Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Karne sevinci dolandırıcılara davetiye mi?

        Lütfi ERDOĞAN/ANKARA

        Karne heyecanı yaşayan milyonlarca öğrencinin; karnesinin, teşekkür veya takdir belgesinin fotoğrafını sosyal medyadan paylaşması tartışmalara yol açtı. Bu belgelerin üzerinde özel, kişisel bilgilerin olduğunu bildiren il milli eğitim müdürlükleri, dolandırıcıların mağduru olmamak için bu tür paylaşımlar yapılmaması, yapılmışsa kaldırılması uyarısında bulundu. Bazı il milli eğitim müdürlükleri, okullara “Karne ve başarı belgelerinin üzerinde, kimlik bilgileri, okul ve sınıf bilgileri, ders notu bilgileri yer aldığından bilgi güvenliği açısından bu paylaşımlar, kötü niyetli insanlar tarafından kullanılabilir ve mağduriyetler yaşanabilir. İlla paylaşacaksanız, TC kimlik numarası, okul numarası, veli ismi gibi bilgileri karalayarak paylaşım yapın” uyarısını yaptı. Uzmanların görüşleri ise şöyle...

        "BÜYÜK SIKINTILARA YOL AÇAR"

        Psikiyatr Dr. Ayhan AKCAN:

        Sosyal medya maalesef bizim geleneklerimizi bozdu. Sosyal medyada kişisel konuları aktarmak bir moda haline geldi. Çocuklarla ilgili konular her zaman tehlikeye açıktır. Maalesef bizim eğitim sistemimiz not odaklı olduğu için çocuklar da sevincini böyle paylaşıyorlar. Ancak bu durum çok büyük sıkıntılara yol açar. Başarı belgesi alamayan diğer çocuklar için de kötü örnek oluşturur.

        "MİSAFİRLERE ELDEN PAYLAŞSINLAR"

        Prof. Dr. Kerem DOKSAT:

        Sosyal medya öyle bir mecra ki, kimseye özgü hiçbir şey kalmamış durumda. Karne ve başarı belgesinin payla- şılması, dolandırıcılığa ve her türlü ahlaksızlığa yol açı- labilir. Çocuklarımıza, bu heyecanlı zamanlarında karnelerini elden, misafirleriyle paylaşmalarını öneriyoruz. Dolandırıcı- lığa ve mağduriyetlere yol açılmasın. Bu durum diğer çocuklar üzerinde olumsuz durumlar ortaya çıkarabilir. Ergenlik çağındaki çocuklar çok kolay intihar ederler veya kendilerine zarar verebilirler.

        "SOYADININ ÜSTÜNÜ ÇİZSİNLER"

        Prof. Dr. Sefa SAYGILI:

        Karne hayat başarısının bir ölçütü değildir. Bu belgenin sosyal medyada paylaşılması öncelikle başarısız öğrencileri etkiler. Başarısını paylaşan öğrencide de arkadaşlarını aşağılama gibi bir duruma yol açabilir. Ayrıca çocuklar üzerinden dolandırıcılık yapan çeteler karnedeki ad, soyadı ve TC kimlik numarası gibi bilgileri kullanarak sahtekârlık yapabilirler. İlla ki paylaşım yapılacaksa soyadının sadece baş harfi kalacak şekilde üstünün çizilmesi gerekiyor.

        "DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"

        Uzman Psikolog Alanur ÖZALP:

        İyi karneler sosyal medyada paylaşılıyor. Paylaşım, “Ben iyi bir çocuk yetiştirdim” anlamına da geliyor. Karnesi zayıf olan çocuk için bu durum motive edici olarak görülür. Dolandırıcılık konusunda çok kaygıya gerek yok. Sadece çok özelinizi sosyal medyada paylaşmayın. Paylaşım yapılacaksa kişisel bilgilerin üzeri kapatılabilir. Ancak karnelerin paylaşılmasının herhangi bir dolandırıcılık yöntemi olarak kullanılaca- ğını düşünmüyorum.

        "DİKKATLİ PAYLAŞIM YAPSINLAR"

        Prof. Dr. Arif VERİMLİ:

        Öğrenciler kimliğini bir başkasına bildirecek şekilde hiçbir paylaşımda bulunmasın. Sosyal medyayı kullansınlar ama dikkatli paylaşım yapsınlar. Karnede, TC kimlik numarası bulunuyor. Karnelerin paylaşılması başarısız öğrencileri üzer. Fakat az da olsa motive edebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ