Sami AKBIYIK / GAZETE HABERTÜRK
Genel direktörlük görevini Gürbüz Bahadır’ın yürüttüğü kısa adı SELEC olan Güneydoğu Avrupa Bölgesinde Sınır Aşan Suçlarla Mücadele Merkezi, bölgedeki 12 ülkede yasadışı göç, uyuşturucu ve çalıntı araçlar başta olmak üzere sınır aşan suçlarla mücadele ediyor.
Merkezin faaliyetleri hakkında Habertürk’e konuşan Genel Direktör Gürbüz Bahadır, merkezin operasyonel faaliyetler yürüttüğünü vurguladı. Bahadır, 2001 yılında, üye ülkeler arasında yıllık 315 adet bilgi değişimi sağlayarak işe başladıklarını, 2014 yılında bu sayının 23 bin 222’ye ulaştığını söyledi.
12 ülkenin kendilerine ait irtibat ofisleri bulunduğunu belirten Bahadır, üye ülkelerin birbirleriyle bilgi paylaşmasını sağlarken ortak operasyonları da koordine ettiklerini kaydetti. Bahadır, Avrupa’nın suç merkezi olmasını engellemekte bariyer görevi gördüklerinin altını çizdi.
GÖÇMENLİK
Bölgenin, kriz alanları ile göçmen destinasyonlarının arasında kaldığını dile getiren Bahadır, şu bilgileri verdi: “Göçmen trafiği sadece Türkiye’den Avrupa’ya dağılmıyor. Avrupa deniz sınırları da bu trafiğe müsait. Hazırladığımız raporlara göre göçmen sayısında 2012 yılından beri düzenli bir artış söz konusu. 2012’de bölgede 170 bin civarında yasadışı göçmen tespit edilmişken, bu sayı 2014’te 220 bin oldu.”
YILDA 60 BİN ARAÇ
Merkezin ön önemli alanlarından biri olan çalıntı araçlar konusunda ise Bahadır şunları ifade etti: “SELEC bölgesinde yıllık ortalama 60 bin civarında araç suça konu oldu. Bu araçların yüzde 90’lık bir bölümü hırsızlık yoluyla, gerisi sahtecilik veya emniyeti suiistimal yoluyla çalınan araçlar. Bunların yüzde 40’ı ise ele geçiriliyor. Geçen yıl ‘HIT’ adı verilen bölgesel bir operasyon koordine edildi ve toplam 207 bin araç kontrole tabi tutuldu. 200’ün üzerinde araç ele geçirildi. Operasyona AB, BM, AGİT, Interpol gibi partner kuruluşlar da katıldı.”
UYUŞTURUCU
SELEC’in 12 üye ülkesinde 2012-2015 arasında 16 tonun üzerinde eroin, bir tonun üzerinde kokain, 250 ton civarında esrar ve 2 tonun üzerinde sentetik uyuşturucu ele geçirildiğini söyleyen Bahadır, özellikle eroinin, üretim bölgesi olan Afganistan’dan, tüketim pazarları olan Batı Avrupa’ya gittiğini vurguladı.
SELEC'İN FAALİYET ALANLARI
SELEC, 12 üye ülkenin kolluk (özellikle polis ve gümrük muhafaza) kuruluşları arasında sınır aşan insan kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu trafiği, mali suçlar ve bilişim suçları, çalıntı araçlar, gümrük sahteciliği ve kaçakçılık, terör, çevre suçları alanlarında faaliyetlerini yürütüyor.
SELEC ÜLKELERİ
-Türkiye
-Arnavutluk
-Bosna Hersek
-Bulgaristan
-Hırvatistan
-Makedonya
-Yunanistan
-Macaristan
-Moldova
-Karadağ
-Romanya
-Sırbistan
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.