Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yurtta kar yağışı etkili olan iller

        Mart ayının son günlerinde güneş bekleyen vatandaşlar bugün yağan karla sürpriz yaşadı. Yurdun bazı bölümlerinde etkisini arttıran kar yağışı vatandaşları hazırlıksız yakalarken, bazı illerde de köylerin merkezle bağlantısını koparttı.

        ARDAHAN: Ardahan'da etkili soğuk hava yerini kar yağışına bıraktı, her yer beyaza büründü. Akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Ardahan kent merkezi beyaza bürünürken hazırlıksız yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşadı.Güne karla merhaba diyen vatandaşlar, kar yağışı altında, iş yerlerine gitmek zorunda kaldı. Özellikle yüksek kesimlerde tipi şeklinde yağan karsürücülere zor anlar yaşattı. Vatandaşlar, "Tam bahar gelmiş derken tekrar kar yağmaya başladı. Bizde şaşırdık ama biz alışığız sıkıntı yok. Mart merek abrilde yarı gerek burası Ardahan kış geri geldi." dedi.

        BİTLİS:Bitlis'te etkili olan kar yağışı nedeniyle 50 köy yolu ulaşıma kapandı. Bitlis'te etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi.Kenti tamamen beyaza bürüyen kar kalınlığı il merkezinde 20, yüksek kesimlerde ise 40 santimetreye ulaştı. Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Yücel İrarslan, kentte etkili olan kar yağışı nedeniyle 50 köy yolunun ulaşıma kapandığını söyledi.Yolların ulaşıma açılması için ekiplerin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirten İrarslan, acil durumlar için ekiplerin hazır bekletildiğini ifade etti.İrarslan, buzlanma ve don tehlikelerine karşı da vatandaşların dikkatli olması yönünde uyarılarda bulundu.Karayolları ve belediye ekiplerince kar temizleme çalışması yürütülürken, yollarda görev yapan trafik polisleri ise sürücülere zincir takmaları ve dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.

        ERZURUM:Erzurum'da, Mart yine kapıdan baktırdı. Öğle saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle bahara 'merhaba' diyen şehir yeniden beyaza büründü.Mart karı, Erzurum'u yeniden kışa çevirdi. Kent merkezinde kar kalınlığı 10 santimetreye ulaşırken, birçok köy yolu da ulaşıma kapandı.Tipi şeklinde yağan kar nedeniyle araçlar trafikte güçlükle ilerledi. Belediye ve Karayolları ekipleri, yolların kapanmaması için temizleme ve tuzlama çalışması yaptı.

        HAKKARİ: Hakkari'de etkili olan yağmur yerini kar yağışına bıraktı. Hakkari il genelinde bir süredir etkisini sürdüren yağmur, sabah saatlerinden itibaren yerini kar yağışına bıraktı. Mart ayında her tarafın beyaza büründüğü Hakkari'de, kar yağışı belirli aralıklarla etkisini sürdürüyor. Hakkari'de köy yollarının kapanıp kapanmadığı hakkında ise henüz bir bilgi alınamazken lapa lapa kar yağışı nedeniyle hafta sonu olması sebebiyle birçok vatandaş ise evlerinde kalmayı tercih etti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri ise, bir süre önce kar uyarısında bulunmuştu.

        GÜMÜŞHANE: Gümüşhane'de sabahın erken saatlerinde başlayan kar yağışı kenti beyaza bürürken, kar kalınlığı il merkezinde 16 santimetre, yüksek kesimlerde 30 santimetreye ulaştı. Dün akşam saatlerinde başlayan yağmur yağışı sabahın erken saatlerinde yerini kar yağışına bıraktı. Etkili gerçekleşen kar yağışının ardından kent merkezinde kar kalınlığı birkaç saat içerisinde 16 santimetreye ulaştı. Şehrin yüksek kesimlerinde 30 santimetreyi aşan kar yağışı özellikle erken açan kayısı ağaçlarının çiçeklerinin üzerine pamuk gibi konarken, hafta içi aşırı soğuyan hava nedeniyle donma tehlikesi geçiren ağaçların yağışın ardından donmama ihtimali de kalmadı. Yağışın ardından kış günlerine geri dönen Gümüşhane'de kar yağışının tadını ise her zamanki gibi çocuklar çıkardı. Zafer Meydanında bankların üzerindeki karları toplayarak kardan adam yapmak isteyen çocukların oldukça neşeli olduğu gözlendi. Tüm ilçelerde etkili olan yağışın ardından yüksek kesimlerdeki çok sayıda köy yolu ulaşıma kapanırken, İl Özel İdaresine bağlı ekipler taşımalı eğitim yapılan köy yollarını öncelikli olarak açmaya başladı.

        ERZİNCAN: Erzincan'a Mart ayında etkili olan kar yağışı şaşırttı. Erzincan'da bugün sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı, vatandaşların yüzünü güldürdü. Mart ayında karın yağdığını gören vatandaşlar şaşkınlığa uğradı.Erzincanlılar ise karın yağmasından ötürü mutlu olduklarını belirterek, ağaçlarda ise tomurcuklar yeşermediği için don vurmadığını belirttiler.

        ORDU:Ordu'nun yüksek kesimlerinde kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor.İl genelinde hafta içi başlayan kar yağışı dün geceden itibaren yüksek rakımlı ilçelerde etkisini artırdı.Kar yağışıyla birlikte Gölköy, Gürgentepe, Akkuş, Çamaş, Aybastı, Kabataş ve Kabadüz ilçeleri beyaza bürünürken, kar kalınlığı yer yer 20 santimetreye ulaştı.Yağıştan dolayı bazı ilçelerde sürücüler yolda kalırken, araçlarına zincir takmak zorunda kaldı.

        Öte yandan kar yağışının şiddetini artırması üzerine Ordu Büyükşehir Belediyesi ekipleri de çalışmalarına hız verdi.Belediye ekipleri, yol açma çalışmalarını sürdürürken, yolda kalan araçlara da yardım ediyor.Yetkililer, kar yağışının gün boyu etkili olmasının beklendiğini belirterek, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

        BİNGÖL:Bingöl'ün Yedisu ilçesinde bahar beklenirken kar geri geldi. 20 santimi bulan kar yağışı, erken çiçek açan meyve ağaçlarını olumsuz yönde etkiledi. Bingöl'ün Yedisu ilçesinde gece saatlerinde etkili olan yağmur, sabah saatlerinde kar yağışına dönüştü. İlçenin yüksek kesimleri tamamen beyaza bürünürken, ilçe merkezindeki kar kalınlığı 20 santimi buldu. İlçenin, köy ve şehirlerarası karayollarıyla olan bağlantılarında aksaklıklar yaşanırken, erken çiçek açan meyve ağaçları kar yağışından olumsuz yönde etkilendi. Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte don olaylarından meyve ağaçlarının etkileneceğini belirten vatandaşlar, "Çiçek açan ağaçlara soğuk vurdu, çiçekler dondu. Bu sene meyve geçen yıla oranla az olacak" dedi.Kar yağışının hayvancılığı da olumsuz yönde etkilediğini belirten Necati Acın, "Mart ayıyla birlikte ilkbahara kavuştuğumuzu sandık. Güne karyağışıyla uyandık, yaklaşık 20 santim kar yağmış durumda. Hayvanları artık meralara çıkaracağız derken, kar yağışı etkili oldu. Saman ve yemlerimiz tükenmiş durumda. Aniden bastıran kar, hayvancılıkla uğraşan vatandaşları zor durumda bıraktı" diye konuştu.

        BAYBURT: Bayburt'ta hava sıcaklıklarının düşmesiyle kar yağışı etkili oldu.İl genelinde gece saatlerinden itibaren etkisini arttıran kar yağışı, kentteki toprak örtüyü yeniden beyaza bürüdü.Yağışla birlikte kar kalınlığı kent merkezinde 5 santimetre, yüksek kesimlerde ise yer yer 50 santimetreye ulaştı.Gece saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle İl Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik ekipleri, Bayburt- Erzurum kara yolu güzergahındaki 2409 rakımlı Kop Dağı Geçidi'nde kar yağışına hazırlıksız yakalanan sürücülerin sorun yaşamaması için denetimlerini artırdı. Karayolları ekipleri ise güzergahta tuzlama ve küreme çalışması yaptı.Yetkililer, kar yağışının gün boyu etkili olmasının beklendiğini belirterek, vatandaşları tedbirli olmaları konusunda uyardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ