Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakan Bozkır'ı çileden çıkardı: İpini koparmış ahlaksız

        Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Suriyeliler için AB'den gelecek 3 milyar avroluk desteğin nasıl kullanılacağıyla ilgili "Paranın tamamının gönderilip burada AB Daimi Temsilciliği gözetiminde harcanması yahut Dünya Bankası aracılığıyla gönderilip o şekilde kullanılması gibi formüller var. Çeşitli formüller üzerinde çalışıyoruz. Sorun olacağını düşünmüyorum" dedi.

        AA Editör Masası'na konuk olan Bozkır, AB'nin Suriyeli sığınmacılar için göndereceği 3 milyar avroluk destek paketine ilişkin bir soru üzerine, AB ile mali ilişkilerin başka bir formatta yürüdüğünü söyleyerek "Bu para hemen Türkiye'ye gelsin, biz bunu Türkiye'de, çantamızda görelim" yaklaşımının doğru olmayacağını belirtti. AB'den Suriyeli sığınmacılar için gelecek desteğin kullanımında henüz yöntem saptanmadığını ifade eden Bozkır, AB projelerinin finansmanında takip edilen sürecin izlenmesi durumunda amaca kısa sürede ulaşılmasının mümkün olmadığını kaydetti.

        Okul, hastane ve altyapı gibi ihtiyaçlar için 6 aylık ve 1 yıllık listelerin daha önce AB'ye ulaştırıldığını ancak durumun AB için de yeni olduğunu, dolayısıyla henüz bir mekanizma belirlenmediğini söyleyen Bozkır, 7 Mart'taki zirvede konuyu gündeme getirdiklerini, bir sonraki zirvede de yeniden görüşeceklerini vurguladı. "Bu konuda başka bir mekanizma kurmak üzere çalışıyoruz" diyen Bozkır, yakında aralarında hastane ve okulların da bulunduğu çok sayıda projenin temel atma törenlerinin yapılabileceğini belirtti.

        Bakan Bozkır, mali desteğin nasıl kullanılacağıyla ilgili de "Paranın tamamının gönderilip burada AB Daimi Temsilciliği gözetiminde harcanması yahut Dünya Bankası aracılığıyla gönderilip o şekilde kullanılması gibi formüller var. Çeşitli formüller üzerinde çalışıyoruz. Sorun olacağını düşünmüyorum" dedi.

        "İPİNİ KOPARMIŞ AHLAKSIZLAR OLABİLİR"

        Türkiye-AB Zirvesi'nde görüşülen konularla ilgili AB liderlerine yöneltilen eleştirilerin bir sonraki zirvenin sonucunu etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine Bakan Bozkır, kamuoylarını ikna etmenin AB ülkelerine düştüğünü ifade etti. Paketin bütün unsurlarıyla bir bütün olduğunu, bir kısmını kabul edip bir kısmını etmemenin doğru olmayacağını vurgulayan Bozkır, "AB kabul ederse bu plan yürürlüğe girecek. Bunun kamuoylarına izahı, kamuoylarında olabilecek reaksiyonları göğüslemek AB ülkelerinin sorumluluğunda" diye konuştu.

        Bakan Bozkır, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) ırkçı bir parlamenterin Türkiye'ye hakaret etmesine ilişkin olarak da şunları söyledi:

        "Dün AP'de gerçekleşen olayı gerçekten kınıyorum. Çok terbiyesizce, ahlaksızca çıkış yapmıştır bir Avrupa parlamenteri ama hem AP Başkanı Martin Schulz'un tutumu, hem anında tepki gösteren parlamenterlerin tutumu hem de kendini bilmez kişi salondan çıkarılırken bütün parlamentonun alınan kararı ortak bir şekilde alkışlaması bence kötü bir başlangıcın çok doğru bir yaklaşımla cevaplandırılmış olduğunu göstermektedir. Her ülkede böyle ipini koparmış ahlaksızlar olabilir. Onların da üstesinden yine demokratik yöntemlerle kurallar içinde gelmek daha doğru bir yöntem olacaktır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ