Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Milletvekillerinin suç işleme hakkı ve özgürlüğü yoktur

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milletvekillerinin suç işleme hak ve özgürlüğü olmadığını belirterek, "Dokunulmazlık ve kürsü masumiyeti, milletvekillerine suç işleme hak ve hürriyeti vermez. Milletvekilleri suç işlediğinde, terör örgütlerine yardım etsinler, şiddeti, terörü, her türlü canavarlığı kutsasınlar ve onlarla her türlü birlikteliği ortaya koysunlar diye verilmiş bir imkan değil. Milletvekillerinin suç işleme hakkı ve özgürlüğü yoktur" dedi.

        Ziyaretlerde bulunmak ve kamu yatırımlarında incelemelerde bulunmak üzere Siirt'e gelen Bakan Bozdağ'ı havaalanında Vali Mustafa Tutulmaz, protokol üyeleri ve AK Partililer çiçeklerle karşıladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, daha sonra Siirt Adliyesi'ni ziyaret etti. Cumhuriyet Başsavcısı Alparslan Ağçakale, Siirt Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Selim Karakuzu, hakim, savcı ve bölge baro başkanlarıyla tek tek tokalaşan Bakan Bozdağ, daha sonra adliye binasını gezerek görevlilerden bilgi aldı.

        Bakan Bozdağ, gazetecilere Siirt ziyareti kapsamında Adalet Bakanlığı'nın çalışmalarını değerlendirmek, valiliğin diğer birimleriyle görüş alışverişinde bulunmak istediklerini belirterek şöyle dedi:

        "Ayrıca AK Parti'nin Siirt İl Danışma Meclisi toplantısına da katılarak bir dizi çalışmayı yaptıktan sonra Siirt'ten ayrılacağız. Siirt Adliyesi 2010 'da hizmete girdi. Hem burada adliyenin sorunları ile ilgili sayın başsavcımızdan bilgi alacağız, yapmamız gerekenler nelerse onlarla ilgili gerekli hazırlıkları, çalışmaları arkadaşlarımız yapacaktır. Siirt'in sorunlarına ilişkin yetkililerden bilgi almak ve bakanlık olarak gereken konuları çözüme kavuşturmak ve hükümetimizin diğer bakanlıkları ilgilendiren konularda ilgili bakanlıkları, konudan haberdar edip yardımlarını sağlamak düşüncesindeyim."

        "DOKUNULMAZLIK, MİLLETVEKİLLERİNE SUÇ İŞLEME HAKI VE HÜRRİYETİ VERMEZ"

        Vali Mustafa Tutulmaz'ı makamında ziyaret eden Bakan Bozdağ, bir soru üzerine milletvekillerinin suç işleme hakkı olmadığını söyledi. Adalet Bakanı Bozdağ, milletvekili dokunulmazlığının, yasama ve yürütme görevini en iyi şekilde yürütmesi için tanınan bir hak olduğunu anlatırken şöyle dedi:

        "Cumhuriyet başsavcılıkları herhangi bir şikayet üzerine soruşturma başlatıyor. Daha sonra üzerine gittikleri fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderiyorlar. Adalet Bakanlığı, bunları Başbakanlığa'a, Başbakanlık da bunu TBMM'ye havale ediyor. TBMM, bunu Anayasa Komisyonu'na havale ediyor. Anayasa ve Adalet Komisyonları'ndan oluşan karma komisyon, dokunulmazlıklarla ilgili dosyayı inceliyor ve bir rapor hazırlıyor. Kaldırılması yönünde karar verir, bu karar da genel kurul tarafından kabul edilirse dokunulmazlık kalkıyor. Dokunulmazlık; anayasamıza göre milletvekillerinin her türlü baskı, endişe ve korkudan uzak, özgür bir şekilde yasama ve denetim faaliyetlerini yapabilmesi için getirilmiştir. Kürsü denetimi de bununun için getirilmiştir. Ama bu dokunulmazlık ve kürsü masuniyeti, milletvekillerine suç işleme hak ve hürriyeti vermez. Milletvekilleri suç işlediğinde, terör örgütlerine yardım etsinler, şiddeti, terörü, her türlü canavarlığı kutsasınlar ve onlarla her türlü birlikteliği ortaya koysunlar diye verilmiş bir imkan değil. Anayasamızı hepimizin iyi değerlendirmesi gerekir. Tekrar tekrar ifade ediyorum; dokunulmazlık yasama ve denetim faaliyetlerinin özgürce yapılabilmesi için getirilmiş bir zırhtır. Yoksa milletvekillerimizin özgürce suç işlemesi ve hiç kimsenin suçu görmemesi, duymaması ve bir şey yapmaması anlamında bir zırh kesinlikle değildir. Milletvekillerinin suç işleme hakkı ve özgürlüğü yoktur. Kim suç işlerse, bizim hukukumuzda onun karşılığı vardır. Ve o karşılık mutlaka günün birinde onu bulacaktır. Parlamentoda bunlar kaldırılırsa ondan sonra yargılama süreci başlayacaktır. Zaman zaman Türkiye'de, zaman zaman bu konuda değişik kararlar aldı. Önümüzdeki süreç içerisinde bu konular da geldiğinde elbette Meclis, gerekli değerlendirmede bulunacaktır."

        Bakan Bozdağ, daha sonra Vali Mustafa Tutulmaz'dan ilin sorunları hakkında bilgi aldı.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ