Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Bu söylenti Sur'dan binlerce kişiyi göç ettiriyor

        Diyarbakır'ın 11 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren merkez Sur İlçesi'nin yasak bulunmayan Ulucami çevresindeki dört mahallesinde, "Olaylar buraya da sıçrayacak, evlerinizi boşaltın" şeklinde çıkan söylendiler üzerine vatandaşları bu sabahtan itibaren yanlarına alabildikleri eşyalarla evlerini terk edip, göç etti.

        Sur Kaymakamlığı yetkilileri, dört mahallede bir sıkıntı bulunmadığını belirterek, "Biz dört mahalle muhtarını çağırarak herhangi bir söylentinin olmadığını kendilerine ilettik. Onlarda vatandaşlara iletti, ancak vatandaşlar yinede fısıltı gazetesinin de etkisiyle evlerini boşaltmaya başladı. Kısa sürede normale döneceğine inanıyoruz" dedi.

        Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nin Suriçi'nde kalan 15 mahallesinden Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için 2 Aralık'ta sokağa çıkma yasağı getirildi. İlçede günlerdir çatışmalar yaşanırken, kaymakamlık tarafından 27 Ocak günü de Abdaldede, Alipaşa, Lalebey, Süleyman Nazif ve Ziya Gökalp mahalleleri ile Melikahmet Caddesi'nde sokağa çıkma yasağı getirmesinin ardından bu mahallelerde yaşayan vatandaşların bir kısmı ilk gün evlerinden ayrıldı.

        SÖYLENTİ GÖÇ ETTİRİYOR

        Sur İlçesi'nin tarihi surların etrafını çevirdiği Suriçi bölgesinde Cami Kebir, Cami Nebi, Melikahmet ve İskenderpaşa mahallelerinde hendek ve barikatların olmamasına rağmen çıkarılan, "olaylar buraya da sıçrar, boşaltın" söylentisi buralarda yaşayan vatandaşlar arasında panik yaşattı.

        Dört mahallede hızla yayılan söylenti üzerine binlerce vatandaş, söylentiler üzerine evlerin boşaltıp, yanlarına alabildikleri eşyalarla ayrılmaya başladı. Bu sabahın erken saatlerinden itibaren eşyalarını evlerinin önüne çıkaran vatandaşlardan bazıları eşyalarını sırtında taşırken, bazıları da kiraladıkları kamyonet, el arabaları gibi benzeri araçlarla Sur dışına çıkarmaya çalıştı.

        Yoğun talep üzerine el arabaları ile kamyonetlerin yük taşıma fiyatları da 100 liradan 500 liraya kadar çıktı. Söylentinin kaynağının söz konusu mahallelerin aniden boşalmasını ve eşyaların evde kalmasını isteyen hırsızlar tarafından da çıkarılmış olabileceği kaydedildi. Sokağa çıkma yasağının olmadığı 4 mahallede aniden başlayan panik havası üzerine Sur İlçe Kaymakamlığı 4 mahallenin muhtarlarını çağırarak vatandaşların yatıştırılması için mahalleleri gezmeleri istendi. Muhtarların mahalleleri gezerek vatandaşlara herhangi bir sorun bulunmadığını söylemelerine rağmen göç devam etti.

        ORTALIĞI KARIŞTIRMAK İSTEYENLER VAR

        Sur Kaymakamlığı yetkilileri, ortalığı karıştırmak isteyenlerin bulunduğunu belirterek, "27 Ocak'ta hendeklerin kazılması ve barikatların konulması nedeniyle 6 mahallede yasak ilan edilince Melikahmet Caddesi'nin Dağkapı tarafında bulunan Cami Nebi, Cami Kebir, İskenderpaşa ve Melikahmet mahallelerinde oturanlar arasında olayların burayada sıçrayacağı ve bu nedenle evlerin boşaltılması gerektiğiyle ilgili fısıltı gazetesi gibi söylenti yayıldı. Polisin vatandaşların evlerini boşaltmasını istediğiyle ilgili iddialar da tamamen asılsız. Söz konusu bu dört mahallede sorun yok zaten. İnsanlarda olaylar kendi mahallelerine sıçrayabilir kuşkusuyla paniğe kapılıp aniden evlerini boşaltmaya başladı. Bu hırsızların da çıkardığı bir söylenti olabilir. Biz dört mahalle muhtarını çağırarak herhangi bir söylentinin olmadığını kendilerine ilettik. Onlarda vatandaşlara iletti, ancak vatandaşlar yinede fısıltı gazetesinin de etkisiyle evlerini boşaltmaya başladı. Kısa sürede normale döneceğine inanıyoruz" dedi.

        KORKUDAN BOŞALTTIK

        Sur'da sokağa çıkma yasağının bulunmadığı dört mahallesindeki evlerini boşaltan vatandaşlar ise, 27 Ocak'ta sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 6 mahallenin kendilerine çok yakın olduğunu olayların heran yasaklı olmayan kendi mahallelerine sıçrayabileceğiyle ilgili aniden söylenti çıktığını söyledi.

        Vatandaşlar, "Kulaktan kulağa bu söylenti aniden yayıldı. Ne yapacağımızı bizde şaşırdık. Komşularımız aniden evlerini boşaltınca bizde onlara bakarak boşalttık. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Evlerimizi taşımak için kiralamak istediğimiz araçlarda fahiş fiyatlar istedi bizden. Parası olan kiralayabildi, olmayan ise sırtlarında taşımak zorunda kaldı. Nereye gideceğimizi de bilmiyoruz. Ev kiraları ise bu ortamı fırsat bilenler tarafından büyük oranda arttırılmış. Parası olan kiralar olmayan ise perişan olacak. İnşallah en kısa sürede ortam yatışır bizde evlerimize döneriz" dediler.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ