Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yetim-öksüz Rüzgar: Kime anne-baba diyeceğim

        Antalya'da geçen 20 Ocak'ta polis memuru Ali Çınar, boşanma davası açan eşi Serap Çınar'ı, 4 yaşındaki oğlu Rüzgar'ın gözü önünde beylik tabancasıyla öldürdükten sonra, aynı silahla şakağına ateş ederek yaşamına son verdi. Bu olayın ardından Çınar çiftinin çocukları Rüzgar, yakınlarının yanında kalmaya başladı.

        PSİKOLOGDAN GÖNÜLLÜ DESTEK

        "ANNE- BABASININ CENNETTE OLDUĞUNU SÖYLÜYORUZ"

        Bu tür durumlarda küçük çocuklara anne ve babasının artık olmadığını anlatmak gerektiğini belirten Selma Akbulut, küçük Rüzgar'ın da artık anne ve babasının yaşamadığını bildiğini söyledi. Rüzgar'ın anne ve baba yokluğunu kabullenmek istemese de bildiğini, ağladığını ve üzüldüğünü vurgulayan Akbulut, anne ve babasının mezarını ziyaret ettiğini de hatırlattı. Selma Akbulut, şunları söyledi:

        "Anne ve babasının olmadığını kabullendi. Rüzgar'a anne ve babasının cennette olduğunu söylüyoruz. Onların çok güzel bir yerde, birbirlerini çok sevdiklerini belirtiyoruz. Hatta, onları her düşündüğünde kendisinin yanında olacağını ifade ederek, olayın oluş şekli silah vesaire gibi kelimeler kullanmıyoruz. Rüzgar'ın görsel olarak trajedik bir görüntüsü yok. Fakat bir zaman sonra olayın oluş biçimini algılama durumuna geldikten sonra travma işte o zaman kendisini gösterebilir. Yine de anne ve babasını özlediğini her fırsatta belirtiyor. Bazen 'Ben kime anne- baba diyeceğim' diye soruyor."

        "ÇOCUĞUN YANINDA YAS TUTMAMALI"

        Ölen çiftin yakınlarının Giresun'da olduğunu, Rüzgar'ın da onların yanına yerleştiğini hatırlatan psikolojik danışman Selma Akbulut, konuşmasını şöyle sürdürdü:

        "Rüzgar, Giresun'da babaannesinin yanında yaşıyor. Okul süreci başladı, kreşe gidiyor. Çocukla halen telefonla da olsa görüşüyorum. Aileyi yönlendiriyorum. Öncelikle etraftaki insanlar bunu ajitasyona çevirip çocuğun üzerinden bu yası tutmamalı. 'Ah yavrum, çocuğun anne ve babası öldü' gibi üzüntüleri çocuğun karşısında dile getirip ajitasyona girmemeleri lazım. Bu tür olaylarda çocuğu olayların içinde barındırmamak gerekiyor. Çok ayrıntıya girmeden, anne ve babanın hastanede rahatsız olduğu, kurtulamadığı, ölümün de doğum gibi normal olduğunu genel ifadelerle belirtmek gerekiyor. Çocuklara, anne ve babayı fiziksel olarak göremeyecekleri, dokunamayacakları, onları rüyalarında görebilecekleri, her düşündüklerinde anne ve babanın onun yanında olabileceğini anlatmak gerekiyor. Biz Rüzgar'da bu yöntemi uyguladık."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ