Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Atatürk'ün daha önce hiç yayınlanmayan görüntüleri ilk kez Habertürk'te / izle

        Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü arşivinden çıkan görüntüleri Enstitü Müdür yardımcısı Yard. Doç. Dr. Necdet Aysal anlattı.

        1937 yılında Mustafa Kemal Atatürkve beraberindekiler uzun bir yurtiçi gezisine çıktılar. Bu gezi 7 gün sürdü. Bu gezi sırasında önce Sivas'a sonra sırasıyla Malatya, Diyarbakır, Tunceli, Adana ve Mersin'e gidildi. Gezi, Afyon'da son buldu. Bu gezinin yapılma nedeni gündemdeki Hatay sorunuydu. Ayrıca yapılmak istenen devrimler için halkla içiçe olmak, onların sıkıntılarını yerinde incelemek ve ona göre tedbirler almaktı.

        1937 Atatürk'ün hasta olduğu yıllar değil mi?

        Görüntülere bakıldığında Mustafa Kemal Atatürk'ün kilolu olduğu görülüyor. O dönemde siroz hastalığının ilerlemesi söz konusu. Doktorlar kesinlikle bu süreçte yataktan kalkmaması gerektiğini söylediler. Fakat gündemdeki sorunlar nedeniyle Kasım ayında Doğu Anadolu gezisine çıktığını biliyoruz.

        İlk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen'inde 1934 sonrası Atatürk'e gezilerinde eşlik ettiğini görüyoruz.

        Neden böyle bir gezi düzenliyor?

        Özellikle Doğu bölgesinde bir takım sıkıntılar var. İsyan hareketleri var. Elazığ ve çevresindeki isyanlar bastırıldı. Aynı zamanda toplu açılışlar var. Yaşanan siyasi atmosferi halkla paylaşmak ve kararlılığı göstermek de bir diğer neden.

        Bir vatandaşın Atatürk'e mektup vermesi ve karşısında beklemesi görüntülere yansıyor. Halkın sorunlarının yerinden dinlediğini görüyoruz. Atatürk'ün yanında yaveri Kılıç Ali'yi görmekteyiz.

        Mustafa Kemal Atatürk 1931 yılına kadar Ertuğrul yatını kullandı. 1931'den sonra Savarona yatını kullanmaya başladı. İstanbul ve Karadeniz turlarında bu gemiyi kullandığını biliyoruz. Ege vapurundaki görüntüleri de yine bu arşivde izlemek mümkün.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ