Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında "Cumhurbaşkanına hakaretten" fezleke hazırlandı

        Fevzi ÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ilişkin söylediği “Diktatör bozuntusu” sözünden dolayı fezleke hazırladı.

        Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan fezleke, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sevk edilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Soruşturma kapsamında Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanan 143 sayfalık fezlekede, 5 bin 659 müşteki yer aldı.

        Fezlekede, “sözlerin; tahkir edici olup küçültücü değer yargıları içerdiği, kullanılan sözlerin eleştiride bulunmak ve düşünce açıklaması sınırlarını, dolayısıyla hukuka uygunluk sınırlarını aştığı” savunuldu. Kılıçdaroğlu’nun ifadelerinin aşağılama ve küçük düşürücü nitelikte olduğu anlatılan fezlekede, “Dolayısıyla Cumhurbaşkanı’na hakaret ve kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret suçunun unsurlarını taşıdığı anlaşılmıştır” denildi.

        2-6 YIL ARASI HAPİS CEZASI

        CHP Lideri’nin sözlerinin “kanaat açıklama ve ifade hürriyeti sınırlarını aştığı” belirtilen fezlekede, “Adı geçen milletvekili hakkında Anayasa’nın 83. maddesine istinaden dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulunulması gerektiği kanaatine varıldı” denildi. Fezlekede, Kılıçdaroğlu’na “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçlaması yöneltildi. Bu suçlamalar, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu’nca hazırlanan fezleke, TBMM’ye sevk edilmek üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerine ilişkin 100’er bin TL’lik 2 ayrı tazminat davası açmıştı.

        ÖZEL: DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRALIM

        CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında CHP’lilerle ilgili 135 fezleke olduğunu ve bunlarda kendilerini utandıracak, başlarını öne eğecek bir suçlama bulunmadığını söyledi. “Tozlanmış fezlekeler raflardan indirilirse, bundan en çok Sayın Cumhurbaşkanı’nın siyaset arkadaşları mağdur olur” diyen Özel, şöyle konuştu:

        “AK Partili vekillerle ilgili 350’nin üzerinde fezleke var ve insan içine çıkamayacakları, ailelerinin yüzüne bakamayacakları suçlarla karşı karşıyalar. Fezlekeler raflarda çürütülmeyecekse bunu, AKP içinde büyük bir tasfiyeye hazırlanıldığının işareti olarak görmek lazım. Hodri meydan. Dokunulmazlık, kürsü dokunulmazlığıdır. Bunun dışındaki tüm dokunulmazlıkları herkes için kaldıralım.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ