müzakereciler aracılığıyla görüşmelerin yapılacağını söyledi. Görüşmelerin ilk aşamasının 2-3 hafta süreceğini belirten De Mistura, “Öncelik ateşkes, insani yardımların ulaştırılması ve DAEŞ tehdidinin bertarafı olacak. Davet edilecekler konusunda birçok farklı görüş var. Tartışmalar birçok başkentte yürütülüyor. Cenevre- 2’de olanların tekrarlanmaması için bu kez davetliler konusunda çok dikkatli davranmaya çalışıyoruz. Başladığımızda doğru adımla başlamak istiyoruz” dedi. Mistura, Suriye’de savaşan gruplardan hangilerinin davet edileceği konusunda ise “Kimlerin terörist sayılıp sayılmayacağına ilişkin görüşmeler sürüyor. Benim için terörist tanımı BM Güvenlik Konseyi’nin tanımlamalarına dayanıyor. Onlar da şimdilik DAEŞ ve Nusra gibi görünüyor” açıklamasını yaptı. Görüşmelerin içeriği konusunda ise “Gündem geniş çaplı bir ateşkes, DAEŞ ile mücadele ve insani yardımlar olacak. 29 Ocak’ta başlayacak gündem 6 aylık bir siyasi süreci kapsayacak. Bu Cenevre 3 değil” bilgisini verdi.

        15 KİŞİLİK LİSTE SUNULDU

        Suriyeli muhalifler, Cenevre toplantısı için 15 kişilik listeyi BM’ye sundu. De Mistura, liste üzerinde müzakerelerin devam ettiğini açıkladı. Yabancı kaynaklar, toplantıya Türkiye’nin “terör örgütü” olarak gördüğü PYD’nin lideri Müslim’in de davet edileceğini belirtiyor.

        "YPG İSTİYORSA REJİM TARAFINDA KATILABİLİR"

        "O ZAMAN DAEŞ DE ÖNEMLİ"

        Çavuşoğlu, YPG’nin kontrol ettiği alanın büyüklüğünün gerekçe olamayacağının da altını çizerek “Kontrol ettiği alan bakımından YPG önemliyse o zaman DAEŞ de önemlidir. Terör örgütü ile ılımlı muhalefet arasındaki ayrımı çok iyi yapmak lazım” ifadesini kullandı.

        ABD’YE NET MESAJ: RUSYA UYARILMALI

        Türkiye, Rusya’nın Suriye muhalefetinin oluşturduğu listeye yeni bazı grupları ve örgütleri ekleme girişimlerine tepki gösteriyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki akşam ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı telefon görüşmesinde bu tutumu net bir şekilde iletti. Çavuşoğlu, Rusya’nın muhalefetin listesine yaptığı müdahalenin kabul edilemez olduğunu belirterek, ABD’nin Rusya’ya bu konuda net bir mesaj vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye, PYD’nin herhangi bir şekilde Suriye muhalefetinin içinde toplantıda yer almasına karşı çıkıyor.

        JOHN KERRY: CİDDİ OLMALILAR

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’deki iç savaşı sona erdirmek için rejim ve muhalifler arasında dün başlaması beklenen ancak ertelenen görüşmelerle ilgili konuştu. Kerry, görüşmelerin ertelenmesinin başlangıçta başarısız olmasından daha iyi olduğunu belirtti ve toplantının başarısının Suriyeli taraflara bağlı olduğunu ifade etti. “Ciddi olmalılar. Eğer ciddi değillerse savaş devam edecek” diyen Dışişleri Bakanı, sözlerini, “Biz bir çerçeve yarattık; Suriyelilerin, Suriye’nin geleceğine karar verme kabiliyeti var” şeklinde sürdürdü. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ve Rus, Suudi, Fransız ve Türk mevkidaşlarıyla görüştüğünü hatırlatan Kerry, “Yapmaya çalıştığımız şey görüşmeler başladığında herkesin rolleri hakkında net olması” dedi.

        REJİM: SİLAHLI GRUPLAR KATILIRSA YOKUZ

        Bu gelişmeler yaşanırken Şam rejimi Suriye hükümetinin Cenevre’deki müzakerelerde silahlı grupların temsilcilerinin yer alması durumunda görüşmelere katılmayacağını bildirdi. Suriye hükümetinin Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde belirlenen heyette “İslam Ordusu” adlı silahlı grubun liderlerinden Muhammed Alluş’un yer almasına itiraz ettiğini belirtmişti. ABD tarafından Suriyeli Esad karşıtı örgütlerin “başmüzakerecisi” olarak gösterilen Alluş ise Cenevre görüşmelerine katılmak için ön şart açıklamalarına rağmen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’den yoğun baskı altında olduklarını söyledi. Alluş, Suriyeli örgütler, hükümetin hava saldırılarını durdurmasını, kuşatmaları kaldırmasını ve gözaltındaki militanları serbest bırakmasını, görüşmelere katılmalarının ön şartları olarak açıklamıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ