Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Kayıp ada vordonisi unesco yolunda

        İstanbul’un kayıp adası olarak bilinen tarihi Vordonisi’nin gün yüzüne çıkarılması ve batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilmesi için Maltepe Belediyesi ve 3 üniversite ortak çalışmalara başladı.

        TARIHI yaklaşık 1200 yıl öncesine dayanan ve 1010 yılında meydana gelen büyük İstanbul depreminde sular altında kalan Vordonisi Adası, Maltepe Belediyesi öncülüğünde,İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Cem Gazioğlu,Dr. Hakan Kaya, Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr.Mustafa Şahin, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Ahmet Bilir, su altı araştırmacısı gazeteci Gökhan Karakaş, Deniz Biyoloğu Mert Gökalp, Vordonisi rehberleri Serco Ekşiyan ve Ercan Akpolat’tan oluşan bir ekiple gün yüzüne çıkarılacak.Yapılacak çalışmayla adanın tüm özellikleri keşfedilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür Bakanlığı ve UNESCO’ya bir çalışma sunulacak. Sonraki aşama ise batık adanın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınması ve turizme açılması. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Tarihi yaklaşık bin yıl öncesine dayanan ve deprem sonucu batan ada, aslında bizlere hem arkeolojik hem de sismik açıdan değerli veriler sunacak” diye konuştu.Keşif ekibi ise İstanbul’un 10. adası Vordonisi’de yapılacak araştırmayla ilgili, “Bu adada karbon 14 ve diğer bilimsel metotlarla bir araştırma yapılarak kayaçların durumunun incelenmesi gerekiyor. Adanın kalıntıları üzerinde kestane,midye ve türevi deniz canlıları olduğu için tam olarak ana manastırı görebilmek mümkün olmuyor” bilgisini verdi.

        10. VE 11. ADALARDAN OLUŞUYOR

        Vordonisi, aslında 2 adadan oluşuyor. Biri Büyük, diğeri Küçük Vordo olarak geçen adalar,İstanbul’un 10’uncu ve 11’inci adaları. Bizans tarihçisi Semavi Eyice tarafından 1936’da kayıtlara geçirilen Vordonosi’de, adanın karşısındaki Satyros Manastırı’nın ikizi olduğu biliniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ