Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul İstanbul'da fırtına uçakları sarstı

        Gökhan ARTAN-İSTANBUL

        İstanbul'da elverişsiz hava şartları nedeniyle Atatürk Havalimanı'na iniş yapacak bazı uçaklar beşik gibi sallandı. Pilotlar, yaşadıkları o zor anları Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Ünitesi'nde görev yapan kontrolörlerle paylaştı. Bir pilot, bulunduğu bölgede oldukça sallandıklarını, başka bir pilot ise inişte rüzgar kırılmasına (Windshear) yakalandıkları bilgisini verdi.

        İstanbul'da elverişsiz hava şartları pilotlara ve yolculara zor anlar yaşattı. 'CB' (kümülonimbus) olarak adlandırılan, kötü hava koşullarına, yıldırımlara neden olan elektrik yüklü bulutlar ve rüzgar kırılması (Windshear) nedeniyle dün akşam saatlerinde Atatürk Havalimanı'na iniş yapacak uçakların pilotlar ve yolcular sıkıntılı anlar yaşadı. Şiddetli fırtına bulutları olarak bilinen CB bulutlarına yakalanmak istemeyen pilotlar, iniş için yaklaşma yapamayınca uçaklar dakikalarca havada tur atmak zorunda kaldı. Kötü hava şartlarından dolayı uçaklar beşik gibi sallandı. Sarsılmadan dolayı bazı yolcular korku dolu anlar yaşadılar.

        PİLOTLAR O ANLARI KULE GÖREVLİLERİNE BİLDİRDİ

        Atatürk Havalimanı'na iniş yapacak uçaklardan bazıları pas geçerken iniş pisti değiştirildi. Bir pilot bulundukları bölgede oldukça sallandıklarını "Bayağı sallanıyoruz burada" diye belirtirken, başka bir pilot ise bulundukları bölge kötü olduğunu bildirdi. İnişteki bir uçağın pilotu ise rüzgarın hızındaki veya yönündeki ani ve şiddetli değişiklik olan rüzgar kırılması(Windshear)etkisinde kaldığını bildirdi.

        RÜZGAR KIRILMASI ÇOK TEHLİKELİ

        Alçak irtifalarda rastlanan rüzgar kırılmaları, uçaklar için büyük tehlike yaratabiliyor. Uçuş güvenliğini tehlikeye sokabilecek en önemli hava olaylarından biri olan windshear'e farklı sıcaklıktaki cepheler, rüzgarın ani yön değiştirmesine sebep olan yüzey şekilleri ve hava ile yer yüzeyi arasındaki ısı farklılıkları neden olabiliyor. Eğer windshear kuvvetli ise pilot inişten vazgeçerek pas geçiyor. Windshear ani irtifa değişikliklerine, pisti kaçırmaya neden olabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ