Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Milli Güvenlik Akademisi kapatıldı

        Murat GÜRGEN/ANKARA

        Kamu kurum ve kuruluşlarında ve gerektiğinde özel sektörde üst kademelerde görevli ya da görev almaya aday yöneticilere milli güvenlik konularında eğitim verilen, Harp Akademileri bünyesindeki “Milli Güvenlik Akademisi” (MGA) kapatıldı. Harp Akademileri Yönetmeliği’nde MGA faaliyetlerini düzenleyen maddeleri yürürlükten kaldıran değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı.

        1952’den bu yana faaliyet gösteren MGA’da sivillerin askeri personel tarafından eğitilmesi zaman zaman eleştirilere konu oluyordu. MGA’da 5 ay süren eğitime katılanlar, diploma benzeri “akademik değerlendirme belgesi” alıyordu. MGA eğitimine kamu personelinin yanı sıra bazı basın mensupları da katılmıştı.

        Seçilecek kişilerde aranacak nitelikler arasında “eşinin çağdaş bir görünümde bulunması ve genel kültür ve tahsil durumu itibarı ile gelecekte alacağı görevlerde kendisini destekleyecek niteliklere sahip durumda olması” şartı yer alıyordu.

        ‘KANAAT’ KRİTERİ

        General adayı kurmay subayların eğitim gördüğü Silahlı Kuvvetler Akademisi’yle ilgili de değişikliğe gidildi. Eğitime katılan subaylar, tüm yazılı sınavlarda başarılı olsalar dahi, komutanın gözlemine dayalı kanaat notu 50’den düşük olursa “başarısız” sayılacak. Yönetmelikte “Harp Akademileri Komutanı ile Silahlı Kuvvetler Akademisi Komutanı tarafından eğitim ve öğretim dönemi içinde yeterli kanaate varabilmek için asgarı bir yazılı sınav yapılır” maddesi yer alıyordu.

        Bu maddenin son bölümü “yapabilirler” yönünde değiştirildi. Böylece komutanların yazılı sınav yapmadan kanaat notu verebilmelerinin ve bir müdavimin sadece komutan kanaat notunun düşük olması nedeniyle başarısız sayılabilmesinin önü açıldı. Akademi’nin ismi de “Silahlı Kuvvetler Yüksek Sevk ve İdare Akademisi” olarak değiştirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ