Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bozdağ'dan HDP'li vekil hakkında dokunulmazlık açıklaması

        Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Siit'teAK Parti Siirt İl Danışma Meclisi toplantısında konuştu.

        Bakan Bozdağ, gazetecilerin HDP milletvekilinin terörist cenazesine katılmasına ilişkin soruları üzerine mecliste pek çok milletvekiliyle ilgi dokunulmazlık dosyasının olduğunu anımsattı.

        Soruşturma başlatılmasının ardından başsavcılıkların düzenledikleri fezlekeyi Adalet Bakanlığına, bakanlığın da Başbakanlığa ve oradan da Türkiye Büyük Millet Meclisine gönderdiğini belirten Bozdağ, "Dokunulmazlık bizim anayasamıza göre milletvekillerinin her türlü baskıdan, endişeden, korkudan uzak özgür bir şekilde yasama ve denetim faaliyetlerini yapabilmesi için getirilmiştir'' ifadesini kullandı.

        ''Ama bu dokunulmazlık, milletvekiline suç işleme hak ve hürriyeti vermez. Milletvekilleri suç işlesinler, terör örgütlerine yardım etsinler, şiddeti, terörü, canavarlığı kutsasınlar ve onlarla her türlü birliktelikleri ortaya koysunlar diye verilmiş bir imkan değildir" diyen Bozdağ, şöyle devam etti:

        "Dokunulmazlık, yasama ve denetim faaliyetlerinin özgürce yapılabilmesi için getirilmiş bir zırhtır. Yoksa milletvekillerinin özgürce suç işlemesi, suç işlediği zaman da hiç kimsenin suçun görmemesi, duymaması ve bir şey yapmaması anlamında bir zırh kesinlikle değildir. Milletvekillerinin suç işleme hakkı, özgürlüğü yoktur. Kim suç işlerse bizim hukukumuzda karşılığı vardır, o karşılığı mutlaka günün birinde onu bulacaktır. Eğer parlamento dokunulmazlığı kaldırırsa, ondan sonra yargılama süreci başlar, milletvekilliği sona erirse o zaman da yargılama süreci başlayacaktır."

        Bakan Bozdağ, dokunulmazlığın son derece önemli olduğuna değinerek, "Zaman zaman Türkiye bu konuda değişiklik kararı aldı, önümüzdeki süreç içerisinde bu konularda gerekli değerlendirmeler yapılacaktır'' dedi.

        Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz ise Siirt halkın teröre destek vermediğini belirterek, şunları söyledi:

        "Bugün hep beraber görüyoruz, komşu vilayetlerimiz, huzursuzluk içerisindedir. Terörle mücadele açısından sıkıntılı dönemler geçirmektedirler. Ancak biz bu yönüyle burada halkımızla beraber şanslıyız. İlimiz soysa ekonomik gelişmişlik düzeyi açısından baktığınızda bölgenin diğer illeri gibi geri düzeydedir. Ancak bunu artırmaya yönelik her türlü çalışma hükumetimizin programları doğrultusunda yapılmaktadır. Ümidimiz, terör örgütünün etkinliğinin azalmasıyla beraber burada önemli sosyo ekonomik gelişme sağlanacaktır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ