Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Türkiye'de 3 ayda 87 soygun gerçekleşti

        Onur ŞAHANOĞLU/ Müslim SARIYAR/İSTANBUL

        Türkiye’de bu yıl içerisinde silahlı soygunlarda ciddi bir artış yaşandı. Türkiye genelinde bu yılın ilk 3 ayında 87 silahlı soygun gerçekleşti. İstanbul, 38 soygun vakasıyla ilk sırada yer aldı.

        Soyguncuların hedefleri genellikle kuyumcular, PTT şubeleri, bankalar, telefoncular ve marketler oldu. 2015 yılının ilk 2 aylık diliminde Türkiye genelinde soygun sayısı 31’di. 31 soygunun 7’si bir gecede Diyarbakır’da gerçekleşmişti.

        NÖBETÇİ ECZANELERDE SOYGUN ARTIŞI

        Son birkaç haftadır nöbetçi eczanelerdeki soygunlar da dikkat çekti. Hatta nöbetçi eczanelerde peş peşe yaşanan hırsızlıklar nedeniyle birtakım önlemler bile alındı. Bunlardan biri nöbetçi eczaneler 24.00’ten itibaren kepenk arkasından ilaç satışına başladı. İstanbul polisi, dün nöbetçi eczaneleri soyan 5 kişilik çeteyi çökertmek için operasyon yaptı.

        Şüphelilerin polise ateş açması sonucu çıkan çatışmada, 3 soyguncu yaralı olarak yakalanırken, 2 şüpheli ise teslim oldu. Yaralılara ilk müdahaleyi soymak istedikleri eczacı yaptı.

        Teslim olan 2 şüpheli ve tedavisi tamamlanan M.Ö., Gayrettepe’deki Asayiş Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Şüphelilerin çok sayıda suç kaydı olduğu öğrenilirken, M.Ö. ve Ş.K.’nın bölücü terör örgütü PKK’nın gençlik yapılanması üyesi olduğu ortaya çıktı. Çetenin daha önce 3 eczane, bir tekel bayii ve 3 marketi soydukları belirlendi.

        ‘SOYGUN, POLİSİYE OLAY OLMAKTAN ÇIKTI’

        Habertürk, soygun vakalarındaki dikkat çeken artışı uzmanlara sordu. İzzet Baysal Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mesut Bedri Eryılmaz, soygunların belli dönemlerde artış göstermesinin spesifik bir açıklaması olmadığını belirterek, “Soygun yapanların çok büyük bölümü geçmişte başka suçlar veya hırsızlık suçu işlemiş kişilerdir. Meslek haline geldi. Bu kişilerin cezaevinden çıkış tarihleri de soygun sayısını artıran etkenlerdendir. Hırsızlık ve soygun vakaları polisiye olmaktan çıktı. Soygunlar polisin birinci gündem maddesi değildir. Emniyet ‘Sigorta yaptırın, alarm taktırın’ mantığına dönüş yaptı. Soygun olaylarına şehrin sorunu olarak bakıyor. Bu bakış açısı da soyguncular tarafından fark edilerek, boşluklar değerlendiriliyor olabilir” dedi.

        Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı da şunları söyledi: “Soygun olaylarını inceleyebilmek için bazı verilere ihtiyaç vardır. Soygun olaylarının artışını incelerken; soygunların arttığı dönemlerde düzende bir bozukluk var mı buna bakılmalı. İnsanlar iyi, kötü, haklı, haksız kavramlarını karıştırıyor mu, bu kavramlara karşı bozulma ve çatlama var mı, bunlar incelenmeli. Ekonomik kriz derinleşmesi var mı, buna da bakılmalıdır.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ