Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı İngiliz akademisyenin Türkiye'ye giriş yasağı kaldırıldı

        Cemal Polat'ın, "müvekkilinin Türkiye'ye giriş yasağının olup olmadığına" ilişkin bilgi almak üzere yaptığı başvuru üzerine, İstanbul Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü'nce, "Birleşik Krallık uyruklu, 14 Mayıs 1949 doğumlu Christopher James Kenneth Stephenson isimli yabancının giriş yasağı olup olmadığı ile ilgili talep yazınız Müdürlüğümüze ulaşmış olup, yapılan Göçnet sorgulamasında, bahsi geçen yabancının aktif olan Türkiye'ye giriş yasağının bulunmadığı anlaşılmıştır" ifadeleri yer alan bir cevabi yazı sunuldu.

        Stephenson'un avukatı Polat, müvekkiliyle ilgili öncelikli olarak idari gözetim kararı alındığını ve sınır dışı edilmesiyle ilgili yasal işlemlerin sürdürüldüğünü kaydederek, "Biz gözaltında kalsın istemedik. Süreç 1 hafta, 15 gün veya 1 ay kadar sürebiliyor. O kadar süre kalmasın diye Stephenson'un ülkesine gitmesini uygun bulduk. Yasal süreci de buradan takip edecektik." diye konuştu.

        Müvekkiliyle ilgili sınır dışı edilme sürecinin başladığını düşünerek İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne başvurduğunu aktaran Polat, şunları söyledi:

        "Valilikten evrakları alıp İdare Mahkemesi'ne 'iptal' başvurusu yapmak istedik, evraklarını talep ettik. Yetkili arkadaşlar, 'Henüz karar yok' dediler. Yazılı olarak istedik. Verdiğimiz dilekçede, 'Türkiye'ye giriş yasağı olup olmadığını' sorduk. Bu kez yazılı cevap verdiler. Müvekkilimle ilgili ülkeyi terk ettiği gün olan 16 Mart'ta 'giriş yasağı' konulmuş. Ancak ertesi gün 'giriş yasağı'nın kaldırıldığını öğrendik. 'Giriş yasağı' ile 'sınır dışı edilme' kararları ayrı şeyler. Henüz 'sınır dışı kararı' verilmemiş. 'Giriş yasağı' vardı, o da kaldırıldı. Gelmesine herhangi bir engel yok. 'Sınır dışı' kararı verilseydi İdare Mahkemesi'ne başvuracaktık ama öyle bir karar şimdilik yok."

        Polat, görüştüğü Stephenson'a son durumla ilgili bilgi verdiğini ve çok sevinen müvekkilinin birkaç gün içinde Türkiye'ye geleceğini söylediğini sözlerine ekledi.

        "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan tutuklanan 3 akademisyene destek için 15 Mart'ta gittiği Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda bildiri dağıttığı ve terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan özel bir üniversitenin öğretim görevlisi Stephenson, 16 Mart'ta eşi ve çocuklarıyla İngiltere'ye gitmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ