Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı "Askeri Casusluk" davaları birleştirildi

        Aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan askeri casusluk davası 14 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti, bu dava dosyası ile Anayasa Mahkemesinin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından 44 sanığın yeniden yargılandığı ana dava dosyası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle iki dosyanın birleştirilmesine karar verdi.

        Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, emekli Albey İbrahim Sezer'in de aralarında bulunduğu tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.

        Mahkeme heyeti, aldıkları mahkumiyet kararları Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan 14 sanığın yargılandığı dava ile Anayasa Mahkemesinin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından 44 sanığın yeniden yargılandığı ana dava dosyası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu gerekçesiyle iki dosyanın birleştirilmesini kararlaştırdı.

        Birleştirme kararının ardından devam edilen duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Selçuk Kaya, Adli Tıp Kurumundan dijital delillere ilişkin istenen raporun mahkemeye ulaştığını bildirdi.

        Raporda, genel olarak olay yeri esnasında dikkat edilmesi gereken teknik hususlarla ilgili bir değerlendirme yapıldığını aktaran Kaya, raporu özet olarak okudu.

        Rapora karşı beyanı sorulan bir kısım sanığın avukatı Hüseyin Ersöz, "Delilerin imajlarının alınmamış oluşu, HASH değerlerinin hesaplanmaması, delillerin hukuka aykırı bir şekilde elde edilmesi gibi hususların göz önüne alınarak, sanıklar hakkında beraat kararı verilmesini talep ediyoruz" dedi.

        Bir kısım sanık avukatı Kemal Yener Saraçoğlu da, "Dijital verilerin el koyma anında imaj alınma işlemi yapılmamıştır" diye konuştu.

        Sanık avukatlarından Mahir Işıkay da "Sürecin başından beri arama ve el koyma esnasında hukuka aykırılıklar yapılmıştır. Bilirkişi raporunda delil zincirinin tahrip edildiği, tüm dijitallerin hiçbirinin delil niteliğinde olmadığı ortaya konmuş. Bilirkişiler suya sabuna dokunmadan rapor hazırlamışlardır. Raporun lehimize olan kısımlarını kabul ediyorum" şeklinde konuştu.

        Duruşmaya, savcının esasa ilişkin mütalaasını vermesi amacıyla ara verildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ