Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Mesleki ve teknik liselere sınavsız geçiş kalkıyor

        GAZETE HABERTÜRK/ EĞİTİM

        Başta öğretmen ve imam hatip liseleri olmak üzere meslek lisesi öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki programları tercih ettiklerinde aldıkları “ek puanın” bu yıldan itibaren üniversite sınavına girecek adaylar için kaldırılmasının ardından tekrar uygulanması gündeme geldi.

        Ek puan sadece önlisans programlarında geçerli olacak, lisans programlarını kapsamayacak. Ancak bu öğrencilerin alanlarının devamı niteliğindeki programlara sınavsız geçiş hakları kaldırılacak.

        SINAVSIZ GEÇİŞE SON

        4+4+4 olarak tanınan eğitim kanunuyla birlikte bu yıldan itibaren 2547 sayılı YÖK Kanunu’nun 45. maddesi değiştirilmişti. Tepkiler üzerine YÖK bir kanun taslağı hazırladı. Buna göre mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunu öğrenciler, YÖK’ün belirleyeceği aynı alanda bir önlisans programına yerleşmeleri halinde ek puan hakkı elde edecek.

        Bu öğrencilerin ortaöğretim başarı puanları yerleşme puanları hesaplanırken tüm öğrenciler gibi önce 0.12 katsayı ile ardından da 0.06 ek puanla çarpılacak.

        2016 yılından önce mezun olanların ise ek puan uygulamasında bir değişiklik olmayacak. Bakanlar Kurulu’nda görüşülen 2547 sayılı YÖK Kanunu’nda yapılması öngörülen kanun değişikliği taslağına göre, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunlarının sınavsız geçiş uygulaması da kanunun yürürlüğe gireceği tarihten itibaren kaldırılacak.

        ÖZEL SEKTÖR YETİŞTİRECEK

        Bu arada 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nda Değişiklik Öngören Yasa Taslağı da Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü. Buna göre, istihdam garantisi veren her özel sektör, özel meslek lisesi açıp devletten teşvik alarak kendi işgücünü yetiştirebilecek.

        Organize sanayi bölgeleri (OSB) dışında açılacak özel meslek liselerine öğrenci başına devlet teşviki ödenecek. Mesleki teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin son sınıfta yaptıkları stajlara en az asgari ücretin yüzde 30’u kadar maaş zorunluluğu getirilecek.

        Öğrenciler 10’uncu sınıftan itibaren iş kazası risklerine karşı zorunlu sigorta kapsamına alınacak. Çıraklık eğitimi de zorunlu eğitim kapsamına alınıyor. Öğrenciler, mesleki eğitimlerini sürdürürken açık liseden diplomalarını alıp yükseköğretime de devam edebilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ