Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Mustafa Destici'den Anayasa Mahkemesine tepki

        BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Anayasa Mahkemesinin devlet yardımı alabilmek için yaptıkları başvuruyu reddettiğini belirterek, "Anayasa Mahkemesine şunu derim; sen başka yollar gösterirsen o zaman git sadece hazine yardımı alan partileri denetle kardeşim. Ben sadece milletten alıyorsam yardımı, kendi üyelerimden alıyorsam, hesabı da kendi üyelerime vereyim" dedi.

        Destici, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında gündemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Siyasi partilerin devlet yardımından yararlanmaları için milletvekili genel seçimlerinde yüzde 3 oy alma şartı aranmasının seçim hakkını ihlal ettiği iddiası ile Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvurunun reddedildiğini anımsatan Destici, Yüksek Mahkemenin, siyasi partilerin hazine yardımından faydalanması için milletvekili genel seçimlerinde yüzde 3 oy alma şartı aranmasının seçme ve seçilme hakkını ihlal teşkil etmediğine karar vermesini eleştirdi.

        Destici şöyle konuştu:

        "Mahkeme üyelerine şöyle seslenmek istiyorum; bu karar haktan, adaletten, mazlumdan, zayıftan yana bir karar olmamıştır. Bu karar güçlüden, çoğunluktan, haksızlıktan yana bir karar olmuştur. Bu kararıyla birlikte Anayasa Mahkemesinin üzerine bir güvensizlik gölgesi de düşmüştür. Mahkeme, inşallah verdiği bu kararı önümüzdeki süreçte düzeltir diye ümit ediyorum.

        Açılanan gerekçe tam bir komedi. Anayasa'nın 68'inci maddesi çok açık. 'Siyasi partilere devlet yeterli düzeyde ve hakça mali yardım yapar.' Allah aşkına buradan mahkeme üyelerine sesleniyorum; siz nasıl anladınız bu cümleyi, maddeyi? Anayasa maddesi açık. Meclis'te temsil edilenler demiyor, yüzde 3 alanlar demiyor, siyasi partilere diyor."

        Devletten yardım almıyorlarsa devletin de kendilerini denetleyemeyeceğini savunan Destici, "Ben de o zaman Anayasa Mahkemesine şunu derim; sen başka yollar gösterirsen o zaman git sadece hazine yardımı alan partileri denetle kardeşim. Ben sadece milletten alıyorsam yardımı, kendi üyelerimden alıyorsam, hesabı da kendi üyelerime vereyim" ifadesini kullandı.

        Destici, hukukçularının konu üzerinde çalıştığını belirterek Anayasa Mahkemesine haziran ayında gerekli cevabı vereceklerini bildirdi.

        TERÖRLE MÜCADELE

        PKK terör örgütünün son dönemde gerçekleştirdiği saldırılara işaret eden Destici, açıktan örgüte destek veren siyasilerin dokunulmazlıklarının neden kaldırılmadığını ve örgüte finansman sağlayanlara karşı neden yaptırım uygulanmadığını sordu.

        Cenevre'deki Suriye Konferansı'na da değinen BBP Genel Başkanı Destici, PYD'yi konferansa davet etme noktasındaki batının, Türkmenlere yönelik bir tasarrufunun olmamasını eleştirdi. Destici, Türkmenleri hava saldırılarından koruyacak bir önlem alınması gerektiğini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ