Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YÖK Başkanı: Üniversiteler farklı misyonlar üstlenecek

        Lütfi ERDOĞAN / GAZETE HABERTÜRK

        Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, önceki gün “Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu”na yeni YÖK Yasa Tasarısı hakkında ayrıntılı sunum yaptı. Sunumda, şu 4 başlık öne çıktı:

        ÜNIVERSITELERIN IHTISASLAŞMASI: Üniversitelere farklı misyonlar verilmesi planlanıyor. Bazı üniversitelerin araştırma odaklı çalışması, bazılarının uluslararası arenada boy göstermesi hedefleniyor. Uluslararası çalışmalarda yer alacak üniversitelere, daha fazla bütçe ve akademisyen desteği gibi teşvikler sağlanacak.

        BÖLGESEL KALKINMA: Üniversitelerin bir kısmının bölgesel kalkınmaya odaklanması sağlanacak. Üniversiteler, bulundukları bölgelerin özellikleri göz önüne alınarak yönlendirilecek. Tarım bölgesindeki üniversitenin ziraat fakültesi, hayvancılık yapılan bölgedeki üniversitenin veterinerlik fakültesi, sanayi bölgesinde yer alan üniversitenin mühendislik fakültesinin ön plana çıkarılması planlanıyor.

        YÖNETIMDE ÜÇLÜ MODEL: Yükseköğretimin yönetimi yeniden planlanacak. Buna göre 3 sistemli yönetim modeli geliştirilecek. Yönetim, Yüksek Planlama ve Yönlendirme Kurulu-YÖK-Kalite Kurulu üçgeninde yeniden kurgulanacak. Kalite Kurulu, üniversitelerdeki Ar-Ge çalışmalarına kaynaklık edecek. Yüksek Planlama ve Yönlendirme Kurulu, uygulanacak politikaları belirleyecek. Tespit edilecek politikalar YÖK’te toplanacak. Politikaların çıktısı Kalite Kurulu tarafından takip edilecek.

        BAĞIMSIZ KALITE KURULU: 21 üyeden oluşacak Kalite Kurulu, idari ve mali açıdan bağımsız olacak. Kurul, üniversitelerin ve dolayısıyla YÖK’ün eğitim-öğretime dair aldığı kararların sonuçlarının, çıktılarının bağımsız olarak değerlendirmesini yapacak. Kurul, üniversitelerin her 5 yılda bir zorunlu olarak kurumsal değerlendirmelerini gerçekleştirecek. Yasal düzenleme ile üniversitelerin eğitimöğretim, araştırma ve idari hizmetleri, misyon farklılıkları gibi konularda çıktı odaklı bir kalite güvencesi sistemi oluşturulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ