Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Davutoğlu: Rusya'nın işlediği bazı ihlalleri örtmesi mümkün değil

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın Türk hava sahasını ihlal etmesine ilişkin olarak, "Rusya'nın işlediği bazı ihlalleri örtmesi mümkün değil" dedi. Davutoğlu,Cenevre görüşmeleriiçin de, "Uluslararası toplum ve rejim insanlık suçlarına karşı hiçbir adım atmamakta. Suriye ılımlı muhalefeti bizim telkinimizle Cenevre'ye katılmaya karar verdi. Bunun doğru bir karar olduğunu, taleplerini ortaya koymalarının doğru bir tavır olacağını belirttik" dedi.

        Başbakan Davutoğlu, Suudi Arabistan'da yaptığı görüşmelere ilişkin Riyad'da açıklamalar yaptı. Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

        "İşbirliğinin nasıl işleyeceği konusunda görüştük. İnşallah bu anlaşma Kralın Türkiye ziyaretinde, nisan ayında imzalanacak. Siyasi işbirliği en üst düzeyde ilerlerken bunun iktisadi alanını da inceledik. Yine bölgedeki gelişmeleri gözden geçirdik.

        Dünyanın en çok yatırım yapan 30'a yakın Suud yatırımcı ile bir araya geldik. Bir siyasi, bir ekonomik alanda. Ticaret hacmini 10, 20 milyar dolarlara çıkarmamız gerekiyor.

        Nisan ayında hem ikili, hem de İslam İşbirliği'ne katılımı söz konusu.

        Bölgesel gelişmeler adına Türkiye ve Suudi Arabistan'ın politikaları ortak bir perspektife dayanıyor. Suudi Arabistan'la birlikte ılımlı Suriye muhaliflerine destek vermeye devam edeceğiz. Irak, Lübnan, Yemen, Libya'da yaşanan iç çatışmalar ve gerilimlere yönelik ortaklık yapmaya devam edeceğiz.

        Bu verimli işbirliğinin önümüzdeki günlerde daha da artarak devam etmesi konusunda prensip anlaşmasına vardık.

        Dışişleri Bakanlıkları, istihbarat birimleri, güvenlik birimleri arasında ortak istişare mekanizması geliştirilecek. Önümüzdeki aylarda da görüşmeler devam edecek.

        SORU - CEVAP

        Terörle mücadele: Teröre karşı Türkiye ve Suudi Arabistan'ın ortak hareket etme mutabakatı var. Mezhep temelli çatışmalar konusunda ortak bir tavır geliştirmek ve DEAŞ'ın sergilediği yanlış İslam anlayışını gidermek için çalışmalar konusunda anlaşmalar var. Savunma sanayi konusunda birikim ve tecrübelerimizi birleştirme konusunda önemli bir mutabakat var.

        Rus uçağının sınır ihlali: Rus uçağının sınır ihlali konusunda gerekli girişimler ve bildirimler yapıldı. Hava sahası ihlali olmuşsa bunu saklamak mümkün değil. Rusya'nın işlediği bazı ihlalleri örtmesi mümkün değil. Çok kısa süreli bir ihlal söz konusudur. Bu ihlal her bakımdan tesbit edilmiştir. Türkiye gerilimi artırma yolunda değildir. Hava operasyonlarına bakıldığında Rusya'nın niyetinin hiç de iyi olmadığı ortadadır. Rus uçağı İngilizce ve Rusça olarak ikaz edilmiştir. Rus pilotlarının 'İngilizce bilmiyordu' gibi savunma yapması söz konusu olamaz. DAEŞ'e karşı mücadele ettiğini iddia eden Rusya'nın bu tür operasyonlara devam ediyor. DAEŞ, Rusya'nın operasyonlarından memnun olan kısımdır. Sınırlar boyunca gerekli tedbirler alınmıştır. Cenevre'de yapılacak görüşmeler bir samimiyet testi olacak.

        İbadi ile görüşme: İnsani ulaştırılması konusunda talepleri vardı. Uluslararası toplum ve rejim insanlık suçlarına karşı hiçbir adım atmamakta. Suriye ılımlı muhalefeti Cenevre'ye katılmaya karar verdi. Bunun doğru bir karar olduğunu, taleplerini ortaya koymalarının doğru bir tavır olacağını belirttik.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ