Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Akademisyenlerin 7,5 yıla kadar hapsi isteniyor

        Serdar KULAKSIZ / İSTANBUL

        Güneydoğu'da yaşanan olaylarla ilgili olarak "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıktan sonra bildirinin arkasında olduklarına dair açıklama yapan 3 akademisyen hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

        İstanbul Terör ve Örgütü Suçlar Bürosu savcılığınca hazırlanan iddianamede soruşturma kapsamında tutuklanan akademisyenler Esra Mungan, Kıvanç Ersoy ve Muzaffer Kaya'nın "Örgüt propagandası yapmak" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. İddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilirken, kabul edilmesi halinde, akademisyenler, önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

        MEŞRUİYET SAĞLAMAYA ÇALIŞTIKLARI ÖNE SÜRÜLDÜ

        Savcılık tarafından 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen İddianamede, 'Barış bildirisi' adı altında PKK/KCK terör örgütünün meşrulaştırılmaya çalışılarak Türkiye Cumhuriyeti Devletinin katliam yapmakla itham edildiği, şüphelilerin kastının terör örgütü ve mensupları tarafından Birleşmiş Milletler'in gözlemci statüsüyle görevli göndermesine zemin hazırlamak olduğu, şüphelilerin ve terör örgütünün 'yerel bağımsızlık' anlamında kullandığı ve ilan ettiği sözde öz yönetimlere meşruiyet sağlamaya çalıştıkları anlaşılmıştır' denildi.

        ISRARLA DEVAM EDİLDİ

        Akademisyenlerin 10 Mart'ta, 'basın açıklaması' adı altında PKK terör örgütü propagandasına ısrarla devam edildiği öne sürülerek, "Diğer şüphelilerin bildiri altındaki imzalarından vazgeçmelerini engellemek ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine halen meydan okuyabildiklerini göstermek maksadıyla, 'bildirimizin arkasındayız' şeklinde açıklama yaptıkları tespit edilmiştir'' iddialarına yer verildi.

        PROPAGANDA SUÇU KAPSAMINDA

        İddianamede, PKK/KCK terör örgütünün 12 Ağustos 2015 tarihinde yaptığı ''halkın kendi kendini yönetmesinden başka bir çare kalınmadığı'' açıklamasının akademisyenlere ışık tuttuğu belirtilip, bu şekilde şüphelilerin eyleminin ''PKK/KCK terör örgütünün propagandasını yapmak" suçu kapsamında kaldığı anlatıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ