Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Avrupa'nın suç merkezi olmasını engelleyen Selec'i bir Türk yönetiyor

        Sami AKBIYIK / GAZETE HABERTÜRK

        Genel direktörlük görevini Gürbüz Bahadır’ın yürüttüğü kısa adı SELEC olan Güneydoğu Avrupa Bölgesinde Sınır Aşan Suçlarla Mücadele Merkezi, bölgedeki 12 ülkede yasadışı göç, uyuşturucu ve çalıntı araçlar başta olmak üzere sınır aşan suçlarla mücadele ediyor.

        Merkezin faaliyetleri hakkında Habertürk’e konuşan Genel Direktör Gürbüz Bahadır, merkezin operasyonel faaliyetler yürüttüğünü vurguladı. Bahadır, 2001 yılında, üye ülkeler arasında yıllık 315 adet bilgi değişimi sağlayarak işe başladıklarını, 2014 yılında bu sayının 23 bin 222’ye ulaştığını söyledi.

        12 ülkenin kendilerine ait irtibat ofisleri bulunduğunu belirten Bahadır, üye ülkelerin birbirleriyle bilgi paylaşmasını sağlarken ortak operasyonları da koordine ettiklerini kaydetti. Bahadır, Avrupa’nın suç merkezi olmasını engellemekte bariyer görevi gördüklerinin altını çizdi.

        GÖÇMENLİK

        Bölgenin, kriz alanları ile göçmen destinasyonlarının arasında kaldığını dile getiren Bahadır, şu bilgileri verdi: “Göçmen trafiği sadece Türkiye’den Avrupa’ya dağılmıyor. Avrupa deniz sınırları da bu trafiğe müsait. Hazırladığımız raporlara göre göçmen sayısında 2012 yılından beri düzenli bir artış söz konusu. 2012’de bölgede 170 bin civarında yasadışı göçmen tespit edilmişken, bu sayı 2014’te 220 bin oldu.”

        YILDA 60 BİN ARAÇ

        Merkezin ön önemli alanlarından biri olan çalıntı araçlar konusunda ise Bahadır şunları ifade etti: “SELEC bölgesinde yıllık ortalama 60 bin civarında araç suça konu oldu. Bu araçların yüzde 90’lık bir bölümü hırsızlık yoluyla, gerisi sahtecilik veya emniyeti suiistimal yoluyla çalınan araçlar. Bunların yüzde 40’ı ise ele geçiriliyor. Geçen yıl ‘HIT’ adı verilen bölgesel bir operasyon koordine edildi ve toplam 207 bin araç kontrole tabi tutuldu. 200’ün üzerinde araç ele geçirildi. Operasyona AB, BM, AGİT, Interpol gibi partner kuruluşlar da katıldı.”

        UYUŞTURUCU

        SELEC’in 12 üye ülkesinde 2012-2015 arasında 16 tonun üzerinde eroin, bir tonun üzerinde kokain, 250 ton civarında esrar ve 2 tonun üzerinde sentetik uyuşturucu ele geçirildiğini söyleyen Bahadır, özellikle eroinin, üretim bölgesi olan Afganistan’dan, tüketim pazarları olan Batı Avrupa’ya gittiğini vurguladı.

        SELEC'İN FAALİYET ALANLARI

        SELEC, 12 üye ülkenin kolluk (özellikle polis ve gümrük muhafaza) kuruluşları arasında sınır aşan insan kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu trafiği, mali suçlar ve bilişim suçları, çalıntı araçlar, gümrük sahteciliği ve kaçakçılık, terör, çevre suçları alanlarında faaliyetlerini yürütüyor.

        SELEC ÜLKELERİ

        -Türkiye

        -Arnavutluk

        -Bosna Hersek

        -Bulgaristan

        -Hırvatistan

        -Makedonya

        -Yunanistan

        -Macaristan

        -Moldova

        -Karadağ

        -Romanya

        -Sırbistan

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ